Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
ONA I ON
\- ZDROWIE
\- Sposoby na choroby
\- Medycyna niekonwencjonalna
\- Zdrowy tryb życia
\- Inne
\- URODA
\- DZIECKO
\- MIŁOŚĆ
\- SEKS
\- ODZIEŻ
\- OBYCZAJE I TRADYCJE
\- SAVOIR-VIVRE
\- INNE
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak nie podjadać wieczorem?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak uprawiać czosnek?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zegar jodowy?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak pozyskać sok brzozowy?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak nie przytyć zimą?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić syrop z owoców czarnego bzu?
Dodany: 2014-09-09 07:17:23

 Jak zrobić syrop z owoców czarnego bzu? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić syrop z owoców czarnego bzu? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Wrzesień to miesiąc, w którym dojrzewają owoce czarnego bzu. Na jednej roślinie często wisi ich tak dużo, że aż jej gałęzie kładą się po ziemi, niemal prosząc, aby ktoś pomógł i oberwał pewną część dla siebie. W podzięce taka osoba otrzyma wspaniały dar, który pomoże w wielu schorzeniach. Niestety obecnie prawie nikt już się nie interesuje tą rośliną, przechodząc obok niej obojętnie. Myślimy, że to chwast, a później, gdy zachorujemy na grypę lub biegunkę idziemy do apteki kupić syrop z czarnego bzu... Można i tak, tylko po co? Nie lepiej samemu poświęcić dwie godzinki na uzupełnienie własnej domowej apteczki preparatami wiadomego pochodzenia? Na pewno lepiej, dlatego podpowiadamy jak przygotować syrop z owoców czarnego bzu, który może służyć zarówno jako medykament, jak i dodatek do lodów, gofrów, drinków i innych produktów spożywczych.

Właściwości zdrowotne


Owoce czarnego bzu działają napotnie, przeciwgorączkowo, moczopędnie, przeczyszczająco, przeciwbólowo, odtruwająco, a nawet łagodzą wzdęcia. W związku z tym warto po nie sięgać w czasie leczenia przeziębienia, grypy, biegunki, migreny, chorób reumatycznych. Pomogą również, gdy czujemy się przemęczeni, doskwierają nam różne bóle oraz, gdy mamy problemy gastryczne. Ponadto owoce zawierają w sobie wiele witamin (m.in. A, B, C) i minerałów (m.in. sód, potas, magnez, żelazo, wapń), dzięki czemu pozytywnie wpływają na naszą ogólną odporność, jednocześnie chroniąc nas przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za powstawanie zmian nowotworowych i starzenie się organizmu.

Właściwości te dotyczą jedynie owoców dojrzałych, czyli zupełnie czarnych, i przetworzonych w wysokiej temperaturze. Owoce niedojrzałe (zielone, czerwone) i nieprzetworzone zawierają w sobie truciznę – sambunigrynę oraz sambucynę, która ulega rozpadowi podczas gotowania, pieczenia lub smażenia. Spożywanie surowych owoców może doprowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych, zawrotów głowy, a nawet duszności.

Syrop z owoców czarnego bzu


Do sporządzenia syropu potrzebujemy:
- 1 kg owoców
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- pół cytryny (opcjonalnie)

Owoce oddzielamy od szypułek. Bardzo przyjemnie robi się to widelcem lub jakimś twardszym grzebykiem – idzie szybko i sprawnie. Płuczemy je, przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy do czasu, gdy owoce popękają. Zwykle trwa to 10-15 minut. Pod koniec gotowania można dodać odrobinę soku z cytryny dla poprawy smaku. Po skończonym gotowaniu przecedzamy całość przez gazę.

Gotowy produkt rozlewamy do wyparzonych butelek i pasteryzujemy, czyli zakręcamy, wkładamy do garnka wyścielonego szmatką, a potem gotujemy przez 10 minut. Przechowujemy w zacienionym i chłodnym miejscu.

Syropem można słodzić każdą herbatę lub stosować go jako dodatek do deserów. W czasie dolegliwości (np. przeziębienie, biegunka, bóle) dawkujemy po łyżce trzy razy dziennie.

Temat obejrzany 1560 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl