Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
\- SZTUCZKI I TRIKI
\- EKSPERYMENTY
\- ŁAMIGŁÓWKI
\- ŚMIESZNE
\- INNE
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zastąpić przewody… ołówkiem?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak poprawić sobie humor?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak odróżnić polski czosnek od chińskiego?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak usunąć nieprzyjemny zapach z butów?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak i czym zastąpić cukier?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak rozpoznać dobry miód?
Dodany: 2013-04-16 08:10:55

 Jak rozpoznać dobry miód? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak rozpoznać dobry miód? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Miód znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Wspomaga serce, mózg, nerki, układ pokarmowy, przyspiesza gojenie ran, zwiększa odporność organizmu i wiele, wiele innych. Zaleca się, aby dziennie spożyć równowartość trzech łyżek jakiegokolwiek miodu (dzieci do lat pięciu – dwie łyżeczki, a młodsze niż rok w ogóle nie powinny go dostawać, gdyż może doprowadzić do zatrucia jadem kiełbasianym). Jednakże, aby w pełni skorzystać z dobroczynnego działania miodu musimy być pewni, że kupimy produkt najwyższej jakości, a nie nic nie warte zamienniki, które mogą posłużyć jedynie jako kolorowy cukier. Zatem na co zwracać uwagę podczas zakupów?

Cena - Wybierając miód zwracamy uwagę na jego cenę. Najtańsze produkty będą „chrzczone” cukrem lub w inny sposób „kombinowane”, dlatego ich dobroczynne wartości są znacznie obniżone. Prawdziwe miody zawsze są droższe. Cena jest zależna od rodzaju miodu – mniej zapłacimy za najpowszechniejsze np. wielokwiatowe, rzepakowe, a więcej za trudniejsze do zebrania np. spadziowe.

Etykieta - Drugą rzeczą, którą sprawdzamy jest etykieta. Znajdziemy na niej bardzo ważne informacje o kraju pochodzenia miodu. Może to być jeden kraj lub mieszanka miodów z państw UE, spoza UE albo obydwa naraz. Wystrzegamy się miodów i mieszanek spoza UE, gdyż w dużej mierze zawierają w sobie najgorszej jakości miód pochodzenia chińskiego. Najlepiej wybrać produkty z naszej rodzimej ziemi. Równie ważna jest także data rozlewu. Miód, który ma już więcej niż trzy miesiące i się nie skrystalizował, bądź nie zaczął krystalizować, został wcześniej podgrzany, aby ładnie wyglądał i przez to stracił swoje odżywcze właściwości.

Jeżeli na etykiecie producent skupia się głównie na zdjęciach pszczół zamiast dokładnie określić cechy miodu, to nie powinien on budzić naszego zaufania. Najlepsi sprzedawcy, którzy są pewni swoich produktów na pewno poinformują nas o rodzaju miodu, miejscu produkcji, dacie rozlewu, a także o tym, że ulega krystalizacji i czy zawiera jakieś dodatki (smakowe, zapachowe, pyłki itp.).

Konsystencja - Miód podgrzany i/lub z dodatkiem cukru przez długi czas jest płynny i ma krystalicznie czystą konsystencję. W prawdziwym miodzie, na dnie słoiczka, powinniśmy zauważyć osad lub początki krystalizacji. Jego płynna konsystencja nabrana na łyżeczkę i zlewana z powrotem do słoiczka będzie tworzyła widoczne kręgi i stożek, natomiast miód „udawany” będzie się szybko łączył z resztą zawartości słoiczka (prawie jak olej). Ponadto dobry produkt wlewany do szklanki z chłodną wodą tworzy jednolitą stróżkę, a „podrabiany” łatwiej się urywa i szybciej rozpuszcza.

Najłatwiej różnicę między prawdziwym i „podrasowanym” miodem poznać wczesną wiosną, zimą lub nawet późną jesienią, kiedy pszczoły nie zdążyły jeszcze wytworzyć nowego i w sklepach wyprzedaje się zapasy z zeszłego roku. Taki miód na pewno ma już kilka miesięcy, więc jeżeli nie jest jeszcze skrystalizowany, to znaczy, że został wcześniej podgrzany i w ten sposób pozbawiony dużej ilości wartościowych składników.

Nawet kupno skrystalizowanego miodu nie daje nam pewności, że wybraliśmy produkt dobry. „Chrzczone” również się krystalizują, choć potrzebują do tego zdecydowanie dłuższego czasu. Trudno jest wtedy odróżnić lepszy od gorszego, ale możemy spróbować nabrać go na łyżeczkę - jeżeli będzie bardzo twardy, to będzie to oznaczało, że mógł zostać zmieszany z cukrem. Prawdziwy łatwiej daje się nabierać. Eksperyment należy przeprowadzić, gdy miód ma temperaturę około 10-12 stopni. Niestety, ta metoda nie sprawdza się przy tak zwanych miodach kremowych, które podczas krystalizacji są mieszane, aby w ten sposób uzyskać delikatną strukturę, dającą się łatwo nabierać i smarować.

Zapach, smak, barwa - Zapach prawdziwego miodu jest intensywny i charakterystyczny. Z czasem wietrzeje. Miody „chrzczone” mogą pachnieć bardzo słabo od samego początku, a niekiedy da się w nich wyczuć inne niż miodne wonie. Natomiast barwą ani smakiem nie ma się co sugerować, gdyż zależy ona od rodzaju miodu i pory zbierania pyłków przez pszczoły (stąd widoczne różnice zabarwienia nawet w obrębie tego samego gatunku miodu).

Miejsce kupna - Panuje powszechna opinia, że najlepszy miód dostaniemy na ryneczku. Nie do końca jest to prawda. Otóż niektórzy sprzedawcy mogą karmić swoje pszczoły, przez cały okres zbierania pyłków, syropem cukrowym i później sprzedawać taki gorszej jakości miód, jako jeden z najlepszych jakościowo, bazując tylko na swoim dyplomie pszczelarza. Oprócz tego oni także potrafią podgrzewać miód, aby ten dłużej był płynny, bo dla większości ludzi płynny oznacza lepszy, co jest oczywiście dużym błędem. Jak również znane są przypadki dodawania do miodu mąki, aby specjalnie wytworzyć w nim osad „niby” świadczący o prawdziwości miodu. Dlatego też najlepiej kupować miód u zaufanych pszczelarzy i to prosto z pasieki lub w sklepach ze zdrową żywnością.

Co prawda w hipermarketach też możemy trafić bardzo dobre miody, ale trzeba dobrze sprawdzić ich opisane wcześniej właściwości.

Jak wybrać odpowiedni rodzaj miodu?

Temat obejrzany 10945 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl