Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
\- SZTUCZKI I TRIKI
\- EKSPERYMENTY
\- ŁAMIGŁÓWKI
\- ŚMIESZNE
\- INNE
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak odróżnić polski czosnek od chińskiego?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wzmocnić swoją odporność?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić syrop z owoców czarnego bzu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak i czym zastąpić cukier?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać wentylator?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać odpowiedni rodzaj miodu?
Dodany: 2013-04-18 07:54:47

 Jak wybrać odpowiedni rodzaj miodu? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak wybrać odpowiedni rodzaj miodu? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Wrzosowy, rzepakowy, lipowy, wielokwiatowy, spadziowy – to tylko niektóre z rodzajów miodu, jakie możemy spotkać na półkach sklepowych. Nie trudno się domyśleć, że takie określenie ma nam sugerować z pyłków i soków jakich roślin powstał dany miód. I trzeba wiedzieć, że jest to bardzo istotna informacja, ponieważ oprócz różnych smaków, każdy z tych produktów ma także inne właściwości zdrowotne. A więc jaki powinniśmy wybrać na własne potrzeby?

Miód akacjowy
Bardzo słodki i dość długo pozostaje w stanie płynnym. Jest polecany szczególnie osobom cierpiącym na choroby układu trawiennego i moczowego. Ochrania i regeneruje ścianki żołądka oraz zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej z racji swojego moczopędnego działania. Posiada wiele cukrów prostych, które łatwo przenikają do krwi odżywiając cały organizm, a co za tym idzie pomaga zwyciężyć zmęczenie i odpręża. Okłady z miodu akacjowego przyspieszają gojenie liszajów i innych chorób skórnych.

Miód gryczany
Słodki, ostry, lekko piekący; wolno krystalizuje (do czterech miesięcy). Bardzo dobry na problemy z miażdżycą i sercem. Wzmacnia układ nerwowy, pamięć, wzrok, a także odtruwa wątrobę. Dzięki dużej zawartości żelaza pomaga w leczeniu niedokrwistości, natomiast obecność witaminy C wzmacnia organizm i pilnuje przed niebezpiecznymi wolnymi rodnikami. Dodatkowo przyspiesza proces gojenia ran oraz zrastania uszkodzonych kości, dlatego zaleca się go spożywać po operacjach i cięższych chorobach.

Miód lipowy
Słodki, ale równocześnie ostry i nieco gorzki; krystalizuje w ciągu kilku tygodni. Ponieważ ma właściwości przeciwgorączkowe, przeciwkaszlowe i wysoką aktywność antybiotyczną, jest idealny do leczenia grypy, przeziębienia i innych chorób górnych dróg oddechowych. Oprócz tego pomaga w schorzeniach sercowych, a dzięki zawartości olejków eterycznych uspokaja, łagodzi stres i ułatwia zasypianie.

Miód manuka
Jest to miód zbierany z kwiatów manuka rosnących w Nowej Zelandii. Zyskuje sobie coraz większą sympatię na całym świecie z racji swoich wybitnych właściwości leczniczych. Wspomaga układ trawienny i odpornościowy oraz pozytywnie wpływa na kondycję skóry. A dzięki substancji o nazwie methylglyoxal (MGO lub UMF) ma bardzo silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i odkażające. Kupując go sprawdzamy liczbę wskazującą ilość MGO lub UMF. Im jest większa, tym silniejsze działanie bakteriobójcze, ale również wyższa cena.

Miód rzepakowy
Słodki, z lekką nutą goryczki; bardzo szybko się krystalizuje (nawet w ciągu tygodnia). Ma dobry wpływ szczególnie na serce, naczynia krwionośne, wątrobę, nerki, górne drogi oddechowe, tarczycę i śledzionę. Polecany jest także przy chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy, podwyższonym ciśnieniu oraz miażdżycy. Ponadto, dzięki dużej zawartości boru, wspomaga wzrost i odbudowę kości, a także reguluje metabolizm.

Miód wrzosowy
Delikatnie słodki i nieco gorzkawy; krystalizuje raczej szybko. Działa moczopędnie i przeciwzapalnie, dlatego wspomaga leczenie chorób dróg moczowych, prostaty i kamicy nerek, a także stanów zapalnych jamy ustnej. Dobrze wpływa na jelita i żołądek, ułatwiając trawienie.

Miód wielokwiatowy lub leśny
Smak i krystalizacja są zależne od rodzaju oblatywanych kwiatów. Stosuje się go ogólnie jako wzmocnienie organizmu i pomoc w leczeniu różnych chorób. Rodzaj leczonych schorzeń jest również uwarunkowany rodzajem zbieranego pyłku. Wskazany dla osób cierpiących na alergie.

Miód spadziowy (z drzew iglastych)
Słodki o żywicznym posmaku; krystalizuje dość szybko (w kilka tygodni). Spadź, to wydzielina owadów żywiących się roślinnością. Jeżeli nie potrafią one zsyntetyzować wszystkich cukrów pobranych z rośliny, to wydzielają je w postaci spadzi zbieranej później, między innymi, przez pszczoły. Jest on polecany w chorobach górnych dróg oddechowych, naczyń krwionośnych i serca, a także stosuje się go przy anemii i problemach z przemianą materii. Zawiera dużo białka, więc ma wysoką wartość odżywczą.

Miód spadziowy (z drzew liściastych)
Słodki o nieco cierpkim i specyficznym smaku; krystalizuje dość szybko. Zastosowanie podobne jak miodu z drzew iglastych, a ponadto pozytywnie wpływa na układ moczowy i drogi żółciowe.

Przechowywanie
Aby miód nie stracił swoich właściwości musimy go odpowiednio przechowywać. Powinien być szczelnie zamknięty w szklanym słoiczku i schowany przed działaniem promieni słonecznych. Przetrzymywany w temperaturze pokojowej lub w lodówce może stać nawet kilka lat i nic mu się nie stanie – zachowa swoje wartości, a najwyżej trochę zmieni swój kolor lub straci swój zapach.

Jak rozpoznać dobry miód?

Temat obejrzany 5409 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


KOMENTARZE tego tematu:      [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyManuka    
Edytowany: 2013-11-22 08:58:54
Co do miodów manuka, to nie jest chyba obojętne, czy UMF czy MGO. UMF jest podobno przestarzałą metodą badania zawartości tego składnika. Tu jest to lepiej wyjaśnione: http://swiatmanuka.pl/cena/ W każdym razie byłabym ostrożna i jednak kupowała te z certyfikatem MGO (choć chyba są trochę droższe).
Komentarz założony przez: marianna007    
      
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisypróbowaliście cynamonowy z Hobee?    
Edytowany: 2015-07-01 09:45:36
Jak będziecie w Tesco na zakupach to skosztujcie (wcześniej kupcie, nie jedzcie ze słoika w sklepie :) miód o smaku cynamonu z Huzara ( marka miodu- Hobee) . Jest PRZE - PY - SZNY !!! Kremowa konsystencja, ja go pokochałam i moja rodzinka też :) dzieciaki za nim przepadają.
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl