Powrót na stronę wejściową - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
ONA I ON
\- ZDROWIE
\- URODA
\- DZIECKO
\- MIŁOŚĆ
\- SEKS
\- ODZIEŻ
\- OBYCZAJE I TRADYCJE
\- SAVOIR-VIVRE
\- INNE
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić prosty jesienny stroik-świecznik?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak powiesić obrazki i przykleić plakaty do ściany bez wiercenia i wbijania gwoździ?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak grać w piłkarzyki?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak elegancko nakryć stół?
Dodany: 2007-12-21 01:00:29

 Jak elegancko nakryć stół? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak elegancko nakryć stół? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak elegancko nakryć stół? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak elegancko nakryć stół? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Przede wszystkim zadbajmy o to, aby obrus był czysty i najzwyczajniej w świecie porządnie wyprasowany, nie ma nic gorszego niż brudny, pomięty obrus. Pamiętajmy, że jemy nie tylko ustami, ale też oczami. Najbardziej eleganckim materiałem jest len i bawełna. Zastawy w ciemnych kolorach lub zdobione wzorkami dobrze prezentują się na jasnych jednolitych obrusach, natomiast na ciemnych tkaninach ładnie prezentują się białe talerze.

Bardzo elegancko wyglądają serwetki z dopasowanym do obrusu motywem. Jeśli wybierzemy serwetki jednokolorowe, pamiętajmy, aby współgrały z kolorystyką obrusu i nie nosiły śladów poprzednich posiłków. Z reguły serwetkę kładziemy z lewej strony nakrycia, ale można też ułożyć ją na talerzu.

Nakrycia stawiamy o odległości około 80 cm od siebie, aby nie było za ciasno. Najpierw kładziemy talerz do dania głównego, na nim talerz do zakąsek. Starannie wypolerowane sztućce kładziemy po obu stronach talerza, w takiej kolejności, w jakiej będą używane (przystawki zimne, przystawki gorące, zupy, dania z ryb i mięs, sery, deser, owoce, kawa i herbata). Z reguły goście sięgają najpierw po sztućce leżące po zewnętrznej stronie nakrycia.

Z prawej strony nakrycia najbliżej talerza układamy nóż do dania głównego następnie nóż do ryb, nóż do zakąsek używania (ten, który ma być użyty jako pierwszy - najdalej). Noże układamy zwrócone ostrzami do nakrycia. Między nożami znajdzie się też łyżka do zupy - potrzebna nam po przystawkach, a przed daniem głównym.

Z lewej strony, w odpowiedniej kolejności układamy widelce brzuszkiem do dołu, pierwszy z brzegu do zakąsek, drugi do ryb, następny do dania głównego. Jeśli na obiad przygotowujemy rybę, to zamiast zwykłego noża i widelca podajemy sztućce do ryby. Sztućce do ryb to widelec i szeroki nóż w kształcie łopatki, którym niczego nie kroimy, ale filetujemy, oddzielamy mięso od ości. Zwykłym nożem i widelcem jemy tylko ryby wędzone i śledzie. Zupy podawane w bulionówkach jemy łyżeczką do bulionu, okrągłą i mniejszą od normalnej. Kładziemy ją, tak jak zwyczajną łyżkę, z prawej strony nakrycia między nożami. Z lewej strony nad widelcami ustawiamy talerzyk do pieczywa, na nim kładziemy nożyk do masła.

Zalecane jest by ilość sztućców nie przekraczała trzech po prawej i dwóch po lewej stronie, chcąc się do tego zastosować pozostałe sztućce donosimy w miarę podawania potraw. Nad talerzami kładziemy sztućce do deserów - mały widelczyk z trzema ząbkami do ciasta kremowego - zwrócony w prawo oraz łyżeczkę, skierowaną w lewą stronę. Do deserów lodowych używamy łyżeczki wąskiej i długiej, a do cukru łyżeczki typu szufelka. Jeżeli na deser przewidujemy sery lub owoce, łyżeczkę zastępujemy nożem deserowym.
Kieliszek i kielich do wody ustawiamy z prawej strony nakrycia powyżej sztućców. Przy kilku gatunkach win z prawej strony powyżej noży ustawiamy kieliszki nieco skośnie: najniżej do białego, nieco wyżej do czerwonego, najwyżej - do szampana.

Kwiaty to najbardziej tradycyjna, ale też najbardziej elegancka forma przybrania stołu. Elementami dekoracyjnymi mogą stać się nie tylko kompozycje kwiatowe i świece, ale także: ręcznie wykonane wizytówki z imionami gości, kolorowe liście, orzechy, błyszczące kasztany, owoce jarzębiny, szyszki, kolorowe piórka, perły, korale, muszelki, kamienie, płatki róż, ziarna kawy, cukierki, confetti, małe kryształowe figurki, szklane kulki, etc. Ważne, aby nie przesadzić i nie przekroczyć granicy dobrego smaku, bo wiadomo, że co za dużo, to niezdrowo!



Temat obejrzany 26220 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


KOMENTARZE tego tematu:      [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak udekorować stół?    
Edytowany: 2008-01-14 21:19:57
 Jak udekorować stół? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak udekorować stół? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak udekorować stół? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak udekorować stół? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak udekorować stół? - FOTO 3 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak udekorować stół? - FOTO 3 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Wspaniałym uzupełnieniem pięknie nakrytego stołu będą np.:
- suszone bukieciki kwiatów lub ziół,
- kamyczki, muszelki, patyczki (wszystko, co naturalne),
- egzotyczne liście,
- owoce
ułożone w kompozycje lub rozłożone w artystycznym nieładzie.

Miłym akcentem będą też świece zapachowe (wanilia, cynamon).
Do dekoracji stołu może posłużyć w sumie każda rzecz, wszystko zależy od naszej wyobraźni.
Autor: Gość    
      
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl