Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
ONA I ON
HOBBY
\- SPORT
\- ROZRYWKA I REKREACJA
\- TURYSTYKA
\- ZWIERZĘTA I PRZYRODA
\- Domowe
\- Hodowlane
\- Egzotyczne
\- Przyroda
\- Inne
\- INNE
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić syrop z owoców czarnego bzu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak rozpoznać udar?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak ustrzec psa przed kleszczami?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak się uczyć fiszkami?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zapobiegać i postępować przy zatruciu grzybami?
Dodany: 2012-08-17 08:35:28

 Jak zapobiegać i postępować przy zatruciu grzybami? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zapobiegać i postępować przy zatruciu grzybami? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak zapobiegać i postępować przy zatruciu grzybami? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zapobiegać i postępować przy zatruciu grzybami? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Zbieranie grzybów to jedno z bardziej odprężających zajęć (jeśli akurat żaden inny grzybiarz nie wchodzi nam w rewir, lub nie gryzą nas komary). Dzięki niemu możemy się dotlenić, rozruszać trochę stawy, a dodatkowo grzyby posłużą nam do zrobienia smacznych potraw takich jak np. jajecznica z kurkami czy sos grzybowy. Trzeba jednak być ostrożnym, bo niektóre grzyby są bardzo trujące i zjedzenie ich może się dla nas skończyć tragicznie. Nawet jeśli grzyby zbierasz już od 40 lat, to i tak dokładnie sprawdzaj okazy wkładane do koszyka, bo nie raz już w mediach pojawiały się informacje o bardzo doświadczonych grzybiarzach, którzy padali ofiarami muchomorów sromotnikowych. Jak nie powielać ich błędów i jak postępować w przypadku zatrucia? Postaramy się odpowiedzieć na te pytania.

Zapobieganie

Niestety, nie ma jakiejś złotej zasady, która pozwoli nam z całą pewnością odróżnić grzyby dobre od tych złych. Tutaj najważniejsze jest doświadczenie i nie popadanie w rutynę. Bo to właśnie rutyna i nieznajomość grzybów są głównymi przyczynami zatruć. Starzy grzybiarze mają już swoje ulubione miejscówki i wiedzą jakie grzyby gdzie rosną, idą tam z zawiązanymi oczami i zapełniają koszyki. Nawet do głowy im nie przyjdzie, że w miejscu gdzie zawsze rosły tylko kanie w tym roku mógł się pojawić muchomor sromotnikowy i bez żadnego sprawdzania, zadowoleni, że dzisiaj im się poszczęściło i znaleźli więcej grzybów niż zawsze, pakują wszystko jak leci do koszyka, a potem nieszczęście gotowe. Dlatego jeszcze raz zaznaczmy, że wystrzegamy się rutyny i sprawdzamy wszystkie grzyby.

Drugą sprawą jest brak doświadczenia. Początkujący grzybiarze idą do lasu z atlasem grzybów i skupiają się głównie na zdjęciach w nim zamieszczonych porównując je do znalezionych grzybów. Jest to dobra metoda, ale ma w sobie mały feler. Dlaczego? Ponieważ w takim atlasie zazwyczaj mamy jedno, dwa zdjęcia każdego gatunku grzyba i nawet, jeżeli są one w znakomitej jakości to nie przedstawiają grzybów w ich różnych stadiach rozwoju i przy różnych warunkach atmosferycznych, a te potrafią znacznie zmienić ich wygląd i upodobnić np. gąskę niekształtną z trującą gąską tygrysowatą. Nie bez przyczyny w atlasach, oprócz zdjęć możemy znaleźć również opis grzybów, ich występowanie i ostrzeżenia przed gatunkami podobnymi. Dlatego znajdując grzyba sprawdzamy nie tylko jego wygląd, ale także to gdzie rośnie, a nawet jak pachnie. Jeżeli w jego opisie będą wymienione gatunki podobne, acz trujące, to porównujemy ich wygląd i próbujemy znaleźć cechę, która pozwoli nam w pełni poróżnić oba gatunki. Kiedy takowej nie znajdziemy, to najlepiej zostawić grzyba w spokoju i nie ryzykować.

Atlasy są dobrym źródłem wiedzy dla początkujących grzybiarzy, ale mogą zawierać w sobie drobne błędy i z tego powodu warto zaopatrzyć się w dwie książki różnych autorów, aby móc je ze sobą porównać jeszcze w domu i wyłapać ewentualne chochliki. Idealną opcją jest grzybobranie wraz z doświadczoną osobą, która grzyby zbiera od dziecka i będzie w stanie odpowiedzieć nam czym się różni goryczak żółciowy (błędnie nazywany szatanem) od borowika. Wiedza przekazywana od pokoleń jest najlepsza. Jeżeli z takiej osoby skorzystać nie możemy to, mając na uwadze coraz większy postęp techniczny, warto wziąć ze sobą poręczny sprzęt, którym możemy połączyć się z Internetem. W sieci znajdziemy wszystkie potrzebne zdjęcia i informacje, które nawet jak będą błędne, to prawdopodobnie zostaną przez kogoś zauważone i sprostowane w komentarzu.

Do przyczyn zatruć, obok zdradliwej rutyny i zwykłej niewiedzy, możemy jeszcze dodać chęć spróbowania nowych gatunków, próby samobójcze i narkotyczne eksperymenty. Zakładamy, że od tych będziesz się trzymać z daleka.

Kilka rad:
1. Początkującym grzybiarzom zaleca się unikać grzybów z blaszkami pod kapeluszem. O wiele bezpieczniej jest skoncentrować się na tych, które mają tam gąbkę, gdyż, nawet jeśli są niejadalne, to zapewne skończy się jedynie na rewolucjach żołądkowo-jelitowych. Nawet tak znany w Polsce goryczak żółciowy (szatan) nie jest uznawany za trujący, a jedynie niejadalny i to głównie z powodu jego goryczy. Łatwo jest go rozpoznać, bo jego gąbka przy dotknięciu przebarwia się na różowo, a dotykając go koniuszkiem języka poczujemy gorzki smak.
2. Kanię od muchomora sromotnikowego można odróżnić po obrączkach na ich trzonkach. U kani trzyma się ona delikatnie i można ją swobodnie przesuwać, a u muchomora jest przytwierdzona. Poza tym trzonek kani zakończony jest bulwą, a muchomora jest osadzony w tak zwanej pochwie. Ponadto muchomor jest delikatnie zielonkawy.
3. To nie prawda, że jeśli w potrawie znalazł się trujak, to dodana do niego cebula ściemnieje, a sól wyciągnie toksyny.
4. Niektóre trucizny są odporne na kilkukrotne gotowanie, suszenie i smażenie.
5. Chociaż istnieją grzyby, które mogą być spożywane na surowo np. pieczarka, to jednak dla pewności zawsze lepiej poddać je obróbce termicznej. Ponieważ nawet, jeśli nie mają w sobie trujących związków to przecież mogą przenosić inne zarazki.
6. Zbieraj tylko grzyby, których jesteś pewien.
7. Wszystkie grzyby są ciężkostrawne, więc nie należy ich spożywać na noc i podawać w większych ilościach dzieciom i osobom chorym.
8. Jako ciekawostkę dodajmy, że niektóre grzyby, mimo iż w nazwie mają słowo muchomor to są całkowicie jadalne np. muchomor czerwonawy i twardawy. Jednak bardzo łatwo pomylić je z innymi trującymi okazami i dlatego raczej się ich nie zbiera.

Pierwsza pomoc

W mediach najczęściej słyszy się o zatruciu muchomorem sromotnikowym. Nie jest to jednak spowodowane tym, że innymi grzybami zatruwamy się rzadziej, tylko po prostu jest to najgroźniejszy grzyb w naszym kraju. Przecież w dzienniku nie podadzą, że pan Kowalski miał wczoraj biegunkę po zjedzeniu gąski żółknącej, bo codziennie mielibyśmy pełno takich newsów. Wspomina się głównie o najcięższych zatruciach, a spożycie wspomnianego muchomora w wielu przypadkach kończyło się śmiercią lub przeszczepem wątroby. Najgorsze jest to, że (według relacji tych co przeżyli) ten grzyb jest bardzo smaczny i pierwsze objawy zatrucia pojawiają się dopiero po co najmniej sześciu godzinach od jego spożycia.

Objawy zatrucia
W zależności od gatunku grzyba mogą się pojawić bardzo szybko lub nawet 24 godziny później. Do pierwszych objawów zaliczamy: nudności, wymioty, bóle brzucha, zaczerwienienie na twarzy, podwyższenie temperatury ciała, biegunka, spadek/wzrost ciśnienia krwi, rzadziej: wzmożone pocenie się, halucynacje, ślinotok, i czasami: drgawki, omdlenia. Każdy organizm może reagować inaczej na daną toksynę, ale najważniejsze objawy zostały wypisane. Niemal zawsze kilka z nich występuje równocześnie.
W przypadku zjedzenia muchomora sromotnikowego najczęściej pojawiają się bóle głowy i brzucha (rzadko wątroby), zawroty głowy, wymioty, biegunka, trudności w oddychaniu i przyspieszenie tętna. Niekiedy po pierwszych objawach możemy poczuć się lepiej, ale to o niczym nie świadczy, bo organizm dalej walczy z trucizną i z każdą godziną nasza wątroba i inne organy wewnętrzne podlegają większej degradacji.
Zatrucie grzybami jadalnymi, bo takie również występuje np. przy zjedzeniu niedogotowanych okazów, zwykle objawia się głównie bólami brzucha, nudnościami i wymiotowaniem. Początkowo trudno stwierdzić czy do zatrucia doszło z powodu grzybów jadalnych czy trujących, dlatego lepiej nie ryzykować i udać się do lekarza na obserwację bądź płukanie żołądka.

Pomoc przy zatruciu:
1. Przede wszystkim jak najprędzej udajemy się do lekarza lub do miejscowego szpitala.
2. Postarajmy się zabrać ze sobą spożywane grzyby lub chociaż ich pozostałości, aby łatwiej określić rodzaj toksyny. Nawet opis wyglądu spożytych grzybów może być pomocny.
3. Jeżeli od zjedzenia posiłku do pojawienia się pierwszych objawów nie minęło więcej jak 6 godzin, to są one jeszcze w żołądku i należy je stamtąd usunąć. Musimy wywołać wymioty wkładając sobie dwa palce do gardła lub poprosić lekarza o płukanie żołądka.
4. Nie próbuj leczyć się różnymi lekami na własną rękę ani nie zażywaj środków przeczyszczających i alkoholu (nie wierz w zbawienne skutki picia z pieprzem wódki).
5. Jeżeli inni domownicy także jedli grzyby, ale czują się dobrze, to również powinni zgłosić się do lekarza na obserwację.
6. Możesz także zabezpieczyć do badania próbki kału, wymiocin lub moczu.

Temat obejrzany 7701 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl