Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto Rafaello?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto z owocami, kruszonką i pianą z ubitych jajek?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić murzynka?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić bananowe placki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić placek bananowo-truskawkowy?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić placek po węgiersku?
Dodany: 2014-09-21 07:00:45

 Jak zrobić placek po węgiersku? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić placek po węgiersku? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Placek ziemniaczany serwowany z pysznym gulaszem, to nic innego jak placek po węgiersku. Danie nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale za to jakże smaczne i sycące. Zachęcamy do spróbowania. Naprawdę warto!

Gulasz


Składniki
- 0,5 kg mięsa wieprzowego w kawałkach (np. gulaszowe, z łopatki, z szynki)
- 20 dag pieczarek
- 2 czerwone papryki
- spora cebula
- ząbek czosnku
- 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
- papryka słodka, papryka ostra, liść laurowy, sól
- 2 łyżki oleju
- łyżka mąki
- woda lub bulion

Przepis
Na patelni (lub w garnku, jeśli nie mamy do niej pokrywki) podgrzewamy olej. Wrzucamy na olej oporządzone mięso i podsmażamy chwilkę, tak by tylko z zewnątrz mięso zdążyło się ściąć. Następnie dodajemy do niego pokrojoną na półksiężyce cebulę. Znowuż podsmażamy przez dosłownie 2-3 minuty. Pod koniec smażenia dorzucamy drobno pokrojony czosnek i płaską łyżkę słodkiej papryki. Smażona papryka może szybko zgorzknieć, zwłaszcza na mocnym ogniu, dlatego niemal natychmiast całość podlewamy wodą lub bulionem. Powinno jej być tyle, by zakryć mięso. Dodajemy jeszcze liścia laurowego, przykrywamy i dusimy przez pół godziny.

W tym czasie możemy pokroić pieczarki na mniejsze kawałki, a paprykę w paseczki oraz zająć się przygotowaniem placka ziemniaczanego, o którym poniżej. Paprykę i pieczarki, po 30 minutach, dorzucamy do mięsa, gulasz doprawiamy ostrą papryką, solą i koncentratem pomidorowym, a potem ponownie dusimy przez co najmniej 40 minut. Na ostatni kwadrans można odkryć garnek, aby nadmiar wody odparował. Po skończonym gotowaniu zagęszczamy gulasz mąką. Wsypujemy ją do szklanki, zalewamy odrobiną wody, energicznie mieszamy widelcem do rozbicia wszystkich grudek i wlewamy do sosu, cały czas go mieszając, żeby nie powstały nam kluchy. Gulasz gotowy.

Placek ziemniaczany


Składniki
- kilogram ziemniaków
- jajko
- mała cebula
- 1,5 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej

Przepis
Ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce do… ziemniaków. Dodajemy do nich jajko, mąkę, sól i pieprz - według gustu, a następnie dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim z obu stron placki. Powinne one wielkością dorównywać dnu patelni. Gdyby się rozwalały podczas przerzucania na drugą stronę, należy do ciasta dodać więcej mąki. Gotowe placki możemy przełożyć papierowymi ręcznikami, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Na koniec wykładamy placek na talerz, na jego połowę nakładamy gulasz i zakrywamy go drugą połową placka. Przed podaniem danie można uszlachetnić sporą łyżką śmietany.

Temat obejrzany 1528 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl