Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
\- MAJSTERKOWANIE
\- Funkcjonalne
\- W wolnym czasie
\- Renowacja
\- Inne
\- REMONT I NAPRAWA
\- OGRÓD
\- INNE
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić mini rogaliki z nadzieniem?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić rogale na święto świętego Marcina?
Dodany: 2014-11-10 08:02:39

 Jak zrobić rogale na święto świętego Marcina? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić rogale na święto świętego Marcina? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Rogale Świętomarcińskie to wypiek, w pewnym stopniu, przypominający zawijany makowiec. Jest niezwykle popularny w Poznaniu i jego okolicach, choć trzeba przyznać, że coraz częściej zaczynają po niego sięgać również mieszkańcy pozostałych rejonów Polski. Nic w tym dziwnego, ponieważ w smaku nie ma sobie równych. A skoro zbliża się 11 listopada – dzień św. Marcina, to podpowiadamy jak samemu upiec te pyszne rogale, lecz od razu zaznaczamy, że wcale nie jest to proste zadanie.

Składniki


Ciasto
- 0,5 kg mąki
- szklanka mleka
- 200 g masła
- 10 g drożdży
- jajko
- 5 łyżek cukru
- płaska łyżeczka soli

Masa
- 3/4 szklanki cukru
- jajko
- 25 dag białego maku
- 10 dag pokruszonych biszkoptów
- 10 dag migdałów (sparzonych i obranych ze skórki lub w płatkach)
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag rodzynek
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- łyżeczka cukru waniliowego

Na wierzch
- pół szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki ciepłej wody
- kilka posiekanych migdałów
- odrobina kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przepis


Ciasto
Mleko lekko podgrzewamy, tak by spokojnie móc do niego włożyć palec i było tylko delikatnie ciepłe. Ściągamy z ognia i rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól, jajko, rozczyn drożdży i 1/4 masła (uprzednio rozpuszczonego i wystudzonego). Wyrabiamy i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy, tworząc równy prostokąt. 1/3 długości placka zostawiamy wolną, a na pozostałą część trzemy na tarce o grubych oczkach masło. Zaginamy wolną część na tą posypaną masłem. Powstanie nam placek podzielony na dwie części – jedna z masłem widocznym, a druga z przykrytym. Teraz zakładamy tę drugą część na tę z odkrytym masłem, tworząc pasek składający się z pięciu warstw (ciasto-masło-ciasto-masło-ciasto). Przyklepujemy pasek i ponownie go rozwałkowujemy na kształt niezbyt cienkiego prostokąta. Powtarzamy czynność składania na trzy, ale używając już tylko samego ciasta. Po złożeniu nowego paska, tym razem trójwarstwowego, wkładamy ciasto na dolną półkę lodówki. Zostawiamy je tam na 30 minut i potem ponownie wałkujemy i znowu zaginamy na trzy. Odstawiamy do lodówki. I te czynności powtarzamy jeszcze dwa razy.

Po skończeniu ciasto ponownie ląduje w lodówce na godzinę (może tam leżeć nawet całą noc, jeśli wolisz przełożyć pracę na później). Ostatni raz wałkujemy je w kształt prostokąta, na grubość ziarenka pieprzu, a potem kroimy na w miarę równe trójkąty. Powinno ich wyjść około 12-15.

Masa
Mak zalewamy wrzątkiem. Po dziesięciu minutach przecedzamy go na sicie, a po wystygnięciu mielimy trzykrotnie wraz z migdałami i orzechami w maszynce z najmniejszymi oczkami. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, rodzynki, biszkopty, pomarańczową skórkę i wszystko razem dobrze mieszamy. Na koniec do całości wbijamy jajko i ponownie dokładnie mieszamy.

Lukier
Wymieszać cukier puder z wodą do uzyskania gęste konsystencji.

Rogale
Na każdym trójkącie wyciętym z ciasta rozsmarowujemy masę makową, zostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni przy każdym brzegu. Rolujemy je w kierunku jednego z wierzchołków dociskając lekko brzegi, by nadzienie nie wypływało na zewnątrz. Powstałe w ten sposób zawijasy wyginamy w kształt podkowy. Rogale układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

Upieczone rogale polewamy lukrem i przyozdabiamy posiekanymi migdałami oraz drobinkami skórki pomarańczowej.

Temat obejrzany 1228 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl