Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić poidło dla ptaków?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak odróżnić polski czosnek od chińskiego?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić surówkę z modrej kapusty?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak pić alkohol w miejscu publicznym i nie dostać mandatu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać wentylator?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać herbatę?
Dodany: 2014-01-26 07:54:57

 Jak wybrać herbatę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak wybrać herbatę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów do codziennego picia. Dobrze smakuje, gasi pragnienie, szybko rozgrzewa i jest zdecydowanie zdrowsza niż kawa, woda oraz wszelkiej maści napoje gazowane. No tak, ale przecież rodzajów herbat jest wiele, a każda z nich ma inny aromat oraz właściwości, więc po jaką powinniśmy sięgać najczęściej? Odpowiedź jest prosta – po taką, jaka nam najbardziej smakuje. A jeżeli wszystkie traktujemy na równi, to warto skoncentrować się na tej, która będzie pozytywniej wpływać na ważne dla nas aspekty zdrowia. Postaramy się przybliżyć ich charakterystykę.

Jaki typ herbaty
Trzeba wiedzieć, że nawet ten sam gatunek herbaty u różnych producentów może mieć inny smak, gdyż wpływ na to mają np. miejsce plantacji, sposób fermentacji oraz przechowywania suszu i wiele innych. Dlatego jeśli wybierasz herbatę pod względem jej właściwości, to nie zrażaj się, kiedy nie będzie Ci smakować, po prostu spróbuj produktu konkurencji lub wybierz inny gatunek w obrębie tego samego rodzaju. Dobrym pomysłem jest także wypróbowanie herbat smakowych np. z dodatkiem róży, pigwy, czy też pomarańczy – wybór jest naprawdę ogromny. Są one bardzo aromatyczne i nie nudzą się tak szybko.

Kupując herbatę powinniśmy zwrócić uwagę na jej jakość. Liście drobno zmielone (pył liściowy), jakie najczęściej spotkamy w popularnych i łatwych w obsłudze torebkach, zazwyczaj są mniej aromatyczne i szybciej tracą swoje właściwości. Poza tym nie zawsze możemy być pewni, czy w takiej torebeczce rzeczywiście znajduje się tylko susz herbaciany. Dlatego lepiej wybierać herbaty sypkie, a im większe kawałki suszu tym lepiej. Nie dość, że są tańsze, bo nie płacimy za torebki oraz inne opakowania, to jeszcze bardziej smakują oraz możemy je parzyć nawet kilkukrotnie bez utraty aromatu. Co prawda niektórzy z nas nie lubią tego typu herbat, bo twierdzą, że za dużo fusów pływa potem w filiżance, ale jeśli będziemy je parzyć w imbrykach, dzbankach z sitkiem lub zaparzaczkach, które kupimy już za 3 złote, to wszystkie fusy z łatwością zostaną oddzielone od naparu.

Zarówno herbatę ekspresową, czyli w torebkach, jak i herbatę sypką warto przełożyć do zamykanych słoiczków. Dzięki temu dłużej pozostaną aromatyczne i nie złapią wilgoci.

A teraz przyjrzyjmy się właściwościom różnych herbat.

Herbata biała
Do produkcji białej herbaty używa się młodych, wiosennych pączków herbacianych krzewów, które jeszcze nie zdołały się w pełni rozwinąć. Po zerwaniu pozwala się im zwiędnąć, a potem suszy się je bez poddawania fermentacji. Ponieważ nie mają one jeszcze zielonego barwnika, kolor przyrządzonej z nich herbaty jest bardzo jasny. W smaku są niebywale delikatne i pozbawione goryczki oraz cierpkości, charakterystycznych dla innych odmian. Spośród wszystkich herbat zawierają największą ilość polifenoli mających działanie przeciwutleniające, dzięki czemu mogą powstrzymywać powstawanie różnych nowotworów. Ponadto spowalniają proces starzenia się, dobrze wpływają na układ krwionośny, pomagają zachować zdrowy wygląd oraz wspomagają koncentrację. Są także bogatym źródłem witaminy C.

Herbata zielona
W przypadku herbaty zielonej liście po zerwaniu od razu są suszone. Barwa herbaty jest jasnożółta wpadająca w zieleń. W smaku lekko cierpka. Ponieważ nie jest poddawana fermentacji nie traci swoich drogocennych właściwości. Ma działanie bakteriobójcze, uspokajające, obniża ryzyko choroby nowotworowej, wzmacnia kości oraz zęby, a także reguluje poziom cholesterolu oraz procesy spalania tłuszczu (pomaga tym samym podczas odchudzania). Zawiera duże ilości wapnia, magnezu, żelaza, cynku, potasu, jak również witamin (A, B, C, E, K). Rodzajów zielonej herbaty jest naprawdę bardzo dużo. Dzielą się one na japońskie i chińskie - za względu na kraj pochodzenia, a dodatkowo jeszcze na podgatunki, na przykład od nazw prowincji, w których się je uprawia. Różnice w smaku pomiędzy poszczególnymi odmianami mogą być dość znaczne, więc warto spróbować kilku z nich, aby znaleźć najlepszy dla siebie.

Herbata czerwona pu-erh
Liście czerwonej herbaty są poddawane fermentacji po nawet kilkuletnim okresie dojrzewania, dzięki czemu przygotowany z nich napar jest ciemnawy, a smak ziemisty i gorzkawy (z tego względu często jest aromatyzowana). Bywa nazywana pogromcą tłuszczu, gdyż pomaga w zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. Aby poprawić spalanie tłuszczu należy wypijać około 3-4 filiżanki czerwonej herbaty dziennie. Ponadto poprawia pracę układu pokarmowego, obniża cholesterol i ciśnienie krwi, oczyszcza organizm z toksyn oraz pomaga w leczeniu kaca. Podobnie jak herbata zielona i biała zawiera sporo przeciwutleniaczy, minerałów (wapń, fluor, mangan, magnez, żelazo, cynk), a także witamin (E i C).

Herbata czarna
Podobnie jak herbata czerwona jej liście są poddawane wolnej fermentacji. Kolor naparu jest bardzo ciemny, a jego smak dość gorzkawy. Poprawia nastrój, koncentrację, działa pobudzająco i bakteriobójczo, a także wpływa korzystnie na układ krwionośny. Ponadto posiada także cechy pozostałych herbat, ale w nieco mniejszym stopniu.

Przeczytaj także - jak parzyć herbatę

Temat obejrzany 1530 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl