Powrót na stronę wejściową - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto Rafaello?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pinacoladę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić orzeszki z kremem orzechowym?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić prosty jesienny stroik-świecznik?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak kupować, jeść i przechowywać kasztany jadalne (marony)?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak rozłupać orzecha kokosowego?
Dodany: 2008-01-04 21:02:33

 Jak rozłupać orzecha kokosowego? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak rozłupać orzecha kokosowego? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak rozłupać orzecha kokosowego? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak rozłupać orzecha kokosowego? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak rozłupać orzecha kokosowego? - FOTO 3 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak rozłupać orzecha kokosowego? - FOTO 3 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Jak rozłupać kokos?

Kokos – „twardy orzech do rozgryzienia” ;)

Przy zakupie kokosa musimy go sprawdzić. Przy potrząsaniu orzechem z jego wnętrza powinien się wydobywać odgłos… chlupania, to oznacza, że w środku jest mleko, czyli nasz kokos nie jest jeszcze zaawansowany wiekiem - w miarę dojrzewania kokosa ilość bielma (mleka kokosowego) zmniejsza się. Oczka orzecha powinny być zasklepione i nie powinno z nich nic wyciekać. Jeśli będzie w ten sposób naruszony lub zwyczajnie pęknięty to może być w środku spleśniały.
Po takim testowaniu wybraliśmy już dorodny okaz, co teraz?

Najpierw trzeba wydobyć z środka mleko.
W górnej części orzecha znajdują się blisko siebie trzy dołki (oczy), ustawione w trójkąt. Przez dwie z trzech dziurek wwiercamy się korkociągiem lub śrubokrętem i wylewamy do szklanki lub miseczki sok. Można też do jednej z dziurek włożyć rurkę i wypić mleczko prosto z kokosa. Uwaga na ubranie!: plamy z soku kokosowego ciężko wywabić.

Następnie orzech trzeba rozbić. Jest na to kilka sposobów…

• Kokosa włożyć na kilka minut do gorącego piekarnika. Niektóre pod wpływem ciepła same pękają (zwłaszcza, jeśli zrobimy przedtem rysę nożem), innym trzeba pomóc np. młotkiem. Zazwyczaj wystarczy lekko stuknąć.

• Można go też podgrzać przez kilka minut w garnku lub na patelni (trzeba kokosa podlać wodą i też zastosować młoteczek).

• Często też bez uprzedniego podgrzania kokosa stosowane są siekierki, młotki, tasaki, – ale jest to metoda niebezpieczna, czasochłonna i męcząca. Przy tym sposobie ważne jest, aby uderzać wzdłuż średnicy orzecha, obracając go i trafiając ciągle w te same miejsca.

• Orzecha można też wystawić na słońce, uprzednio robiąc na nim rysy nożem – po jakimś czasie powinien pęknąć.

• Można też tłuc kokosem o mur lub rzucać nim o chodnik, ale to metoda dla zdesperowanych.


Egzotyczny orzech kokosowy bogaty jest w wiele składników odżywczych. Dobry kokos jest wewnątrz biały i ma miły zapach. Miąższ kokosa można zetrzeć na tarce (świetny dodatek do wielu dań, deserów i koktajli). Nie ma przeszkód, aby zamrozić miąższ kokosa lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Skorupa orzecha może wykorzystana jako domek dla gryzoni lub rybek.



Temat obejrzany 56577 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


KOMENTARZE tego tematu:      [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyOtwieranie kokosa    
Edytowany: 2014-11-16 18:34:45
Ja otwieram brzeszczotem, nacinam dookoła przez środek orzecha, a później na desce delikatnie uderzam młotkiem (lub podważam śrubokrętem) i mam idealnie oddzielone dwie połówki kokosa. Po wybraniu miąższu którym się zajadamy, skorupkę po wcześniejszym namoczeniu we wrzącej wodzie z solą można użyć do dekoracji akwarium. Rybki są zadowolone z nowych domków :)
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl