Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
ONA I ON
HOBBY
\- SPORT
\- ROZRYWKA I REKREACJA
\- TURYSTYKA
\- ZWIERZĘTA I PRZYRODA
\- Domowe
\- Hodowlane
\- Egzotyczne
\- Przyroda
\- Inne
\- INNE
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zabezpieczyć rośliny doniczkowe na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić sałatkę z kapusty, ogórków i papryki na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak pozbyć się muszek owocówek?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak założyć ogród... na balkonie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto z owocami, kruszonką i pianą z ubitych jajek?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak przechowywać zioła i przyprawy?
Dodany: 2013-07-13 08:18:21

 Jak przechowywać zioła i przyprawy? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak przechowywać zioła i przyprawy? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
O zdrowotnych i smakowych właściwościach różnych ziół chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Oczywiście najlepsze są te świeże, dopiero co zerwane, jednak nie zawsze łatwo można je zdobyć - szczególnie w zimie. Wtedy to najlepiej posiłkować się suszonkami. Co prawda „gotowce” dostaniemy w większości aptek i sklepów zielarskich, ale o wiele lepiej przygotować je samodzielnie. Dzięki temu będziemy wiedzieli na czym rosły i jak długo już leżakują. Bo trzeba wiedzieć, że przetrzymywanie ziół dłużej niż rok, znacznie obniża ich dobroczynne działanie i pozbawia je smaku oraz zapachu. A jeśli do tego są źle przechowywane i były nieprawidłowo ususzone, to efekt ten jest spotęgowany i susz straci swe właściwości dużo szybciej.

Jak zacząć
Na samym początku musimy zdobyć zioła, które chcemy zasuszyć. Niektóre z nich znajdziemy na łące lub w lesie, a inne możemy wyhodować samodzielnie albo kupić w sklepie. O ile te ze sklepu są już dobrze opisane, o tyle idąc na polanę warto zabrać ze sobą atlas i dobrze sprawdzać każdy okaz, aby nie pomylić go z innymi. Bez znaczenia na pochodzenie ziół, musimy pamiętać, że nie wolno ich przenosić w reklamówkach oraz szklanych słojach, ponieważ się zaparzają i gotują, co pozbawia je wszelkich walorów. Zamiast tego używamy koszyków, łubianek czy też przewiewnych woreczków (z materiału). Jeżeli chcemy ususzyć liście, korzenie, nasiona i inne twarde części roślin, to nie ma większego znaczenia w jakiej porze dnia będziemy je zbierali, byle nie zbierać tych nadpsutych, niedojrzałych, zwiędłych i z widocznymi wadami. Natomiast jeśli chodzi o kwiatostany i ich drogocenne pyłki, najlepiej gromadzić je w słoneczny dzień z rana, koło godziny 9. W tym czasie nie będzie już rosy i kwiatki się otworzą, zapraszając owady do zapylania.

Jak suszyć
Suszenie ziół jest bardzo proste, wystarczy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim zaczynamy je suszyć zaraz po zbiorach, zanim zdążą zwiędnąć. Mniejsze części równomiernie rozsypujemy na papierze, sitach lub materiale. Pilnujemy przy tym, żeby nie było ich za dużo na kupie, ponieważ utrudni to suszenie. Tak przygotowane zioła umieszczamy w suchym, ciemnym i przewiewnym miejscu. Idealnie się do tego nadają poddasza, szopy, a także drewniane komórki. Suche powietrze „odbierze” roślinom ich wodę, przewiew odprowadzi nasycone wilgocią powietrze, chroniąc je przed gniciem, a cień pozwoli im zachować swoje właściwości. Oczywiście najszybciej suszenie przebiega w promieniach słonecznych, jednak nie warto tego robić, ponieważ pozbawiają one zioła najważniejszych składników, które się utleniają.

Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 35-40 stopni, gdyż to również szkodzi suszkom. A co jakiś czas, można delikatnie przemieszać zioła, aby wszystkie ich kawałki dobrze się zasuszyły. W takich warunkach po kilku dniach, w zależności od rodzaju rośliny, uzyskamy wartościowy susz. Będzie on gotowy, kiedy da się skruszyć w rękach, łodyżki będą się łamały przy wyginaniu, a owoce zaczną przypominać rodzynki. Prawidłowo suszone zioła zachowują swój kolor, a wszelkie przebarwienia mogą świadczyć o zbyt wysokiej temperaturze lub wilgoci w trakcie schnięcia i dotknięte nimi części należy odrzucić.

Zioła, które suszy się w całości, czy też niemal w całości, (owoce czarnego bzu, dziurawiec, kwiaty z łodygami) warto związać w części łodygowej sznurkiem i zawiesić na gwoździu przy ścianie lub na sznurku od suszenia prania kwiatem do dołu. W ten sposób zaoszczędzimy miejsce na podłodze i meblach. Nie powinno ich być za dużo w jednym pęczku, ponieważ w środkowej części mogą zacząć gnić.

Jak przechowywać
Kiedy tylko zioła zeschną, zbieramy je do pojemników. Ważne jest, aby nie leżały odkryte zbyt długo, gdyż łapią kurz i inne zabrudzenia unoszące się w powietrzu. Najlepsze do przechowywania ziół są płócienne woreczki albo słoiki. Te ostatnie zaleca się, aby były ciemne, jednakże jeśli użyjemy przezroczystych i będziemy je trzymali w ciemnej szafce, to też nic im się nie stanie. Słoiki szczelnie zamykamy, natomiast worki zawieszamy w suchym, przewiewnym i pozbawionym intensywnych zapachów, którymi mogłyby przejść, miejscu. Unikamy wystawiania ich na promienie słoneczne. Jeżeli nie planujemy robić gotowych mieszanek ziół, to staramy się każdy ich rodzaj trzymać w oddzielnym pojemniku, co pozwoli im zachować własny aromat.

Temat obejrzany 2235 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl