Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
\- MAJSTERKOWANIE
\- REMONT I NAPRAWA
\- OGRÓD
\- Rośliny ozdobne
\- Owoce i warzywa
\- Szkodniki
\- Inne
\- INNE
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak nie podjadać wieczorem?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak odróżnić polski czosnek od chińskiego?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić syrop z owoców czarnego bzu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak założyć ogród... na balkonie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak samemu wyhodować ananasa?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak uprawiać czosnek?
Dodany: 2014-10-25 07:47:11

Czosnek znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Działa jak naturalny antybiotyk, pomaga m.in. w leczeniu chorób żołądkowo-jelitowych oraz górnych dróg oddechowych, zwalcza bakterie, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie tętnicze, a także zawiera wiele witamin i pierwiastków, które odżywiają organizm. O jego pozytywnym wpływie na zdrowie można by pisać całe książki.

Jak już wcześniej wspominaliśmy – nie każdy czosnek jest tak samo zdrowy, przy czym największe kontrowersje budzi warzywo importowane z Chin. Możesz o tym przeczytać w artykule: Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego. Dlatego najlepiej samemu zacząć go uprawiać. Wtedy będziemy pewni, że nie był on nawożony żadnymi szkodliwymi specyfikami. Plonów doczekamy się nawet w doniczkowej uprawie, musimy tylko przygotować odpowiednią glebę i zdobyć nasiona, np. w sklepie ogrodniczym, lub główkę rodzimego czosnku. Rodzimego, aby był przystosowany do polskich warunków pogodowych. Teoretycznie możemy użyć nawet zwykłego czosnku z marketu, ale często są one opryskiwane preparatami niepozwalającymi im kiełkować. Lepiej poprosić o kilka ząbków kogoś, kto już uprawiał to warzywo albo kupić je u zaufanego gospodarza.

Jak uprawiać czosnek na grządce


Gleba - piaszczysto-gliniasta, próchnicza i bogata w wartości odżywcze, czyli np. po nawożeniu kompostem. Powinna dobrze zatrzymywać wilgoć, ale jednocześnie być przepuszczalną. Wartość pH w okolicach 6-7,5. Przed sadzeniem należy ją wzruszyć np. grabiami lub widłami.
Stanowisko - słoneczne lub półcień. Ząbki należy sadzić w odstępach co piętnaście centymetrów na głębokość około trzech-czterech długości ząbka. Nie lubi towarzystwa warzyw strączkowych i kapustnych. Odstrasza mszycę, więc warto posadzić go w pobliżu kopru, marchewki, pomidorów i innych roślin, które chętnie atakują te owady.
Podlewanie - zbyt obfite sprawi, że czosnek zgnije, a przesuszanie gleby spowoduje, że ząbki będą niewielkie. Pilnujemy by gleba była wilgotna, ale nie mokra. Podlewamy regularnie w czasie formowania główki.
Termin sadzenia - czosnek ozimy, np. Harnaś, Huzar, Arkus, Zawrat, we wrześniu i październiku, a jary, np. Jarus, Cyryl, na początku wiosny. Rozsada jesienna cechuje się większymi plonami. Na zimę można ściółkować korą, trawą, liśćmi, włókniną.
Zbiory - czosnek ozimy w okolicach września, a jary w lipcu. W czasie wzrostu warto ucinać pędy kwiatostanów, bo dzięki temu czosnek będzie miał większe ząbki. Główki zostawione w glebie zbyt długo zaczynają pękać, dlatego wybieramy je, kiedy szczypior zacznie się łamać i żółknąć. Główki obsuszamy na słońcu i oczyszczamy z brudu.

Czosnku nie należy sadzić rok po roku w tym samym miejscu. Nie lubi tego i zwiększa się ryzyko powstawania chorób. Do sadzenia wybieramy ząbki średnie lub duże.

Jak uprawiać czosnek w doniczce


Gleba - identyczna jak przy uprawie na grządce. Dobrze sprawdza się ziemia uniwersalna do kwiatów, zmieszana z piaskiem w proporcjach 4:1. Warto dodatkowo zasilić ją kompostem.
Stanowisko - słoneczne lub półcień, czyli okno południowe, południowo-wschodnie lub południowo zachodnie.
Doniczka - głęboka na przynajmniej 20 cm. Średnica nie mniejsza niż 10 cm dla jednego czosnku. Dobrze jest stosować kwadratowe pojemniki, bo w takich o bokach długości np. 20 cm możemy zasadzić nawet do czterech ząbków. Gęstsze sadzenie zmniejsza plony.
Podlewanie - zbyt obfite sprawi, że czosnek zgnije, a przesuszanie gleby spowoduje, że ząbki będą niewielkie. Pilnujemy by gleba była wilgotna, ale nie mokra. Podlewamy regularnie w czasie formowania główki.
Nawożenie - czosnek należy systematycznie nawozić kompostem, biohumusem lub nawozem ogólnym.
Termin sadzenia - można sadzić cały rok.
Zbiory - ze szczypiorku można korzystać cały czas. Główki mogą być liche albo nawet w ogóle się nie zawiązać, jeśli czosnek miał za małą doniczkę, niedostatek słońca lub wartości odżywczych w glebie. Wyciągamy główki z gleby, gdy połowa szczypioru już się położy.

Temat obejrzany 2822 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl