Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić karmnik dla ptaków z kokosa?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak pozbyć się muszek owocówek?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak założyć ogród... na balkonie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto z owocami, kruszonką i pianą z ubitych jajek?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak pozyskać sok brzozowy?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak jeść owoc granatu?
Dodany: 2014-12-12 08:03:35

 Jak jeść owoc granatu? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak jeść owoc granatu? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak jeść owoc granatu? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak jeść owoc granatu? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak jeść owoc granatu? - FOTO 3 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak jeść owoc granatu? - FOTO 3 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Granaty to owoce bardzo smaczne i zdrowe. Dzięki zawartym w nich polifenolom mają właściwości przeciwnowotworowe, wzmacniające układ krążeniowy, a także opóźniają proces starzenia się komórek naszego ciała, obniżają ciśnienie krwi oraz działają antybakteryjnie i antywirusowo. Poza tym świetnie gaszą pragnienie! Naprawdę warto po nie sięgać.

Jak wybierać granaty


Owoce powinny być świeże. Stwardniała i zasuszona skóra świadczy o tym, że granat długo już przeleżał i jego wnętrze mogło się zepsuć, co zaobserwujemy po ciemnej osnówce pestek. Podobnie sprawa wygląda z miękkością granatu. Jeżeli mocno się odkształca przy naciśnięciu, prawdopodobnie będzie zepsuty w środku. A wiadomo, że zepsuty granat ma znikomą wartość bojową… znaczy się smakową. Nie ma co go kupować. Niektóre z nich mogą się odkształcać tylko w jednym miejscu, np. na skutek wcześniejszego uderzenia. Wtedy również powinno się wybrać inne sztuki. Skórka granatów może być żółta, czerwona lub w pośrednich odcieniach. Czasem miewa czarne przebarwienia, ale jeśli nie dają się one głęboko wgniatać, to raczej owoc będzie dobry. Przeważnie najsłodsze są owoce małe oraz cięższe niż inne o podobnych rozmiarach. Te duże, choć ładnie wyglądają i zdają się być „lepsze”, często cechują się większą cierpkością. Dlatego jeśli na początku spróbowałeś owocu większego i Ci nie smakował, to teraz spróbuj mniejszych, będą słodsze i może przekonasz się do granatów. Kolor skóry nie ma znaczenia jeśli chodzi o smak.

Jak obierać granat


Jest kilka technik obierania granatów. Większość z nich polega na przecięciu go nożem na pół lub odcięciu „czapeczki”, jednakże w ten sposób tracimy wiele drogocennego soku, a i ręce po jedzeniu stają się bardzo lepkie. Inne wymagają włożenia pociętego owocu do wody, by nasiona z osnówkami łatwo odchodziły od miąższu, lecz to z kolei jest czasochłonne. Dużo lepiej zrobić to w następujący sposób:

1. Nacinamy lekko jego „czapeczkę”, czyli pozostałość kwiatu.

2. Zdejmujemy „czapeczkę”. Niektóre owoce mają sztywną i twardą skórę, przez co nie tak łatwo ją zdjąć. Wtedy trzeba ją podważać nożem i wyciąć miękisz ze środka.

3. Zauważysz, że od środka promieniście rozchodzi się kilka błon. Często w ich miejscu granat jest wybrzuszony. Wzdłuż nich nacinamy skórę nożem, aż do szypułki (ogonka).

4. Chwytając dwoma kciukami w miejscu wyciętej „czapeczki” rozpoławiamy owoc na części. Czasem każdy segment będzie się odginał pojedynczo, a czasem owoc podzieli się na dwie części.

5. Każdy segment można łatwo obrać z błonki i wyjeść z niego nasionka buzią. Można również postukać czymś twardym w skórę każdego segmentu, trzymając go nad dłonią lub talerzem i wtedy nasionka wraz z osnówkami wylecą na rękę albo do naczynia. Niestety ostukiwanie również może pozgniatać niektóre cząstki, dlatego, jeśli masz trochę czasu, to możesz je oddzielić od miąższu ręcznie.


Temat obejrzany 3079 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


KOMENTARZE tego tematu:      [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyzawsze robię podobnie    
Edytowany: 0000-00-00 00:00:00
:)
Komentarz założony przez: nati22    
      
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl