Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić solankę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić buche de Noel?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić rybę w occie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak jeść owoc granatu?
[ Dodaj nowy temat do tego działu ]     
| poprzednie | od 33 do 62 | następne | wszystkie ( 248 ) |
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić wodzionkę?
Dodany: 2014-02-21 07:30:47
 Jak zrobić wodzionkę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić wodzionkę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Wodzionka to tradycyjna zupa śląska. Dzięki niej możemy wykorzystać czerstwy chleb, którego już nikt nie chce jeść, co więcej, za sprawą świeżego czosnku, świetnie sprawdza się jako panaceum na wiele chorób. Jej przygotowanie nie trwa dłużej niż zrobienie sobie herbaty, a ponieważ składa się tylko z pięciu składników pozwoli nam zachować siły, gdy w portfelu „koniec miesiąca”. Składniki (na jedną porcję) - szklanka wody - kromka czerstwego chleba - pół ząbka czosnku - łyżeczka smalcu - szczypta soli Dodatkowo można zupę doprawić pieprzem, maggi lub kostką rosołową.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić naleśniki z czekoladą, bananami i bitą śmietaną?
Dodany: 2014-02-11 07:26:50
 Jak zrobić naleśniki z czekoladą, bananami i bitą śmietaną? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić naleśniki z czekoladą, bananami i bitą śmietaną? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Banany i czekolada to powszechnie znane afrodyzjaki. A ponieważ zbliżają się Walentynki, proponujemy wszystkim zakochanym zrobić sobie naleśniki z wymienionymi wcześniej produktami i udekorować je bitą śmietaną. Na pewno świetnie sprawdzą się w czasie romantycznej kolacji! Tym nieco mniej zakochanym również je polecamy, gdyż swoim smakiem osłodzą chwile samotności. Składniki (na dwa duże naleśniki) - jajko - szklanka wody gazowanej - szklanka mąki pszennej - łyżeczka oleju - łyżeczka cukru waniliowego - 200 ml śmietanki 30 % - łyżeczka cukru - ¾ tabliczki mlecznej czekolady - 2 banany Przepis Jajko, wodę, mąkę, olej i cukier waniliowy mieszamy w misce do połączenia wszystkich składników.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić murzynka?
Dodany: 2014-02-01 07:21:36  w temacie - 1 komentarzy
 Jak zrobić murzynka? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić murzynka? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Dzisiaj dowiemy się jak zrobić ciasto zwane murzynkiem. Nie będzie to tradycyjny wypiek, gdyż zamiast mleka/wody/innych płynów użyjemy wina. Dzięki temu nabierze on ciekawego i wyrazistego smaku. Składniki - 2 szklanki mąki - szklanka wina czerwonego (półsłodkiego lub słodkiego) - 250 g margaryny - 1 i 1/4 szklanki cukru - 4 jajka - 3 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przepis Wino, cukier, margarynę oraz kakao przekładamy do garnka i gotujemy często mieszając.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak parzyć herbatę?
Dodany: 2014-01-28 07:34:10
 Jak parzyć herbatę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak parzyć herbatę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Prawidłowe przygotowanie herbaty ma ogromny wpływ na jej smak i działanie. Parzona zbyt krótko nie uwolni całego swojego aromatu, zbyt długo stanie się gorzka, a nieodpowiednia temperatura pozbawi ją najważniejszych właściwości. Istotny jest również rodzaj użytej wody oraz jakość herbaty. Co prawda wielu doświadczonych smakoszy odprawia prawdziwe rytuały, aby przygotować najlepszy aromat parzonego napoju, ale wystarczy zastosować jedynie kilka standardowych reguł, by cieszyć się naprawdę dobrą herbatą.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać herbatę?
Dodany: 2014-01-26 07:54:57
 Jak wybrać herbatę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak wybrać herbatę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów do codziennego picia. Dobrze smakuje, gasi pragnienie, szybko rozgrzewa i jest zdecydowanie zdrowsza niż kawa, woda oraz wszelkiej maści napoje gazowane. No tak, ale przecież rodzajów herbat jest wiele, a każda z nich ma inny aromat oraz właściwości, więc po jaką powinniśmy sięgać najczęściej? Odpowiedź jest prosta – po taką, jaka nam najbardziej smakuje. A jeżeli wszystkie traktujemy na równi, to warto skoncentrować się na tej, która będzie pozytywniej wpływać na ważne dla nas aspekty zdrowia.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić gołąbki?
Dodany: 2014-01-22 07:42:04
 Jak zrobić gołąbki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić gołąbki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Dzisiaj przepis na pyszne gołąbki wypełnione mięsem, ryżem i pieczarkami. Potrawa jest dość czasochłonna i wymaga zręcznych rąk, ale naprawdę warto ją przygotować. Nadmiar gołąbków można z powodzeniem zamrozić i wykorzystać w przyszłości. Składniki - mięsna konserwa o wadze 600 g (np.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić własną mieszankę ziół prowansalskich?
Dodany: 2014-01-18 08:07:28
 Jak zrobić własną mieszankę ziół prowansalskich? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić własną mieszankę ziół prowansalskich? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Zioła prowansalskie to kombinacja kilku przypraw, która doskonale sprawdza się jako aromatyczny dodatek do wielu zup, potraw z drobiu, ryb, pieczeni, zapiekanek, jajek, ziemniaków, sałatek, a nawet do zwykłych kanapek. Wspomagają trawienie więc warto ich używać podczas przyrządzania potraw tłustych i ciężkostrawnych, jak również z powodzeniem można je stosować jako zdrowszy zamiennik soli kuchennej, co ma duże znaczenie szczególnie w przypadku osób o podwyższonym ciśnieniu krwi. Mieszanka ziół pochodzi z południa Francji, z regionu o nazwie Prowansja, ale wszystkie jej składniki łatwo da się wyhodować nawet na parapecie we własnym domu. Do jej przygotowania potrzebować będziemy: Składniki: bazylia, cząber, majeranek, mięta pieprzowa, oregano, rozmaryn, szałwia, tymianek Jak zrobić Wymienione zioła powinny być wysuszone i rozdrobnione do takiej formy, jaką znamy z gotowych, kupnych przypraw.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić karnawałowe róże?
Dodany: 2014-01-12 07:30:11
 Jak zrobić karnawałowe róże? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić karnawałowe róże? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Karnawałowe róże to, jak sama nazwa wskazuje, idealny wypiek na każdą imprezę zorganizowaną pomiędzy świętem Trzech Króli i Środą Popielcową, kiedy to właśnie mamy okres karnawału. Smakiem i sposobem pieczenia przypominają pospolite faworki, ale zdecydowanie ładniej od nich wyglądają. Zresztą najlepiej przekonać się o tym samemu. Składniki na 15-20 ciastek: 300 g mąki 4 łyżki śmietany 18% 3 żółtka i jedno białko Łyżeczka masła Łyżka spirytusu Różana lub wiśniowa konfitura albo wiśnie kandyzowane Tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec, ale może być także zwykły olej) Cukier puder do posypki Opcjonalnie łyżeczka proszku do pieczenia (aby ciastka były większe), odrobina aromatu waniliowego lub rumowego, łyżeczka cukru waniliowego Przepis Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej śmietanę, żółtka, masło oraz spirytus i wyrabiamy na gładką masę.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić grzane wino?
Dodany: 2014-01-02 08:11:00
 Jak zrobić grzane wino? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić grzane wino? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Grzane wino to idealny trunek na zimowe dni – szybko rozgrzewa, wybornie smakuje i swoim zapachem potrafi przepędzić niejeden katar. Świetnie sprawdza się, gdy zziębnięci wracamy do domu, a także umila nam wieczory przy książce. Jak je zrobić? Banalnie prosto! Składniki - czerwone wino (najlepiej półwytrawne; spokojnie można użyć najtańszych trunków) - pomarańcza - goździki (5) - cynamon (pół łyżeczki) - imbir (3/4 łyżeczki) - gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki) - miód wielokwiatowy (2 łyżki) Przepis Wino przelewamy do garnka, dodajemy do niego zioła, pokrojony na plasterki owoc oraz miód i całość podgrzewamy pod przykryciem na wolnym ogniu. Trunku nie należy doprowadzać do wrzenia, dlatego wyłączamy gaz kiedy tylko grzaniec zacznie mocno parować.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?
Dodany: 2013-12-23 07:31:51
 Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Pierogi z kapustą i grzybami, to jedna z najczęściej goszczących na wigilijnym stole potraw. Wbrew pozorom wcale nie są trudne do zrobienia, może tylko trochę czasochłonne, i smakują dużo bardziej niż gotowce kupione w sklepie. Od razu lepiej zrobić większą porcję, a nadmiar zamrozić – w ten sposób zyskamy szybki obiad, gdy nie będziemy mieli czasu i chęci na gotowanie. Składniki Ciasto - 0,5 kg mąki pszennej - jajko - szklanka wody - łyżka oleju - łyżeczka soli Farsz - 0,5 kg kapusty kiszonej - 10 dag suszonych grzybów (zamiast grzybów suszonych można użyć 0,5 kg drobno pokrojonych i podsmażonych na łyżce oleju pieczarek) - cebula - sól, pieprz - łyżka oleju Przepis Grzyby zalewamy przegotowaną wodą i moczymy przez co najmniej 2 godziny.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić orzeszki z kremem orzechowym?
Dodany: 2013-12-19 07:55:32
 Jak zrobić orzeszki z kremem orzechowym? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić orzeszki z kremem orzechowym? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Szukasz ciekawej wigilijnej dekoracji, którą na dodatek będzie można w każdej chwili zjeść? W takim razie zrób sobie przepyszne ciastka - orzeszki! Do ich upieczenia będzie Ci potrzebna specjalna forma do orzeszków, którą możesz nabyć w marketach lub na internetowych aukcjach za około 50 zł. W sprzedaży są również dostępne pojedyncze foremki w dużo niższej cenie, ale w nich znacznie trudniej upiec skorupki o odpowiednim kształcie i grubości. Ponadto przy pomocy patelni, takiej jak na zdjęciu obok, ciastka przygotujemy na każdym palniku gazowym, a pojedyncze foremki musimy wkładać do piekarnika. Dlatego polecamy patelnię, bo mimo iż jest droższa, to jednak pieczenie będzie znacznie łatwiejsze.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić wigilijną kutię?
Dodany: 2013-12-15 07:27:48
 Jak zrobić wigilijną kutię? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić wigilijną kutię? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Kutia to dość słodka potrawa, którą robi się przeważnie w czasie świąt Bożego Narodzenia. W jej skład wchodzi, nie tak łatwa do kupienia, pszenica w ziarnach i zapewne dlatego też coraz rzadziej przygotowujemy ją w swoich domach. A szkoda, bo nie dość, że jest smaczna, to jeszcze ma właściwości prozdrowotne i odżywcze dzięki znajdującym się w niej bakaliom i miodzie. Dlatego nawet, jeśli nie znajdziesz nigdzie pszenicy, warto ją zrobić na bazie kaszy jęczmiennej, od dawna stosowanej jako zamiennik, lub ryżu, będzie równie dobra! Składniki: - szklanka łuskanej pszenicy w ziarnach (zamiennie kasza jęczmienna lub ryż) - szklanka maku - 50 g orzechów (włoskich lub mieszanki różnych rodzajów) - 50 g rodzynków - 5 łyżek miodu (można użyć więcej, jak ktoś lubi słodsze) - wanilia lub łyżeczka cukru waniliowego Według uznania można także dodać migdały, suszone śliwki, morele, figi i inne ulubione bakalie.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić wigilijny kulebiak z kapustą i grzybami?
Dodany: 2013-12-11 05:37:24
 Jak zrobić wigilijny kulebiak z kapustą i grzybami? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić wigilijny kulebiak z kapustą i grzybami? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Kulebiak, to drożdżowy pieróg lub rolada wypełnione farszem z mięsa albo, w wersji bożonarodzeniowej, kapustą z grzybami. Potrawa przywędrowała do nas, jak większość tradycyjnych dań, zza wschodniej granicy a szczególnymi względami cieszy się w okolicach Podlasia. Jednak, ponieważ jest ona bardzo smaczna i łatwa do zrobienia, proponujemy przygotować ją, nawet jeśli nie mieszkamy na wschodnich kresach – zawsze to jakieś urozmaicenie i kolejne danie do wymaganych dwunastu wigilijnych potraw. Składniki: Ciasto - 350 g mąki - 80 ml mleka lub wody - 30 g drożdży - jajko - 4 łyżki oleju - łyżeczka cukru - pół łyżeczki soli - roztrzepane jajko do posmarowania po wierzchu Farsz - 300 g kapusty kiszonej - 10 dag suszonych grzybów - duża cebula - dwie łyżki oleju - sól, pieprz, kminek Przepis Grzyby zalewamy ciepłą wodą i namaczamy przez przynajmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić wino z owoców róży?
Dodany: 2013-12-01 06:16:41
 Jak zrobić wino z owoców róży? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić wino z owoców róży? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Z owoców dzikiej róży można przygotować wiele różnych przetworów, między innymi: konfitury, dżemy, przeciery, soki, syropy, kompoty… Wszystkie one smakują wyśmienicie i są bardzo zdrowe, gdyż owoce róży to doskonałe źródło witaminy C, tak potrzebnej do wzmocnienia odporności w zimowe dni, oraz nie mniej ważnych witamin A, B1,B2, B9, E, K. Ponadto obok witamin znajdziemy w nich również działające prozdrowotnie: flawonoidy, karotenoidy, olejki eteryczne i kwasy organiczne. Szkoda byłoby nie skorzystać z takiego daru natury! Ale co zrobić, gdy nie mamy już żadnych wolnych słoików na zrobienie kolejnych zapasów? W takim wypadku proponujemy przyrządzić różane wino! Można je zrobić nawet w kilkulitrowych butlach po zwykłej wodzie mineralnej, więc jeśli nie masz specjalnego gąsiora, to będziesz potrzebować jedynie korka z rurką fermentacyjną i… Składniki (na około 10 litrów wina) - 2,5 kg owoców dzikiej róży - 9 l wody - 2,2 kg cukru - drożdże do wina czerwonego (opakowanie 5 g) - 10 g kwasku cytrynowego - 4 g pożywki dla drożdży Jak zrobić Na 2-3 dni przed przystąpieniem do pracy, przygotowujemy drożdżową matkę. Zagotowujemy 250 ml wody i przelewamy ją do jakiegoś szklanego naczynia.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić chińskie ciastka z wróżbą?
Dodany: 2013-11-21 04:23:04
 Jak zrobić chińskie ciastka z wróżbą? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić chińskie ciastka z wróżbą? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Ciastka z wróżbą to świetny dodatek do każdej andrzejkowej zabawy. Robi się je ekspresowo i nie ma osoby, która sobie z nimi nie poradzi, a przy tym gwarantują sporo śmiechu oraz dobrej zabawy. Dlatego zachęcamy do zgromadzenia odpowiednich składników i przystąpienia do gotowania. Na pewno zrobisz nimi furorę na swojej imprezie! Składniki (na około 40 ciastek) - 300 g mąki pszennej - 2 duże jajka - 3 płaskie łyżki cukru pudru - 2 łyżki oleju - 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego - szczypta soli - roztrzepane jajko do posmarowania po wierzchu ciastek Przepis Zanim zaczniemy robić ciasteczka, musimy przygotować wróżby.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zamarynować paprykę w słoikach?
Dodany: 2013-11-11 04:13:20
 Jak zamarynować paprykę w słoikach? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zamarynować paprykę w słoikach? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Papryka w zalewie octowej to bardzo dobra przegryzka na domowe imprezy okolicznościowe, a także smaczny składnik wielu różnych sałatek. Oczywiście możemy ją kupić w sklepach, jednak ta kupna ma to do siebie, że dość często jest przekwaszona octem lub zbytnio rozgotowana, przez co traci wiele na smaku. Dlatego też dziś proponujemy zrobić ją według poniższego przepisu. Wyjdzie odpowiednio doprawiona i chrupiąca.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić dżem z gruszek?
Dodany: 2013-11-01 05:38:16
 Jak zrobić dżem z gruszek? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić dżem z gruszek? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Tym razem zachęcamy do przygotowania własnego, domowego dżemu z gruszek. Taki dżem ma tę przewagę nad sklepowymi, że w trakcie jego robienia sami możemy dopasować smak pod własne gusta, a przy tym będzie on pozbawiony różnych szkodliwych konserwantów i ulepszaczy. Doprawdy wystarczy jednorazowo spędzić w kuchni 3 godziny, aby później, w trakcie zimowych dni, móc cieszyć swój żołądek pyszną i przypominającą lato, konfiturą – czyż nie warto? Składniki: (na około 4 słoiczki półlitrowe) - 2,5 kg gruszek - 250 g cukru - 15 g cukru waniliowego - 2 cytryny - łyżka imbiru Przepis Gruszki dobrze płuczemy i wycinamy z nich gniazda nasienne oraz ewentualne parchy na skórce. Nie trzeba ich obierać, ale jeśli to zrobisz, to konfitura będzie „oporniejsza” na przypalenie, co może mieć duże znaczenie dla niezbyt zaawansowanych kucharzy.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić omlet z kaszą gryczaną?
Dodany: 2013-10-22 08:08:06
 Jak zrobić omlet z kaszą gryczaną? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić omlet z kaszą gryczaną? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Jajka z kaszą gryczaną? Dziwnie brzmi połączenie tych dwóch składników ze sobą, ale zaręczam, że danie jest bardzo smaczne, sycące i banalnie proste do zrobienia. Gdy tylko przepis ten wpadł mi w ręce, niespecjalnie rozbudził mój apetyt, jednak po pierwszej degustacji stał się obowiązkową potrawą i przyrządzam ją zawsze, gdy tylko mam wszystkie potrzebne składniki. Ciebie również zachęcam do spróbowania – w końcu nic nie ryzykujesz, a możesz zyskać kolejne danie w swoim domowym menu. Składniki: - jajko - łyżka prażonej kaszy gryczanej - zioła prowansalskie - sól, pieprz - ketchup (polecam spróbować z dodatkiem wędzonego łososia – pycha) Przepis Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowe pszenne bułeczki?
Dodany: 2013-10-14 08:16:55
 Jak zrobić domowe pszenne bułeczki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić domowe pszenne bułeczki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Pszenne bułki należą do najczęstszych gości naszych śniadaniowych stołów. Jemy je z wędliną, serem, dżemami, a nawet jako dodatek do zup i gulaszów. Jednak czy warto kupować gotowe pieczywo, którego składu nie zawsze jesteśmy świadomi, podczas gdy tak łatwo można upiec je samemu? Domowe bułeczki są naprawdę bardzo proste do przygotowania, długo mogą poleżeć i, co najważniejsze, będziemy całkowicie pewni, że nie faszerujemy się masą konserwantów i ulepszaczy. A zatem zachęcam do pieczenia! Składniki: (na około 10 bułek – zależy jak duże zrobimy) - 500 g mąki pszennej - 5 g drożdży instant - 350 ml wody (może zabrać trochę więcej) - 1,5 łyżeczki soli - łyżeczka cukru Przepis Zadanie jest bardzo proste – wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać odpowiednią kaszę?
Dodany: 2013-08-12 08:11:54
 Jak wybrać odpowiednią kaszę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak wybrać odpowiednią kaszę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Gryczana, jaglana, jęczmienna, kukurydziana, manna, kuskus – to rodzaje kasz, różniące się od siebie nie tylko smakiem, ale również wartościami odżywczymi. Wszystkie stanowią bogate źródło błonnika, białka, węglowodanów i witamin, a ich poszczególne odmiany, ze względu na różne zdrowotne właściwości, są polecane przy wielu schorzeniach. Oczywiście nie oznacza to, że należy je jeść jedynie wtedy, gdy mamy kłopoty ze zdrowiem, bo warto po nie sięgać przynajmniej 3-4 w tygodniu. Kasza gryczana Może być prażona lub nieprażona (biała).
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić blok czekoladowy?
Dodany: 2013-08-08 08:14:12
 Jak zrobić blok czekoladowy? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić blok czekoladowy? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Blok czekoladowy, a właściwie czekoladopodobny, młodszej części społeczeństwa raczej z niczym kojarzyć się nie będzie. Natomiast starsi wiekiem od razu poczują w ustach smak rodem z PRL-u. Może i ten smakołyk nie należy do potraw bogatych w witaminy i minerały, jednakże już dla samego wspomnienia dzieciństwa warto go sobie przygotować. Z pewnością zasmakuje nawet dzisiejszej młodzieży.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak przechowywać żywność w lodówce?
Dodany: 2013-08-04 08:17:52
 Jak przechowywać żywność w lodówce? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak przechowywać żywność w lodówce? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Już od zarania dziejów człowiek starał się wydłużyć zdatności do spożycia znalezionych przez siebie owoców, warzyw i upolowanej zwierzyny, aby jak najmniej żywności szło na straty. Dobre rezultaty uzyskiwał poprzez suszenie, wędzenie, czy też konserwowanie np. w soli, jednak najlepiej sprawdzało się chłodzenie oraz mrożenie – procesy, dzięki którym żywność zachowywała swój wygląd, smak, konsystencję i wartości odżywcze. Problem był tylko jeden – nie wszędzie można było zastosować tę metodę.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ocet jabłkowy?
Dodany: 2013-07-31 07:56:49  w temacie - 1 komentarzy
 Jak zrobić ocet jabłkowy? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić ocet jabłkowy? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Domowy ocet jabłkowy, to nie tylko świetny dodatek do różnych potraw i konserwant. Stosuje się go również w kosmetyce, a także jako leczniczy środek medycyny niekonwencjonalnej, gdyż zawiera spore ilości magnezu, wapnia, potasu, sodu, fosforu, żelaza i wiele witamin. Podobno działa także odchudzająco, jeśli przez około 6 miesięcy, codziennie będzie się wypijało łyżeczkę na czczo. Jego przygotowanie jest bardzo proste, choć czasochłonne, niemniej jednak na pewno nie będzie to czas stracony.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić korniszony?
Dodany: 2013-07-21 07:47:42
 Jak zrobić korniszony? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić korniszony? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Korniszony świetnie nadają się jako dodatek do obiadu, składnik surówek i innych dań, a także jako zagryzka podczas imieninowych imprez. Przez cały rok dostaniemy je w każdym supermarkecie, ale chyba lepiej zrobić je samodzielnie, zwłaszcza teraz, gdy ogórki są bardzo tanie. Na pewno wydamy mniej niż w przypadku gotowych korniszonów, a przy tym dopasujemy smak do indywidualnych preferencji. Składniki: - ogórki gruntowe (najlepsze są te najmniejsze) - marchew - koper w baldachach (czyli te części z nasionami) lub jako łodygi - czosnek - ziele angielskie - gorczyca - pieprz w ziarenkach lub zasuszone ostre papryczki - ocet 10% - cukier - sól Przepis Ogórki płuczemy i uciskamy w wyparzonych słoikach.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ogórkowy chłodnik?
Dodany: 2013-07-11 08:16:19
 Jak zrobić ogórkowy chłodnik? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić ogórkowy chłodnik? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Wszystkie chłodniki to świetne dania na gorące, letnie dni. Szybko chłodzą, są smaczne i zawierają mnóstwo witamin oraz składników mineralnych. Dzisiaj proponujemy chłodnik ogórkowy (nieco inny niż litewski), który posmakuje nie tylko amatorom ogórków kiszonych. Składniki - 2 kurze uda lub kości na zupę - 2 marchewki - pietruszka - por - kawałek selera - 300 g buraków - 200 g ogórków kiszonych i szklanka wody spod nich - śmietana 18% - sól Przepis Mięso wkładamy do dwóch litrów wody i zagotowujemy.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić hreczniaki?
Dodany: 2013-07-01 08:01:32
 Jak zrobić hreczniaki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić hreczniaki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Przepis na hreczniaki, podobnie jak i wiele innych potraw, przywędrował do Polski zza wschodniej granicy. A dlaczego importujemy niektóre przepisy? Bo pomagają nam stworzyć pyszne dania. W końcu gdyby nie były dobre, to prawdopodobnie nie mielibyśmy po co włączać ich do własnego menu i nie wyszłyby poza obręb swojego kraju, regionu. Nie inaczej jest z hreczniakami – potrawą przyrządzaną z kaszy gryczanej i twarogu.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kompot z truskawek?
Dodany: 2013-06-23 08:15:18
 Jak zrobić kompot z truskawek? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić kompot z truskawek? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Już teraz, kiedy truskawki są najtańsze w ciągu całego roku, warto pomyśleć o zrobieniu z nich różnych przetworów, które w zimowe dni przypomną nam smaki lata. Dziś podpowiemy jak przygotować pyszny kompot. Pity na ciepło szybko rozgrzeje, a schłodzony da ukojenie w gorące dni. Tak więc zachęcamy do gotowania.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić bananowe placki?
Dodany: 2013-06-13 08:10:45
 Jak zrobić bananowe placki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić bananowe placki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Bananowe placki to nieco zmodyfikowana wersja popularnych racuchów. Są bardzo smaczne i szybko się je robi. Polubi je każde dziecko, więc jeśli nie masz pomysłu na zaspokojenie głodu dla swoich podopiecznych, to wykorzystaj poniższy przepis – dzieciaki będą oblizywać palce, aż po same łokcie, a ty zyskasz sobie ich dozgonną wdzięczność! Składniki - 1,5 szklanki mąki - szklanka mleka lub wody - 2 jajka - 4 banany - pół łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - lody waniliowe Przepis Banany rozgniatamy widelcem. Możemy to zrobić bardzo niechlujnie, byle kawałki nie były za duże i zmieściły się do placków.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić placek bananowo-truskawkowy?
Dodany: 2013-06-03 08:16:06
 Jak zrobić placek bananowo-truskawkowy? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić placek bananowo-truskawkowy? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Dzisiaj przepis na placek bananowo-truskawkowy, który nie dość, że jest pyszny i orzeźwiający, to jeszcze szybko stawia na nogi po męczącym dniu. Składniki Na ciasto - szklanka mąki - pół szklanki cukru - 5 jajek - kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia - kopiasta łyżka kakao (możesz zrobić biszkopt według własnego sprawdzonego przepisu) Na mus bananowy - 5 średnich bananów - 200 g masła - ¼ szklanki cukru Na masę truskawkową - 200 g truskawek - 400 ml śmietany 30% - ¼ szklanki cukru - 2 fixy do ubijania śmietany Przepis Biszkopt Rozdzielamy jajka na białka i żółtka. Ubijamy białka na zbitą pianę, a następnie dodajemy do niej pozostałe składniki wraz z żółtkami. Całość dokładnie mieszamy (nie miksujemy, bo ciasto może wyjść zbite), a następnie przekładamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę z pałki wodnej?
Dodany: 2013-05-24 08:19:10
 Jak zrobić zupę z pałki wodnej? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić zupę z pałki wodnej? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Pałka wodna to pospolita roślina występująca niemal w każdym zbiorniku wodnym w Polsce. Szybko się rozrasta, wpływając na degradację jezior i zamianę ich w stawy, bagniska, a ostatecznie w torfowiska. Z tego powodu często jest usuwana przez lokalne związki wędkarskie oraz innych opiekunów akwenów wodnych. Możemy przyłożyć swoją rękę do ochrony jezior przed nadmiarem pałki i usunąć pewną jej część, a w zamian będziemy mogli ją zjeść.
| poprzednie | od 3 do 32 | następne | wszystkie ( 248 ) |
[ Dodaj nowy temat do tego działu ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl