Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
\- MAJSTERKOWANIE
\- Funkcjonalne
\- W wolnym czasie
\- Renowacja
\- Inne
\- REMONT I NAPRAWA
\- OGRÓD
\- INNE
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak palić w piecu oszczędnie i ekologicznie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak i gdzie grillować zgodnie z prawem?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak uchronić się przed czadem?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domową musztardę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak i czym wyczyścić grill?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić komin do grilla?
Dodany: 2013-05-16 08:16:57

 Jak zrobić komin do grilla? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić komin do grilla? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak zrobić komin do grilla? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić komin do grilla? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Próbowałeś kiedyś rozpalić brykiet, aby przygotować się do grillowania? Jeśli tak, to zapewne nieraz zajęło Ci to więcej czasu niż samo smażenie kiełbasek i innych frykasów. Wszystko przez to, że trudno rozpalić każdy węgielek w tym samym czasie i nawet misternie ułożone kopczyki nie dają dobrych rezultatów. W konsekwencji tego temperatura nie rozkłada się równomiernie pod rusztem, a zanim nieżarzące się jeszcze węgle zajmą się ogniem od innych, to tamte zamieniają się już w górkę popiołu.

Niektórzy do ułatwienia rozpalania stosują różne paliwa i podpałki, jednak, jeśli boisz się, że ich użycie wpłynie na smak i jakość jedzenia, to możesz sobie zrobić prosty komin do rozpalania brykietu. Dzięki niemu wszystkie węgielki znajdą się w płomieniach ognia i szybko zaczną się tlić.

Potrzebujesz
- większa puszka (np. po farbie, po jedzeniu, po kawie) lub niepotrzebny garnek
- wiertarka i wiertła do metalu
- kątówka lub brzeszczot

Jak zrobić
Odcinamy z puszki wieczko i denko. W ten sposób uzyskamy kawałek krótkiej rury. Następnie w jej dolnej części nawiercamy kilka lub nawet kilkanaście otworów (fi około 10 mm), przez które później będzie wpływać powietrze do naszego komina. Zamiast wiertarki można tutaj użyć brzeszczota i ponacinać kilka lufcików (tak jak na zdjęciu). W górnej części również robimy dwa otwory. Najlepiej jakby były po przeciwnych stronach, gdyż będą służyły jako uchwyty do ściągnięcia puszki z grilla. Jeżeli korzystasz ze starego garnka, to masz ułatwione zadanie, bo za chwytaki posłużą jego uszy. Podczas wiercenia i nacinania zachowaj należytą uwagę, ponieważ ostrą blachą łatwo można się skaleczyć.

Tak zrobiony komin układamy w centralnej części paleniska grilla. Do jego wnętrza wkładamy odrobinę papieru oraz patyków lub kory brzozowej, które złapią ogień i rozżarzą brykiet. Wyściółka powinna mieć nie więcej niż 5 cm wysokości, a resztę puszki zasypujemy węglem. Gdyby puszka była sporych rozmiarów, to pomiędzy brykiet należy powkładać dodatkowe patyki.

Gdy przez jeden z dolnych otworów włożymy do wnętrza komina zapaloną zapałkę, ogień szybko powinien wypełnić całą puszkę, rozpalając wszystkie węgle. Gdy płomień zniknie, podnosimy puszkę do góry (jest ona bardzo gorąca, więc najlepiej „złapać” ją dwoma drutami przez wcześniej przygotowane otwory), a wysypujące się z niej węgle rozpierzchną się po całym palenisku. Teraz możemy już spokojnie zamontować ruszt i cieszyć się grillowaniem na równomiernie rozpalonym grillu.

Temat obejrzany 7941 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl