Algi morskie, znane także jako kryształki japońskie, to wbrew pozorom nie glony tylko mikroorganizmy, przypominające kształtem sorbet, dzięki którym możemy uzyskać wodny kefir o wielu zdrowotnych właściwościach. Taki napój łagodzi objawy wrzodów żołądka i chorób układu pokarmowego, zmniejsza problem gazów, wspomaga przemianę materii, obniża ciśnienie, wzmacnia serce, koi nerwy, działa odmładzająco, a także, poprzez swoje właściwości antybakteryjne, dodaje odporności całemu organizmowi. To lista określająca leczone schorzenia tylko w przypadku picia alg, jednak możemy z nich zrobić również maseczkę, peeling, krem lub obmywać nimi skórę i wtedy spis powiększy się o łuszczycę, wysypki, trądzik i inne skórne dolegliwości, natomiast cera nabierze gładkości i ładnego wyglądu. Dość powiedzieć, że algi morskie to bardzo ceniony dodatek przeróżnych kosmetyków.
Co potrzeba
Aby samemu przyrządzić taki probiotyczny napój musimy zaopatrzyć się w:
- 2 łyżki alg morskich (do kupienia na aukcjach internetowych lub w sklepach ze zdrową żywnością za kilka złotych; jest to ilość potrzebna na start, z biegiem czasu kryształki będą się namnażać i będziemy mogli przygotowywać więcej kefiru albo podzielić się nimi z rodziną lub przyjaciółmi)
- 4-6 łyżeczek cukru
- 6-8 rodzynek (mogą być także suszone: figa, dwie morele, trzy daktyle)
- litr wody źródlanej lub przegotowanej kranówy
- sprzęt: słoik lub inne litrowe, niemetalowe naczynie, sitko, gaza, gumka recepturka, sitko z tworzywa oraz niemetalowa łyżka.
Bardzo ważne jest, by algi nie miały styczności z żadnym metalem, gdyż wchodzą z nimi w reakcję i giną. Dlatego przy hodowli używa się tylko drewnianych, szklanych i plastikowych przyrządów.
Jak hodować
1. Na początku przekładamy kryształki do plastikowego sitka i płuczemy je pod bieżącą zimną wodą.
2. Tak samo robimy z suszonymi owocami, aby spłukać z nich ewentualne chemikalia.
3. Do umytego słoika wsypujemy cukier i zalewamy miej więcej szklanką wrzątku. Mieszamy aż cały się rozpuści.
4. Dolewamy zimną wodę, aby wypełnić prawie cały słoik. Zostawiamy około 2-3 cm wolnej przestrzeni od brzegu pojemnika.
5. Do wody wrzucamy kryształki oraz owoce.
6. Słoik zakrywamy gazą, zabezpieczamy gumką i odstawiamy na 24-48 godzin w średnio jasne miejsce o temperaturze pokojowej. Napój lekko się nagazuje, toteż nie można szczelnie zamykać słoika.
7. Po tym czasie przelewamy wodę przez sitko, ponownie płuczemy algi oraz pojemnik i rozpoczynamy nową hodowlę.
Warto wiedzieć
Zlaną wodę można od razu pić, sporządzić z niej inne napoje albo kosmetyki oraz przemywać nią skórę. Teoretycznie powinno się wypijać około litra napoju dziennie, jednakże warto zaczynać od mniejszych ilości, a resztą np. przemywać ręce, bo wiadomo jak to jest, gdy zaczynamy robić coś na hura. Nadmiar kefiru można przez dwa-trzy dni przetrzymywać w lodówce.
Kurację należy przeprowadzać systematycznie, a polepszenie kondycji organizmu odczujemy po 2-6 miesiącach.
Owoce co tydzień należy wymieniać na nowe. A jeśli musimy na jakiś czas zatrzymać hodowlę (algi trzymane w wodzie zbyt długo mogą zginąć), to po prostu wkładamy je do plastikowego pojemnika i mrozimy.
|