Żaden stół wielkanocny nie może się obyć bez dekoracyjnych stroików. Jedne są z rzeżuchy, inne z owsa, kolejne z wikliny, ale w każdym z nich powinno się znaleźć miejsce na pisanki i świątecznego baranka – symbole Wielkanocy. O pisankach już wspominaliśmy (tutaj i tutaj), dlatego tym razem zajmiemy się tworzeniem baranków z masy solnej. Zajmie nam to niewiele czasu, a może się okazać świetną zabawą dla najmłodszych domowników.
Potrzebujesz
- szklanka soli
- szklanka mąki
- pół szklanki wody
- barwniki lub farbki
Jak zrobić
Sól, mąkę i wodę dokładnie mieszamy ze sobą. Jeżeli chcesz, to gotowe ciasto możesz podzielić na kawałki i domieszać do nich odrobinę barwnika, aby uzyskać kolorowe tworzywo, np. do zrobienia zielonej trawki, lub czarnych rogów, ale równie dobrze możesz później pokolorować gotowe figurki przy pomocy farbek.
Z masy solnej odrywamy kawałek o wielkości małego jajka i formujemy z niego owalny kształt spłaszczony u podstawy. Z mniejszej kulki, dorównującej rozmiarami orzechowi laskowemu, tworzymy głowę baranka. Można w niej igłą zrobić oczy i buzię albo zostawić w całości i po upieczeniu dorobić je farbkami. Przymocowujemy ją do tułowia za pomocą namoczonej w wodzie wykałaczki.
Resztę masy solnej przeciskamy przez praskę do czosnku, ucinając nitki co kilka milimetrów. Powstałe ścinki przyklejamy do tułowie ciastowego zwierzęcia. Ułatwić nam to może posmarowanie go wodą. W ten sposób powstanie kożuszek imitujący baranią wełnę. Z dwóch takich, nieco dłuższych, nitek robimy rogi i przyklejamy je do głowy baranka.
Gotowy wyrób zapiekamy w piekarniku w temperaturze 120 stopni przez około godzinę. Oczywiście, jeśli Twój baranek jest mniejszy lub większy, to czas pieczenia może się skrócić albo wydłużyć. Niemniej jednak figurka powinna być dobra, gdy ciasto zrobi się twarde.
|