Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
\- MAJSTERKOWANIE
\- REMONT I NAPRAWA
\- OGRÓD
\- INNE
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić rybę w occie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić surówkę z modrej kapusty?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić sałatkę z kapusty, ogórków i papryki na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak upiększyć doniczkę z kwiatami?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić makaron z kurczakiem i warzywami po chińsku?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak przygotować pojemniki na różne produkty?
Dodany: 2014-04-22 07:31:29

 Jak przygotować pojemniki na różne produkty? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak przygotować pojemniki na różne produkty? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Ryż, mąka, kasza, cukier, makaron, płatki, soczewica, mak, ziarna i inne tego typu produkty żywnościowe zazwyczaj przechowujemy w opakowaniach, w których zostały zakupione. Jeżeli nie zostały one otworzone, to nie ma w tym nic złego, ale po rozpieczętowaniu, warto nieużytą część przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Dzięki temu nie złapią wilgoci, która może doprowadzić do pojawienia się na nich niebezpiecznych dla zdrowia pleśni, nie zakurzą się, a także nie zalęgną się w nich żadne mole spożywcze, wołki zbożowe, mkliki mączne oraz pozostałe szkodniki, mogące pojawić się w kuchni.

Pojemniki mogą być zarówno metalowe, plastikowe jak i szklane. Te ostatnie są najlepsze. Dlaczego? Ano dlatego, że dzięki nim łatwo zauważymy, kiedy produkty będą się kończyły, a ponadto możemy na nich zrobić odpowiednią podziałkę, pozwalającą odmierzyć odpowiednią porcję poszczególnych produktów.

Co potrzeba
- słoiki z nakrętkami
- marker
- plaster bez opatrunku (opcjonalnie, jeśli nie posiadasz niezmywalnego markera)

Jak zrobić
Do oczyszczonych i wysuszonych słoików przesypujemy po 100 g danego produktu. Wstrząsamy naczynie, aby wkład się spłaszczył. Wysokość zaznaczamy markerem na zewnętrznej ściance. Gdyby marker schodził, to wzdłuż słoika naklejamy pasek plastra i na nim robimy znaczenia. Następnie dosypujemy kolejne 100 g i znowu robimy kreskę. I tak, aż do wykorzystania całego składnika lub do zapełnienia pojemnika. Na koniec zamykamy naczynie i podpisujemy do jakiego produktu jest przeznaczony. To ważne, gdyż np. 100 g mąki zajmuje więcej miejsca niż 100 g cukru i, gdybyśmy pomieszali słoiki i używali podziałki zamiennie, to mogłoby się okazać, że z przepisu nic nam nie wyszło.

Oczywiście podziałka co 100 g jest najbardziej standardowa, ale można także zaznaczać wartościami szklanek (przydatne przy mące i cukrze w przypadku przepisów, gdzie trzeba użyć dwóch szklanek mąki, szklanki cukru itp.).

Do najczęściej używanych składników śmiało można używać słoików litrowych. Te większe raczej są za szerokie i podziałka wychodzi bardzo gęsta, przez co trudno zauważyć czy użyło się 100 g mąki, czy może 150 g. W przypadku bardzo wąskich słoiczków/buteleczek można zrobić podziałkę nawet co 10 g lub co kilka łyżek.

Do zrobienia takich pojemników wystarczy tylko raz pobawić się z odpowiednim odmierzaniem proporcji. I naprawdę warto to zrobić, bo funkcja ta okazuje się bardzo przydana przy większych gotowaniach, kiedy inne pojemniki do mierzenia są zabrudzone i nie bardzo da się ich użyć.

Temat obejrzany 1821 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl