Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić rybę w occie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić surówkę z modrej kapusty?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić sałatkę z kapusty, ogórków i papryki na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wieszać polską flagę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak przygotować pojemniki na różne produkty?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zamarynować paprykę w słoikach?
Dodany: 2013-11-11 04:13:20

 Jak zamarynować paprykę w słoikach? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zamarynować paprykę w słoikach? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Papryka w zalewie octowej to bardzo dobra przegryzka na domowe imprezy okolicznościowe, a także smaczny składnik wielu różnych sałatek. Oczywiście możemy ją kupić w sklepach, jednak ta kupna ma to do siebie, że dość często jest przekwaszona octem lub zbytnio rozgotowana, przez co traci wiele na smaku. Dlatego też dziś proponujemy zrobić ją według poniższego przepisu. Wyjdzie odpowiednio doprawiona i chrupiąca.

Składniki
(na około 4 słoiczki 650 ml)
- 1,5 kg papryki
- szklanka octu
- 2,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki cukru
- czosnek
- mała cebula
- gorczyca
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz, sól
- oliwa

Przepis
Paprykę płuczemy i wycinamy z niej gniazda nasienne oraz białe błony. Warto użyć rożnych kolorów warzywa, aby weki ładniej się prezentowały. Następnie kroimy ją wedle uznania na paski lub grubą kostkę. Odstawiamy na bok i zabieramy się za zalewę. Do garnka wlewamy wodę, ocet, wrzucamy obraną cebulę, cukier, 7 ziarenek ziela angielskiego, 2 duże listki laurowe, pół łyżeczki pieprzu, 2 płaskie łyżeczki soli i całość zagotowujemy. Trzymamy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Jeśli chcesz, żeby zalewa była bardziej klarowna, to użyj pieprzu w ziarnach, zamiast mielonego. Wystarczy około 3-4 ziarenek.

W międzyczasie wyparzamy słoiki i nakrętki. Do każdego z nich dodajemy pół ząbka czosnku, płaską łyżeczkę gorczycy, oraz 2 łyżki oliwy, a potem upychamy w nich pokrojone papryki. Należy to robić dość ciasno, gdyż podczas pasteryzacji zmniejszy ona swoją objętość. Na koniec zalewamy wszystko jeszcze gorącą zalewą, zostawiając centymetr luzu od brzegu słoików, i zakręcamy. Weki wkładamy do garnka wyścielonego ścierką, zalewamy wodą niemal pod nakrętkę i pasteryzujemy przez 20-25 minut. Po tym czasie należy je ostrożnie wyciągnąć i postawić do góry dnem. Jeżeli nie będą ciekły, to odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Natomiast te, które nie „złapały” możemy zjeść od razu.

Temat obejrzany 7211 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl