Przygotowując się do świąt Wielkanocy zużywamy sporo jajek – do zrobienia ciast, sałatek, pasztetów, majonezu. Zazwyczaj ich skorupki wyrzucamy do kosza, gdyż są nam one zbędne. Ale jeśli opróżnimy je z zawartości, w sposób podobny do robienia wydmuszek, to będziemy mogli przygotować w nich bardzo fajne, nietypowe pisanki. To niezwykle proste i efektowne!
Potrzebujesz
- kilka jajek
- spiczasty nóż
- wykałaczki
- różnokolorowe galaretki
Jak zrobić
Jajka nakłuwamy na bardziej obłym zakończeniu. Dzięki temu przekłujemy bąbelek powietrza znajdujący się tuż pod skorupką, który potem mógłby zniekształcić galaretowate jajko. Dziurka powinna być taka, żeby zmieścił się do niej ołówek. Odwracamy jajko otworem do dołu i mieszając w nim wykałaczką oraz telepiąc w górę i w dół, zmuszamy jajko do wypłynięcia. Czasem trzeba sobie pomóc słomką do picia – jeden koniec wkładamy w otwór, w drugi dmuchamy a ciśnienie wytłoczy zawartość na zewnątrz. Jajko wykorzystujemy do innych potraw, a skorupkę maczamy we wrzątku (także w środku), aby wybić wszelkie mikroby.
Jeżeli w skorupce pozostały jakieś części jajka, to po kontakcie z wrzątkiem zetną się one i łatwo je usuniemy przy pomocy patyczka higienicznego lub wykałaczki. Tak przygotowane i oczyszczone jajko układamy stabilnie dziurką do góry. Można do tego wykorzystać nakrętkę od butelki, mały słoiczek lub wąską szklankę.
W rondelku przygotowujemy galaretkę. Należy zrobić ją nieco gęstszą niż w przepisie, aby była bardziej sztywna (użyj połowę mniej wody). Lekko ją wystudzamy, a potem przelewamy do skorupki po jajku, nalewając po brzegi otworu. Pomocny będzie najprostszy lejek zrobiony z papieru do pieczenia. Kiedy jajko przestygnie, to wkładamy formę do lodówki. Po kilkudziesięciu minutach galaretka powinna zastygnąć i nowe jajko będzie gotowe. Teraz wystarczy je delikatnie obrać ze skorupki i położyć na wielkanocnym stole (gdyby trudno było oddzielić galaretkę od skorupki, to wkładamy jajko na chwilkę do gorącej wody). Poza tym należy je trzymać w lodówce, żeby się nie rozpuściło od ciepła.
Takich jajek możemy przygotować ile tylko będziemy mieli całych skorupek. Każde może być innego koloru, a nawet da się zrobić je kilku kolorowe, wypełniając w pewnej części np. galaretką czerwoną, odkładając do zastygnięcia, potem dolewając galaretki zielonej, ponownie odstawiając do zastygnięcia i dopełniając galaretką żółtą. Pomiędzy warstwy galaretki warto włożyć niewielkie owoce – jagody, porzeczki, kawałki banana itp.
Jeżeli zrobimy nieco większy otwór, to będziemy w stanie zrobić w takiej formie małe porcje zimnych nóżek z kawałkami mięsa i warzyw. W końcu to święta jajeczne, więc wszystko może mieć kształt jajka!
|