Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak przechowywać zioła i przyprawy?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak poradzić sobie z problemami z zasypianiem?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ozdobną doniczkę z kokosa?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak się pozbyć jęczmienia na oku?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak ochłonąć po zjedzeniu zbyt pikantnych potraw?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić własną mieszankę ziół prowansalskich?
Dodany: 2014-01-18 08:07:28

 Jak zrobić własną mieszankę ziół prowansalskich? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić własną mieszankę ziół prowansalskich? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Zioła prowansalskie to kombinacja kilku przypraw, która doskonale sprawdza się jako aromatyczny dodatek do wielu zup, potraw z drobiu, ryb, pieczeni, zapiekanek, jajek, ziemniaków, sałatek, a nawet do zwykłych kanapek. Wspomagają trawienie więc warto ich używać podczas przyrządzania potraw tłustych i ciężkostrawnych, jak również z powodzeniem można je stosować jako zdrowszy zamiennik soli kuchennej, co ma duże znaczenie szczególnie w przypadku osób o podwyższonym ciśnieniu krwi.

Mieszanka ziół pochodzi z południa Francji, z regionu o nazwie Prowansja, ale wszystkie jej składniki łatwo da się wyhodować nawet na parapecie we własnym domu. Do jej przygotowania potrzebować będziemy:

Składniki:
bazylia,
cząber,
majeranek,
mięta pieprzowa,
oregano,
rozmaryn,
szałwia,
tymianek

Jak zrobić
Wymienione zioła powinny być wysuszone i rozdrobnione do takiej formy, jaką znamy z gotowych, kupnych przypraw. Jeżeli korzystasz ze świeżych, to tutaj przeczytasz jak je ususzyć. Wszystkich składników używamy w takich samych proporcjach, czyli np. po łyżce rozmarynu, oregano, tymianku i pozostałych. Po wymieszaniu przesypujemy je do słoiczka i zamykamy. Jeśli będą przechowywane w zamkniętej szafce lub innej ciemnej skrytce, to zachowają swój aromat nawet do sześciu miesięcy.

Niektórzy modyfikują ten przepis i mieszają ze sobą różne ilości ziół – jeden dodaje więcej mięty i szałwii, a drugi tylko bazylii. Wszystko zależy od własnych upodobań i kubków smakowych. Często też do ziół prowansalskich dodawana jest odrobina lawendy, rzadziej innych ulubionych przypraw.

Temat obejrzany 6332 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl