Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić rybę w occie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić sałatkę z kapusty, ogórków i papryki na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak przygotować pojemniki na różne produkty?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowy plastik?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zamarynować grzyby w słoikach?
Dodany: 2012-07-10 08:04:31

 Jak zamarynować grzyby w słoikach? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zamarynować grzyby w słoikach? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Co można zrobić, aby przechować grzyby dłuższy czas? Odpowiedź jest prosta – zamrozić, ususzyć i zamarynować. O ile z tymi pierwszymi dwoma sposobami nie ma problemu, o tle nie każdy wie jak zrobić zalewę do słoików i jak w ogóle zabrać się do marynowania. Właśnie dla takich osób powstała ta porada.

Składniki
- grzyby
- woda
- zwykły ocet 10%
- cebula
- sól
- cukier
- ziele angielskie
- pieprz
- liść laurowy

Świeże grzyby
Do marynaty nadają się jakiekolwiek świeże grzyby. Te większe trzeba tylko pokroić na mniejsze kawałki. Należy je oczyścić i gotować przez pół godziny na wolnym ogniu, w osolonej wodzie (płaska łyżka soli na litr wody). Po obgotowaniu grzyby znacznie zmniejszą swą objętość. Odcedzamy je, wystudzamy i przekładamy do wyparzonych słoików.

Zalewa
Zalewa ma wiele odmian z różnymi dodatkami i proporcjami składników, ale my podamy przepis, który według nas jest najprostszy i najlepszy.
Wodę i ocet rozrabiamy w stosunku 3/1. Czyli np. 3 szklanki wody i szklanka octu. Da nam to w przybliżeniu litr bazy do zalewy. Na litr bazy dajemy jedną małą cebulę pokrojoną na tyle kawałków, ile jest przygotowanych słoiczków z grzybami, aby w każdym z nich znalazła się jej część dodając smaczku całości. Ponadto 3 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli, około 6 ziarenek ziela angielskiego, 2 większe liście laurowe i pieprz. Niektórzy dają pieprz w ziarnach, ale ja korzystam z mielonego odmierzając ¼ łyżeczki.

Kiedy wszystkie składniki znajdą się już w jednym garnku, to stawiamy go na gazie. Gotujemy około 15 minut i później, jeszcze gorącą zalewą, zalewamy słoiczki z grzybami tak, aby całkiem zakryć grzybki. Jak już zostało wspomniane do każdego słoika można dodać kawałek cebuli z zalewy. Podobnie z zielem angielskim i liśćmi laurowymi – można je wyciągnąć z zalewy po gotowaniu, ale nic się nie stanie, jeśli wpadną do któregoś słoiczka. Po skończeniu zalewania wycieramy szmatką ranty pojemników i ich pokrywki, aż będą suche.

Pasteryzacja
Następnie zakręcamy słoiki (ale nie mocno) i wkładamy je do garnka wyścielonego np. ręcznikiem lub gazetami. Całość zalewamy wodą do wysokości pokrywki słoików i gotujemy pod przykryciem 20minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągamy słoiki z garnka i mocno je dokręcamy. Odkładamy do góry dnem do wystygnięcia. Jeżeli pokrywki zrobią się lekko wklęsłe to będzie to znaczyło, że słoiki dobrze chwyciły i grzyby nie powinny się zepsuć. Składujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Temat obejrzany 38089 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl