Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
ONA I ON
HOBBY
\- SPORT
\- ROZRYWKA I REKREACJA
\- Fotografia
\- Muzyka
\- Taniec
\- Wędkarstwo/łowiectwo
\- Gry i zabawy
\- Inne
\- TURYSTYKA
\- ZWIERZĘTA I PRZYRODA
\- INNE
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak jeść owoc granatu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak domowymi sposobami usunąć kamień z pralki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić mydło z kasztanów?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak przygotować pojemniki na różne produkty?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak oczyścić grzyby?
Dodany: 2013-07-23 08:10:33

 Jak oczyścić grzyby? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak oczyścić grzyby? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Lato i jesień to idealny czas na zbieranie grzybów. Można z nich zrobić pyszne sosy, kotlety, zapiekanki i inne dania, ale równie dobrze dają się zamarynować, zamrozić lub ususzyć, aby cieszyć się nimi w zimowe dni. O ile zbieranie grzybów, to sama przyjemność, o tyle do ich czyszczenia nie ma już chętnych, a to dlatego, że jest to zadanie czasochłonne i wymagające cierpliwości. Trzeba też wiedzieć jak się do tego zabrać.

Wstępne przebieranie
Czyszczenie grzybów należy rozpocząć już w lesie. Wszystkie znalezione okazy musimy oczyścić z liści, igliwia i ziemi, najlepiej przy użyciu nożyka. Dzięki temu brud nie rozniesie się na inne znalezione sztuki i będzie mniej czyszczenia w domu. Ponadto unikamy zbierania grzybów starych, „rozklapciałych” i robaczywych. Te dwa pierwsze mogą się rozlecieć i zrobić w koszyku prawdziwy bajzel, a te ostatnie zajmują tylko miejsce i dodają niepotrzebnej pracy. Dlatego nie odkładamy selekcji na później. Oczywiście zakładamy także, że wiesz jakie grzyby są trujące i tych zbierać nie będziesz.

Grzyby zbieramy do koszyków (najlepiej wiklinowych). W reklamówkach i foliówkach szybko się łamią i zaparzają, znacznie utrudniając ich późniejsze czyszczenie.

Czyszczenie
Domowe czyszczenie grzybów powinno się odbywać zaraz po przyjściu do domu. W przeciwnym razie brud przyschnie do nich i będzie trudny do usunięcia, a same grzyby mogą się zacząć rozciapywać (zwłaszcza te delikatne i z gąbką pod kapeluszem).

W zależności od tego, na co przeznaczymy grzyby, czyścimy je w następujący sposób:
Do zjedzenia od razu, do gotowania, do słoików - płuczemy pod bieżącą wodą lub w misce, a trudniejszy do usunięcia brud zeskrobujemy spiczastym nożykiem lub ścieramy wilgotną szmatką. Zazwyczaj powinno się je przyrządzać jeszcze tego samego dnia, ale możemy je wyłożyć na talerzyk, przykryć wilgotną ściereczką i wsadzić do lodówki. W takiej formie spokojnie wytrzymają nawet dwa dni bez straty smaku i wyglądu. Dłuższe przetrzymywanie sprawi, że mogą się zarobaczywić.
Do suszenia i mrożenia - nie płuczemy, bo podczas suszenia mogą spleśnieć, a podczas mrożenia zamienią się w lodowa bryłę. Lepiej przetrzeć je wilgotną szmatką i zeskrobać nożykiem większe zabrudzenia. Czasem przydaje się także zwykłe dmuchnięcie, aby usunąć piasek spomiędzy blaszek (np. kurki, kanie). W przypadku mrożenia, warto od razu poporcjować grzyby, aby później nie było problemów z odmrożeniem odpowiedniej ilości.

Maczanie grzybów w słonej wodzie, która ma rzekomo pomóc w oczyszczeniu ich z piasku, nie daje lepszych rezultatów niż maczanie w zwykłej wodzie.

Poza tym niektóre grzyby wymagają większej uwagi. Dlatego z gąsek (popularne zielonki), boczniaków, pieczarek i maślaków zdrapujemy skórkę z kapelusza – łatwo to zrobić, zaczynając od brzegów. Tych dwóch ostatnich lepiej nie moczyć, bo chłoną wodę, a dodatkowo maślaki robią się bardzo śliskie. Z kani zdrapujemy znajdujący się na kapeluszu szary nalot i odcinamy jej czubek. Podobnie sprawa się ma w przypadku sarniaków, z których również zdrapujemy kapeluszowe łuski, a dodatkowo znajdujące się pod kapeluszem „igiełki” (uwaga, ten grzyb jest w Polsce objęty ścisłą ochroną). U koźlaków (kozaki i czerwoniaki) obieramy nóżki z czarnej substancji. Wszystkie miejsca nacięć szybko czarnieją, ale to naturalne.

Temat obejrzany 11945 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl