Powrót na stronę wejściową - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
\- MAJSTERKOWANIE
\- REMONT I NAPRAWA
\- OGRÓD
\- INNE
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić moskole?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić grzybowe kopytka?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić omleta na słodko?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić krochmal z mąki ziemniaczanej?
Dodany: 2008-03-22 21:47:13

 Jak zrobić krochmal z mąki ziemniaczanej? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić krochmal z mąki ziemniaczanej? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Do krochmalenia serwet można użyć gotowego preparatu (np. krochmalu Ługa – cena ok. 6zł za 750ml), ale doskonale usztywni serwetki zwykła mąka ziemniaczana.

Krochmal z mąki ziemniaczanej.

Przygotowuje się go na tej samej zasadzie co kisiel. Czyli zagotowujemy ok. pół litra wody. Do szklanki w połowie napełnionej wodą wsypujemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie rozrabiamy, następnie wlewamy roztrzepaną mąkę do wrzącej wody i ciągle mieszamy, aż zgęstnieje, odstawiamy z ognia.

Suche serwetki trzeba zanurzyć w ciepłym krochmalu, potem mokre od razu prasować lub rozciągnąć na formie albo na płótnie i dobrze naciągając poprzypinać szpilkami formując kształt w jakim mają być po wyschnięciu i tak zostawić do wyschnięcia. Suche serwetki będą sztywne jak karton.

Im gęstszy jest krochmal tym sztywniejsze będą serwety. W zależności od potrzeby stężenie krochmalu możesz zwiększyć lub zmniejszyć dodając wody.

Temat założony przez: lilka777    
Temat obejrzany 179781 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl