Placek ziemniaczany serwowany z pysznym gulaszem, to nic innego jak placek po węgiersku. Danie nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale za to jakże smaczne i sycące. Zachęcamy do spróbowania. Naprawdę warto!
Gulasz
Składniki
- 0,5 kg mięsa wieprzowego w kawałkach (np. gulaszowe, z łopatki, z szynki)
- 20 dag pieczarek
- 2 czerwone papryki
- spora cebula
- ząbek czosnku
- 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
- papryka słodka, papryka ostra, liść laurowy, sól
- 2 łyżki oleju
- łyżka mąki
- woda lub bulion
Przepis
Na patelni (lub w garnku, jeśli nie mamy do niej pokrywki) podgrzewamy olej. Wrzucamy na olej oporządzone mięso i podsmażamy chwilkę, tak by tylko z zewnątrz mięso zdążyło się ściąć. Następnie dodajemy do niego pokrojoną na półksiężyce cebulę. Znowuż podsmażamy przez dosłownie 2-3 minuty. Pod koniec smażenia dorzucamy drobno pokrojony czosnek i płaską łyżkę słodkiej papryki. Smażona papryka może szybko zgorzknieć, zwłaszcza na mocnym ogniu, dlatego niemal natychmiast całość podlewamy wodą lub bulionem. Powinno jej być tyle, by zakryć mięso. Dodajemy jeszcze liścia laurowego, przykrywamy i dusimy przez pół godziny.
W tym czasie możemy pokroić pieczarki na mniejsze kawałki, a paprykę w paseczki oraz zająć się przygotowaniem placka ziemniaczanego, o którym poniżej. Paprykę i pieczarki, po 30 minutach, dorzucamy do mięsa, gulasz doprawiamy ostrą papryką, solą i koncentratem pomidorowym, a potem ponownie dusimy przez co najmniej 40 minut. Na ostatni kwadrans można odkryć garnek, aby nadmiar wody odparował. Po skończonym gotowaniu zagęszczamy gulasz mąką. Wsypujemy ją do szklanki, zalewamy odrobiną wody, energicznie mieszamy widelcem do rozbicia wszystkich grudek i wlewamy do sosu, cały czas go mieszając, żeby nie powstały nam kluchy. Gulasz gotowy.
Placek ziemniaczany
Składniki
- kilogram ziemniaków
- jajko
- mała cebula
- 1,5 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej
Przepis
Ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce do… ziemniaków. Dodajemy do nich jajko, mąkę, sól i pieprz - według gustu, a następnie dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim z obu stron placki. Powinne one wielkością dorównywać dnu patelni. Gdyby się rozwalały podczas przerzucania na drugą stronę, należy do ciasta dodać więcej mąki. Gotowe placki możemy przełożyć papierowymi ręcznikami, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na koniec wykładamy placek na talerz, na jego połowę nakładamy gulasz i zakrywamy go drugą połową placka. Przed podaniem danie można uszlachetnić sporą łyżką śmietany.
|