Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
\- RTV
\- AGD
\- Kuchnia
\- Łazienka
\- Inne
\- MULTIMEDIA
\- INNE
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić karmnik dla ptaków z kokosa?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak jeść owoc granatu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak używać suwmiarki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak nie przytyć zimą?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak z butelki zrobić karmnik dla ptaków?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać wagę kuchenną?
Dodany: 2014-02-09 07:34:32

 Jak wybrać wagę kuchenną? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak wybrać wagę kuchenną? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Waga kuchenna to bardzo przydatne urządzenie dla każdej gospodyni domowej. Pomaga odmierzyć odpowiednią ilość składników potrzebnych do przygotowania różnych potraw, a także przydaje się podczas porcjowania gotowych już dań, co ma duże znaczenie przy pilnowaniu diety. Jednak jaka będzie lepsza? Czy ta mechaniczna, czy może cyfrowa? Jakie powinna mieć funkcje? Postaramy się odpowiedzieć na te pytania.

Waga mechaniczna czy elektroniczna?
Wagi elektroniczne są dużo młodsze niż ich mechaniczne odpowiedniki, które były używane jeszcze przez nasze prababki. Pojawiły się w sklepach dość niedawno, ale od razu zyskały sobie wielu zwolenników. Nic w tym dziwnego skoro są bardziej dokładne, bo błąd pomiaru sięga najwyżej dwóch gramów, w czasie, gdy wagi mechaniczne mogą się mylić nawet o dwadzieścia gramów. A przecież dwadzieścia gramów to odpowiednik czterech łyżeczek śmietany, dwóch łyżek mąki, dwóch łyżek cukru pudru lub łyżki soli, więc różnica jest całkiem spora. Ponadto wynik pomiaru jest bardziej czytelny na wyświetlaczu wagi elektronicznej niż na wskazówkowym blacie wagi mechanicznej, gdzie nawet mimo dobrego wzroku trudno nam odgadnąć czy wskazówka zatrzymała się na 100 gramach czy może na 120, zwłaszcza gdy skala wagi ma rzadką podziałkę. Na wagach elektronicznych zawsze będziemy znać dokładny wynik, ale też są one droższe.

Na plus wag mechanicznych możemy zapisać to, że są prostsze w użytkowaniu i bardziej niezawodne – po prostu kładziemy na szali produkty i od razu odczytujemy ich wagę. Natomiast w przypadku wag elektronicznych może się zdarzyć, że baterie nam się rozładują i będziemy musieli lecieć do sklepu po nowe, a jeśli będą one bliskie rozładowaniu, waga może „wariować” i pokazywać zupełnie nieprawdziwe wyniki pomiarów. Poza tym te bardziej rozbudowane i bogatsze w różne funkcje wagi elektroniczne mogą sprawiać kłopoty osobom starszym i nie będącym z techniką za pan brat. Nadmiar przycisków i ustawień może doprowadzić do złej konfiguracji i w konsekwencji do błędnych pomiarów. Dlatego też wagi mechaniczne są chętniej wybierane przez tradycjonalistów i osoby lubiące proste rozwiązania.

Zarówno wagi elektroniczne jak i mechaniczne powinny posiadać zdejmowalną misę, która znacznie ułatwia ważenie i jest stabilniejsza niż zwykłe domowe miski, gdyż posiada odpowiednie wyżłobienia stabilizujące. Jednak uwaga na miski wąskie i z wysokimi brzegami, ponieważ włożony do niej makaron spaghetti lub marchewki mogą ją przeważać na jedną ze stron, a nawet wywrócić, i nie sposób będzie ich zważyć bez pokrojenia na krótsze kawałki. Takie wąskie pojemniki najlepiej sprawdzają się, jeśli chcemy zważyć płyny lub sypkie produkty. Oprócz miski warto także zwrócić uwagę na dopuszczalne obciążenie wagi. Przeważnie nie jest ono większe niż 5 kg i nie mniejsze niż 1 kg. Jeżeli nie ważysz żadnych ciężkich produktów, to wybierz wagę o obciążeniu do 1 kg lub do 2 kg. Ma to duże znaczenie szczególnie w przypadku wag mechanicznych, ponieważ wtedy skala będzie podzielona na mniejsze jednostki (np. odstępy co 10 g zamiast co 50 g, jak to ma miejsce w wagach do 5 kg), co ułatwi odczyt dokładniejszego wyniku.

Dodatkowe funkcje
O ile wagi mechaniczne prawie żadnych dodatkowych funkcji nie posiadają, no może poza wbudowanym termometrem czy też zegarkiem, o tyle ich elektroniczne siostry mają całe multum różnych opcji. I tylko od nas zależy, które będą najbardziej użyteczne. Niemniej jednak kilka z nich ułatwi życie każdemu kucharzowi.

Najciekawszą funkcją, jaką możemy spotkać w kuchennych wagach jest opcja tarowania. Pozwala ona na ważenie produktów w różnych pojemnikach, np. w ulubionej misce, a uzyskany wynik zostanie automatycznie obniżony o wagę tegoż pojemnika, dzięki czemu nie musimy się bawić w późniejsze obliczenia. Wagę poszczególnych pojemników należy wcześniej wprowadzić do pamięci urządzenia.

Inną przydatną funkcją na pewno będzie przeliczanie wagi poszczególnych produktów na inne jednostki. Przydaje się to, gdy w przepisie mamy użyte zagraniczne określenia wagi np. uncje, pinty, które możemy zamienić na kilogramy i litry, albo, gdy chcemy przeliczyć ile gramów danego produktu mieści się w szklance, łyżce itp.

Kolejna dodatkowa funkcja to wskaźnik naładowania baterii. Dzięki niej zorientujemy się kiedy baterie zamontowane w wadze są bliskie wyczerpaniu i należy je wymienić, co uchroni nas przed niedokładnymi pomiarami i wyłączeniem się wagi, gdy będzie najbardziej potrzebna. Warto także sprawdzić na ilu i na jakich bateriach dana waga pracuje, ponieważ trzy paluszki kosztują więcej niż jeden, a niektóre płaskie baterie dostaniemy tylko u zegarmistrza.

Dobrze jest jeśli waga posiada czytelny wyświetlacz, który dodatkowo można podświetlić, a także gdy włącza się ona automatycznie po ułożeniu czegoś na szali oraz wyłącza po chwili bezczynności. Dzięki temu wydłużymy żywotność baterii.

Wagi elektroniczne posiadają jeszcze wiele innych funkcji, jak np. obliczanie kalorii, cholesterolu, białka, tłuszczu, cukru i innych składników w ważonych produktach. Jednakże takie dane nie są najdokładniejsze, bo przecież nie każdy żółty ser jest tak samo tłusty i nie każde jajko ma taki sam rozmiar, dlatego należy je traktować orientacyjnie. Ponadto mogą być one wyposażone w antypoślizgowy spód, co jest bardzo pomocną funkcją oraz we wskaźnik przeciążenia (gdy tego wskaźnika nie ma waga przeciążona będzie pokazywała swój maksymalny udźwig, a to może zostać błędnie odczytane). Ale pamiętajmy - im więcej dodatkowych opcji tym prawdopodobnie droższa waga.

Temat obejrzany 2109 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl