Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
\- MAJSTERKOWANIE
\- REMONT I NAPRAWA
\- OGRÓD
\- Rośliny ozdobne
\- Owoce i warzywa
\- Szkodniki
\- Inne
\- INNE
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak uprawiać czosnek?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak pozbyć się muszek owocówek?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak założyć ogród... na balkonie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto z owocami, kruszonką i pianą z ubitych jajek?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak i gdzie grillować zgodnie z prawem?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kompost?
Dodany: 2013-05-02 08:26:08

Jeżeli chcesz, aby gleba na Twoim ogródku cały czas była urodzajna i co roku dawała dobre plony, to musisz ją nawozić. W normalnych warunkach ziemia obrasta w różne rośliny, które obumierając tworzą nawóz pod kolejne pokolenie miejscowej flory, jednak na działce wszystkie chwasty są plewione, a warzywa i owoce niemal w całości wykorzystywane, co w prostej linii prowadzi do wyjałowienia gleby. Aby tego uniknąć należy wzbogacać ziemię różnymi odżywkami. Najlepiej nadaje się do tego własnoręcznie przygotowany kompost. Nie dość, że będzie on w pełni naturalny i znakomicie wzbogaci glebę, to jeszcze pomoże nam pozbyć się resztek jedzenia i pozostałości po sprzątaniu ogrodu.

Gdzie i kiedy zacząć
Kompostownik najlepiej zakładać wiosną lub jesienią, ponieważ wtedy najszybciej ruszają procesy biologiczne, zamieniające organiczne resztki na wartościową próchnicę. Powinien on stać w miejscu przewiewnym, zacienionym i ochronionym przed nadmiarem deszczu – na przykład pod drzewem. Pozwoli to na dostęp świeżego powietrza, przyspieszający przemianę materii, zabezpieczy kompost przed pleśnią, powstałą z nadmiaru wody oraz przed przesuszeniem, spowodowanym mocnym słońcem.

Gotowy kompostownik możemy zakupić w sklepach ogrodniczych, ale równie dobrze możemy go zrobić samemu, zbijając ze sobą kilka desek na kształt kwadratowej zagrody. Jej rozmiary są uwarunkowane od tego, jak wiele kompostu będziemy potrzebowali. Możemy to na oko wyliczyć, jeżeli będziemy wiedzieli, że na całą powierzchnię eksploatowanej ziemi powinniśmy wyłożyć co najmniej dwucentymetrową warstwę nawozu. Ponieważ kompost powinien pracować przez przynajmniej kilka miesięcy, aby nabrać najlepszych właściwości, warto zrobić dwa kompostowniki – kiedy będziemy korzystać z jednego, drugi już będzie przygotowywał się do następnego sezonu.

Zasadniczo pryzma powinna stać na przepuszczalnej glebie, wysypanej warstwą torfu, żeby deszcz nie wypłukiwał odżywczych składników, lecz znane są przypadki, kiedy ogrodnicy korzystali nawet ze starych wanien lub specjalnie wymurowanych pojemników i nawóz wychodził równie pożywny. Jeżeli będziemy pilnować wilgotności całej masy, często ją zamieszamy, aby powietrze dostało się do każdego zakamarka i wpuścimy do środka kilka dżdżownic, które pomogą w przemianie materii, to kompost nie powinien zamienić się w stertę zgnilizny.

Do kompostowników, które dopiero startują, dobrze jest dodać trochę gotowego kompostu lub kupnego startera, ponieważ to przyspieszy biologiczne procesy. Nie ubijamy kompostu!

Co kompostować
Do kompostownika możemy włożyć prawie wszystkie odpady organiczne:
- domowe resztki jedzenia np. skórki i obierki, zepsute owoce, fusy, skorupki jajek, itp.
- celulozę np. wytłoczki jajek, bezbarwny papier
- odpadki po czyszczeniu ogródka np. chwasty, trawa, liście, gałązki po przycince, trociny, owoce i warzywa nienadające się do jedzenia
- odchody zwierząt (roślinożernych)
- popiół (przydatny przy zbyt kwaśnym kompoście)

Natomiast unikamy:
- chorych i zapleśniałych roślin, gdyż mogą przenosić choroby i grzyby (można je spalić i dodać jako popiół
- chwastów z nasionami, gdyż ponownie wykiełkują (można je spalić przed dodaniem)
- mięs, nabiału, cytrusów i gotowanych dań

Najlepiej, by w kompostowniku znalazło się jak najwięcej różnych dodatków. Te większe (gałęzie) należy rozdrobnić, co przyspieszy ich rozkład. Dzięki temu będziemy pewni, że nawóz będzie obfitował we wszystkie, potrzebne do wzrostu roślin, składniki.

Na koniec
Ogród nawozimy przed wysianiem nasion lub dopiero po zbiorach. Należy wyłożyć kompost na grządki, a następnie je przekopać (ale nie głęboko!), aby zmieszać nawóz z ziemią. Przed użyciem kompostu, warto przesypać go przez duże sito, którym odsiejemy nieprzetworzone kawałki (można je ponownie użyć). Zawartość pryzmy mieszamy przynajmniej raz na 2 miesiące lub częściej, jeżeli zachodzą procesy gnilne, a przez cały okres biodegradacji możemy dokładać do niego nowych składników.

Temat obejrzany 8833 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl