Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić poidło dla ptaków?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak domowymi sposobami usunąć kamień z pralki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak określić miejsce wypadku na trasie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić surówkę z modrej kapusty?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać lodówkę turystyczną?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak parzyć herbatę?
Dodany: 2014-01-28 07:34:10

 Jak parzyć herbatę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak parzyć herbatę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Prawidłowe przygotowanie herbaty ma ogromny wpływ na jej smak i działanie. Parzona zbyt krótko nie uwolni całego swojego aromatu, zbyt długo stanie się gorzka, a nieodpowiednia temperatura pozbawi ją najważniejszych właściwości. Istotny jest również rodzaj użytej wody oraz jakość herbaty. Co prawda wielu doświadczonych smakoszy odprawia prawdziwe rytuały, aby przygotować najlepszy aromat parzonego napoju, ale wystarczy zastosować jedynie kilka standardowych reguł, by cieszyć się naprawdę dobrą herbatą.

Woda
Do przygotowania herbaty trzeba wybrać odpowiednią wodę. Ta z kranów, zwłaszcza tych podłączonych do starych i zużytych rurociągów, może zawierać dużą ilość różnych soli mineralnych, co w znaczący sposób wpłynie na smak napoju. Dlatego lepiej sięgnąć po kupne, niegazowane wody mineralne o niskiej zawartości wapnia oraz pH w granicach 6,5-7. Dzięki nim susz odda cały swój aromat. Jednak należy pamiętać, że taka woda zagotowana w zakamienionym czajniku szybko nasyci się wapnem i stanie się twarda, a tego należy unikać.

Susz
O tym jaki rodzaj herbaty lepiej będzie odpowiadał naszym potrzebom przeczytasz tutaj. Natomiast jeśli chodzi o jej parzenie, to bez względu na rodzaj, należy użyć około łyżeczkę suszu na filiżankę wody. Nie ma znaczenia w czym będziemy to robić, bo możemy skorzystać z czajników, zaparzaczek, różnych sitek i innych przyrządów, które pozwolą nam na oddzielenie liści od herbaty, gdy zaparzanie dobiegnie końca.

Parzenie
Długość i temperatura parzenia zależy od rodzaju herbaty. Niemniej jednak ważną wskazówką będzie tutaj informacja, iż temperatura wody po około 3-4 minutach od zagotowania spada do 90 stopni, a po 12-14 minutach do 75 stopni Celsjusza – ta wiedza umożliwi nam zaparzenie herbaty w odpowiednich warunkach bez konieczności stosowania specjalnych termometrów. Oczywiście są to wartości względne, gdyż trzeba wziąć także pod uwagę jaka temperatura panuje w pomieszczeniu (im zimniej tym szybciej woda będzie się wychładzała) oraz w jakim naczyniu pozostawimy wrzątek (rozlany do zimnych filiżanek szybciej się wychłodzi, a pozostawiony w zamkniętym czajniku będzie potrzebował na to więcej czasu).

Poniżej podano czas parzenia poszczególnych herbat. Standardowo krócej parzy się susz bardziej rozdrobniony, a dłużej całe liście, gdyż to pozwala na uzyskanie odpowiedniego aromatu i zapobiega gorzknieniu herbaty (susz w dużych kawałkach wolniej oddaje swój smak).

Herbata biała
Herbatę białą parzymy przez 5-8 minut w dość niskiej temperaturze, bo powinna się ona mieścić w granicach 70-85 stopni Celsjusza. Jej susz możemy wykorzystać dwu-, trzykrotnie.

Herbata zielona
Herbatę zieloną parzymy w temperaturze 60-85 przez około 2-3 minuty (niższej temperatury wymagają odmiany japońskie, a wyższej chińskie). Tak krótki czas pozwala uniknąć gorzkiego smaku. Liście można zalewać gorącą wodą nawet trzykrotnie, a najlepszy aromat uzyskamy podobno dopiero przy drugim parzeniu. Dodatkowo drugie i trzecie parzenie wpłynie na nas relaksująco, podczas gdy pierwsze pobudzająco. W chińskiej tradycji picia zielonej herbaty przyjęło się, że pierwszy napar uzyskuje się przez krótkie parzenie suszu w wysokiej temperaturze, wylewa go, a smakuje dopiero drugiego naparu trzymanego dłuższy czas w niższej temperaturze.

Herbata czerwona (Pu-erh)
Parzymy w temperaturze 90-100 stopni przez 3-5 minut. Susz można wykorzystać kilka razy więcej niż pozostałe herbaty.

Herbata czarna
Tę herbatę spokojnie można, a nawet trzeba, zalewać wrzątkiem i parzyć przez 3-5 minut. Dość szybko traci swój aromat, dlatego suszu nie wykorzystuje się więcej niż raz lub dwa razy.

A tutaj przeczytasz jak przygotować yerba mate.

Temat obejrzany 2465 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl