Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić solankę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić rybę w occie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zabezpieczyć rośliny doniczkowe na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić sałatkę z kapusty, ogórków i papryki na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak przygotować pojemniki na różne produkty?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić korniszony?
Dodany: 2013-07-21 07:47:42

 Jak zrobić korniszony? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić korniszony? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Korniszony świetnie nadają się jako dodatek do obiadu, składnik surówek i innych dań, a także jako zagryzka podczas imieninowych imprez. Przez cały rok dostaniemy je w każdym supermarkecie, ale chyba lepiej zrobić je samodzielnie, zwłaszcza teraz, gdy ogórki są bardzo tanie. Na pewno wydamy mniej niż w przypadku gotowych korniszonów, a przy tym dopasujemy smak do indywidualnych preferencji.

Składniki:
- ogórki gruntowe (najlepsze są te najmniejsze)
- marchew
- koper w baldachach (czyli te części z nasionami) lub jako łodygi
- czosnek
- ziele angielskie
- gorczyca
- pieprz w ziarenkach lub zasuszone ostre papryczki
- ocet 10%
- cukier
- sól

Przepis
Ogórki płuczemy i uciskamy w wyparzonych słoikach. Pojemniki mogą być półlitrowe lub litrowe – bez znaczenia. Do każdego słoika dodajemy łyżeczkę gorczycy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 2-3 ziarnka pieprzu lub papryczkę, kilka plasterków obranej marchewki, ząbek czosnku i baldach kopru.

4 szklanki wody, szklankę octu, pół szklanki cukru i łyżkę soli mieszamy ze sobą, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Gotową zalewę (taka porcja wystarczy na około 4 słoiki litrowe lub 5 półlitrowych) ściągamy z palnika i zalewamy nią słoiki z ogórkami, aż warzywa zostaną zakryte. Zakręcamy weki wyparzonymi nakrętkami i wkładamy je do dużego gara wyścielonego szmatką. Zalewamy wodą do wysokości szyjki i gotujemy przez kwadrans.

Po wyjęciu ich z garnka, dokręcamy nakrętki i odwracamy do góry dnem, aby sprawdzić czy dobrze „złapały”. Gdy wystygną przetrzymujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, a postoją nawet parę lat.

Temat obejrzany 4179 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl