Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
ONA I ON
HOBBY
\- SPORT
\- ROZRYWKA I REKREACJA
\- TURYSTYKA
\- ZWIERZĘTA I PRZYRODA
\- INNE
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić syrop z owoców czarnego bzu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zegar jodowy?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić murzynka?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić grzane wino?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić wino z owoców róży?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak dobrać sprzęt potrzebny do wyrobu domowego wina?
Dodany: 2012-07-14 08:57:18

 Jak dobrać sprzęt potrzebny do wyrobu domowego wina? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak dobrać sprzęt potrzebny do wyrobu domowego wina? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak dobrać sprzęt potrzebny do wyrobu domowego wina? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak dobrać sprzęt potrzebny do wyrobu domowego wina? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Jaką przewagę ma wino domowej roboty nad tymi kupnymi? Jest o wiele tańsze (a wiadomo, że ”…tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie…” jak to śpiewali Haratacze), sami określamy jak ma smakować, jesteśmy pewni, że nie zostały do niego dodane żadne szkodliwe substancje, a także wzbudzi zainteresowanie wśród znajomych. Nie ma więc na co czekać, tylko najlepiej od razu zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt i rozpocząć produkcję własnego trunku. Pamiętaj, że w Polsce nie wolno sprzedawać wina, które zrobiło się samemu, ale nie ma żadnego problemu, jeśli robisz je na własny użytek.

Gdzie kupić
Potrzebny sprzęt najłatwiej kupić w sezonie letnim, ponieważ wtedy sieci supermarketów, sklepy ogrodnicze i osiedlowe włączają go do sezonowego asortymentu. Czasem zdarza się, że leży on na półkach nawet cały rok, ale gdybyśmy mieli problem z jego znalezieniem, to możemy także skorzystać ze sklepów internetowych lub sklepów winiarskich.

Co potrzeba
Balon, butla, gąsior, baniak - Jak zwał, tak zwał, niemniej jednak, chodzi tu o szklane naczynie z szyjką, w którym będzie przeprowadzony proces fermentacji. Dobrze, jak będzie ono w skrzyni wyścielonej słomą albo wiklinowym lub plastykowym koszu, które to ochronią je przed wszelkimi uszkodzeniami. Choć w sprzedaży można znaleźć balony o różnych pojemnościach, to dla początkujących winiarzy zaleca się te dziesięciolitrowe. Przy mniejszych litrażach łatwo o popełnienie błędu i np. przesłodzenie wina, co poskutkuje zabiciem drożdży zamieniających cukier w alkohol, a przy większych może się okazać, że brak doświadczenia spowoduje, iż wino przejdzie zapachem drożdży lub zrobi nam się ocet, a wtedy szkoda było by wylewać od razu 30 litrów nastawu. Koszt baniaka jest zależny od jego pojemności i rodzaju kosza, ale za dziesięciolitrowy zapłacimy około 40-70zł.

Korek - Do gąsiora musimy dobrać odpowiednią zatyczkę wykonaną z tworzywa lub korka, w którym, po środku, będzie dziurka na rurkę. Korek za wąski wpadnie nam do butli, a za szeroki nie wejdzie do szyjki, dlatego najlepiej od razu w sklepie dobrać odpowiedni sprawdzając go na balonie. Koszt około 2-3zł. (Korek i rurka widoczne na zdjęciu)

Rurka fermentacyjna - Dzięki niej, z butli swobodnie będzie mógł się ulatniać dwutlenek węgla powstały jako produkt uboczny podczas zamiany cukru w alkohol, a do środka nie dostanie się czyste powietrze, które może zepsuć nastaw. Rurka może być szklana lub z plastyku i musi pasować do otworu w korku, tak aby nie było miedzy nimi żadnego luzu. Jeżeli wlejemy do rurki wodę i podczas fermentacji będzie ona robić charakterystyczne „bulg” to wszystko jest w porządku, a jeśli nie, to sprawdź szczelność korka i ewentualnie załataj nieszczelność (roztopionym woskiem). Zbyt głośne „bulganie” można wytłumić wkładając w koniec rurki kawałek materiału lub waty. Cena tej części to 1-3zł, jednak jeśli chcesz pociąć po kosztach to możesz zamiast niej użyć wężyka, o którym za chwilę, i słoika z wodą, do którego wkładamy wolny koniec rurki.

Wężyk - Wystarczy taki na 2 metry. Posłuży nam do zlania wina znad osadu, dlatego należy go wcześniej wyparzyć. To jedyna cześć, której możesz nie znaleźć w supermarketach, ale to żaden problem, bo za kilka złotych dostaniesz go w większości sklepów motoryzacyjnych lub zoologicznych. Przy wyborze odpowiedniego pamiętaj, że im mniejsza jest jego średnica tym wolniej będziesz przelewał wino i, przy większych litrażach, dłużej czasu będziesz musiał stać koło gąsiora.

Drożdże i pożywka - Wybieramy drożdże winiarskie, a nie gorzelnicze, piwne czy piekarskie. Pożywka pomoże drożdżom wystartować, dlatego warto z nich korzystać na początku zabawy z wyrabianiem wina. Oba składniki należy przygotować przed dodaniem do gąsiora według instrukcji z opakowań i dawkować według przepisu. Koszt jednego opakowania to około 3zł.

Ponadto
Wymieniony sprzęt w zupełności wystarczy do rozpoczęcia produkcji, ale jeśli chcesz do sprawy podejść bardziej profesjonalnie i możesz wydać jeszcze kilkadziesiąt złotych, to zastanów się nad zakupem:
- Aerometr – Pomaga on w ustaleniu jak mocne będzie wino, kiedy zakończy się fermentacja, ile cukru można dodać żeby nie zabić drożdży i przydaje się do stwierdzenia przyczyn zastopowania fermentacji. Kosztuje kilkanaście złotych, ale jest bardzo pomocny.
- Sokowirówka – Przydaje się, gdy chcesz robić wino z owoców.
- Butelki i korki – Jeśli chcesz przechowywać wino przez dłuższy czas, to najlepiej wykorzystać do tego ciemne butelki z korkiem.
- Lejek – Przyda się do przelewania wina do butelek.
- Wężyk ze szklaną rurką – Giętki wężyk z usztywnioną końcówką ułatwia zlewanie wina znad osadu bez zaciągania różnych farfocli.
- Szczotka do mycia baniaka – Ponieważ ciężko umyć całe wnętrze balonu przez tak wąski otwór.

Oczywiście istnieje jeszcze wiele innych dodatków jak np. etykietki na butelki, pompki do odsysania wina, dodatkowe gąsiory do cichej fermentacji itp. ale korzystają z nich już prawdziwi zapaleńcy i na razie możemy je sobie spokojnie odpuścić.

Temat obejrzany 15794 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl