Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak uprawiać czosnek?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak urosnąć?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić makaron z kurczakiem i warzywami po chińsku?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak oduczyć się obgryzać paznokcie i skórki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak unikać najczęstszych błędów w języku polskim?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak odróżnić polski czosnek od chińskiego?
Dodany: 2014-10-23 07:39:16

 Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Wiele jest kontrowersji na temat chińskiego czosnku. Co prawda jest on dopuszczony do handlu, jednak wciąż nie do końca wiadomo w jaki sposób się go uprawia, konserwuje i przechowuje. Nie brakuje głosów, że jest on pędzony chemikaliami, napromieniowywany, a nawet modyfikowany genetycznie. I trudno nie zgodzić się z tymi opiniami, kiedy sami widzimy, że każda główka jest identyczna z pozostałymi, ząbki są równo ułożone, czosnek po pewnym czasie gnije, a włożony do gleby bardzo opornie kiełkuje. Takie cechy nie są naturalne i wskazują, że ewidentnie coś z tym czosnkiem jest nie tak. A skoro tak, to zdecydowanie lepiej przesiąść się na nasz krajowy czosnek i dać zarobić naszym rodakom. Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego?

Wygląd czosnku
Rozpoznanie pochodzenia czosnku nie jest zadaniem łatwym. Niektórzy twierdzą, że główki czosnku chińskiego są białe i większe od rodzimego, podczas gdy ten jest fioletowy lub szarawy. Nie do końca jest to prawdą, bo to zależy od odmiany. Dlatego i polski może być biały i chiński może być fioletowy. Nie ma tu reguły. Oczywiście najczęściej ten z dalekiego wschodu jest właśnie biały i ładnie uformowany, bo taki cieszy oko i chętniej po niego sięgamy na sklepową półkę, lecz kiedy producenci zauważą, że ludzie już się nauczyli, iż jest to towar chiński i przestali go kupować, prawdopodobnie zaczną uprawiać inną odmianę, aby ponownie wkupić się w łaskę nieświadomych konsumentów. Bądźmy ostrożni i nie przyzwyczajajmy się do zewnętrznego wyglądu, bo ten łatwo zmodyfikować. Obecnie im czosnek jest brzydszy i droższy tym większe prawdopodobieństwo, że jest to zdrowy polski produkt.

Cena
Cena to dobry wykładnik pochodzenia czosnku. Ten z Chin jest tańszy od polskiego, przez co ludzie chętniej go kupują, myśląc, że czosnek to czosnek, a perę groszy oszczędności zawsze się przyda. Jednak proszę się zastanowić – czy to nie dziwne, że produkt, który musi przebyć tysiące kilometrów jest tańszy niż ten, który sąsiad uprawia dziesięć metrów od nas? Biorąc pod uwagę koszty transportu, powinien być kilka razy droższy, tymczasem tak nie jest. Dlaczego? Dlatego, iż, pomijając tu różne sposoby na ominięcie cła, oszczędza się na kosztach produkcji, stosując najtańsze, niekiedy zakazane w UE środki chemiczne. Chemikalia te są zakazane, ponieważ kumulują się w roślinach i później sieją spustoszenie w organizmach zwykłych zjadaczy… czosnku. Podejrzewa się, że mogą być również odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. A przecież czosnek ma leczyć, a nie narażać nas na choroby.

Niestety zdarzają się i tacy sprzedawcy, którzy kupują chińskie warzywo, a potem sprzedają je jako polskie, aby jak najwięcej zarobić. Jedyny sposób na nich, to kupno takiego czosnku i sprawdzenie go w domu np. pod względem aromatu lub kiełkowania. Jeśli nie przejdzie testu, to następnym razem należy wybrać innego sprzedawcę. Warto także zwracać uwagę na metki i oznaczenia skrzynek, w których leży czosnek, bo tam powinniśmy znaleźć informacje na temat pochodzenia warzywa. Uwaga na czosnek z Hiszpanii, bo często jest to chiński produkt przepakowany na półwyspie iberyjskim i następnie sprzedawany jako europejski. Podobnie bywa z czosnkiem pochodzącym z innych krajów.

Aromat
Warzywa importowane ze wschodu są przeważnie mniej aromatyczne i łagodniejsze w smaku. Co prawda, to również może być zależne od odmiany czosnku, jednakże produkty chińskie, nawet w obrębie tej samej odmiany, mogą być mniej wyraziste w smaku. Prawdopodobnie wpływa na to nawożenie dużą ilością pestycydów. Im słabiej czosnek jest aromatyczny, tym mniej zawiera w sobie fitoncydów, które są odpowiedzialne za jego właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz konserwujące.

Przechowywanie
Chiński czosnek, uboższy w naturalne związki konserwujące i bakteriobójcze, gnije lub pleśnieje przy dłuższym leżakowaniu, natomiast nasz krajowy przechowywany w suchym miejscu po prostu się zeschnie, a w wilgotnym zacznie kiełkować. Warzywo ze wschodu, aby dobrze zniosło długi czas podróży do Polski, bywa poddawane promieniowaniu. Jest to sposób konserwacji, który stosuje się dość często w wielu krajach. W UE rodzaj i czas promieniowania jest regulowany prawnie, co ma na celu uchronić warzywa i owoce przed nadmiarem promieni, które w zbyt dużych dawkach mogą niszczyć ich zdrowotne właściwości, jednak w Chinach nie przywiązuje się do tego zbyt dużej wagi. Taka, ale również i za pomocą środków chemicznych, konserwacja ma na celu zabezpieczenie czosnku przed chorobami i grzybami (bo przecież ma on niewiele naturalnych fitoncydów) oraz „uśpienie” go, aby podczas transportu nie zaczął kiełkować. Zdarza się, iż taki czosnek nie wyrośnie nawet jeśli wsadzimy go do ziemi i zaczniemy uprawiać. Dlatego też kiełkowanie, to jeden z najlepszych wskaźników, mówiących nam o tym, że czosnek pochodzi z Polski.

Zabarwienie czosnku
Osoby robiące przetwory w słoikach być może zauważyły, że niekiedy czosnek w octowej zalewie staje się niebieski. Czy to znaczy, że jest on z Chin? Nie. To znaczy, że czosnek był bardzo świeży i młody lub, że do weków użyto zwykłej soli. Warzywo przebarwia się, ponieważ zawarte w nim związki siarki wchodzą w reakcję z miedzią znajdującą się w octowej zalewie. Nie jest to nic szkodliwego i nie wskazuje na pochodzenie czosnku. Uniknąć przebarwienia można poprzez stosowanie soli konserwowej albo zleżałego czosnku.

Kiedy kupować
Wrzesień i październik to najlepsze miesiące na zakup polskiego czosnku. Wtedy jego cena jest najniższa i wszędzie jest go pod dostatkiem. W większych miastach często można spotkać siedzących na chodnikach ludzi, którzy oferują m.in. czosnek z własnego ogródka, chcąc sobie trochę dorobić. Warto zrobić sobie większy zapas, bo przechowywany w suchym, chłodnym i ciemny miejscu może spokojnie przeleżeć nawet kilka miesięcy. Co prawda przez tak długi okres zapewne straci pewną część swoich właściwości zdrowotnych, ale zawsze będzie smaczniejszy niż ten ze wschodu. Poza sezonem ciężko o Polski czosnek, a i jego cena jest dość spora. Właśnie wtedy z pomocą przyjdą nam zapasy zrobione jesienią. No i oczywiście, zawsze możemy się posiłkować chińskim warzywem – jedzone raz na jakiś czas nie powinno nam zaszkodzić.

Temat obejrzany 2320 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl