Powrót na stronę wejściową - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
\- RTV
\- AGD
\- Kuchnia
\- Łazienka
\- Inne
\- MULTIMEDIA
\- INNE
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
Zobacz rewelacyjną najnowszą letnią kolekcję z RABATEM dla NOWEGO KLIENTA!
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić podgrzewacz solarny z pudełka po pizzy?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak czyścić mikrofalówkę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak uchronić się przed czadem?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak gotować oszczędnie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać szczoteczkę do zębów?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać odpowiednią kuchenkę dla siebie?
Dodany: 2008-02-16 22:26:49

 Jak wybrać odpowiednią kuchenkę dla siebie? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak wybrać odpowiednią kuchenkę dla siebie? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak wybrać odpowiednią kuchenkę dla siebie? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak wybrać odpowiednią kuchenkę dla siebie? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Zastanawiamy się jaką kuchenkę powinniśmy wybrać? Mamy do wyboru trzy rodzaje: gazową, elektryczną (ceramiczną i indukcyjną), a także gazowo-elektryczną.

Kuchenka gazowa
Czyli w całości zasilana gazem ziemnym.

Plusy
- Do głównych zalet takich kuchenek możemy zaliczyć ich niewygórowaną cenę i niskie koszty ewentualnych napraw, w porównaniu z kuchenkami elektrycznymi i gazowo-elektrycznymi.
- Poza tym gaz jest tańszy od prądu elektrycznego, więc rachunki będą mniejsze.
- Kolejny plus to możliwość szybkiej regulacji temperatury, pod ogrzewanymi garnkami.

Minusy
- Potrawy gotujące się na gazie często pryskają brudząc wszystko naokoło.
- Spalany gaz pozostawia po sobie nalot na naczyniach.
- Jeśli instalacja jest wadliwa lub przez nieuwagę odkręcimy kurek gazu ryzykujemy nawet wybuchem.
- Łatwo mogą zabrudzić się wyloty gazu lub powietrza (trzeba je wtedy przeczyścić).
- Piekarnik grzeje tylko od dołu.


Kuchenka gazowo-elektryczna
Jej palniki są zasilane gazem, natomiast piekarnik prądem. Są one, niejako, połączeniem kuchenki gazowej i elektrycznej. Droższe, jeśli chodzi o zakup i eksploatację, niż gazowe, a tańsze niż elektryczne.


Kuchenki elektryczne
Dzielimy je na ceramiczne i indukcyjne. Ogólnie kuchenki najdroższe, także części nie należą do tanich. Dodatkowo cena prądu jest wyższa niż gazu. I jeszcze kwestia samego grzania; Płyty długo się nagrzewają i stygną dlatego trzeba uważać żeby się nie poparzyć i pamiętać o w miarę wczesnym nastawieniu grzania.
Co możemy zapisać po stronie plusów? Łatwość w czyszczeniu, wiele funkcji piekarnika i brak nalotu na garnkach.

Płyta ceramiczna
Tego rodzaju kuchenki rozgrzewają się dosyć szybko w porównaniu do innych elektrycznych kuchenek, a także posiadają łatwą w czyszczeniu płytę grzewczą. Gotowane potrawy nie pryskają.

Płyta indukcyjna
Do gotowania na niej potrzebujemy specjalnych garnków (producenci powinni dorzucić instrukcję obsługi wraz z opisem odpowiednich). Jak sprawdzić czy garnek jest odpowiedni na taką płytę? Wystarczy przyłożyć do niego magnes, jeśli się „przyklei” to garnek się nadaje. Warto też zwrócić uwagę, aby garnek miał grube dno.
Te kuchenki są najbardziej energooszczędne z pozostałych elektrycznych. Gotowane potrawy nie pryskają.

Temat obejrzany 10078 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl