| | |  | Jak zrobić domową musztardę? | Dodany: 2013-05-04 08:15:00 | | W obecnych czas, kiedy nie wiadomo co zostało dodane do kupnego jedzenia, najlepiej samemu przygotowywać swoje ulubione dania i przekąski. Dlatego dzisiaj zajmiemy się musztardą – przyprawą, która gości na każdym grillu, bankiecie i towarzyszy wielu kanapkom robionym na śniadanie oraz kolację. Zrobiona samodzielnie będzie zdrowsza i bardziej dopasowana pod indywidualne gusta, a więc zachęcamy do masowej produkcji.
Składniki
10 łyżek gorczycy białej (można zmieszać pół na pół z gorczycą czarną; jedna łyżka to 5 g)
10 łyżek octu jabłkowego lub winnego
5 łyżek wody
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki cukru
¼ łyżeczki kurkumy
Przepis
Gorczycę zalewamy wodą z octem i odkładamy do napęcznienia oraz wchłonięcia płynu (co trwa 12-24 godziny). Następnie przekładamy ją do miksera, dodajemy resztę składników i miksujemy do uzyskania ulubionej konsystencji (jedni preferują jednolitą masę, a inni wolą czuć pod zębem ziarenka gorczycy). W razie potrzeby możemy dodać do musztardy odrobinę wody (około 3-4 łyżki), jednak jeśli z nią przesadzisz i masa wyjdzie płynna, to nie panikuj – w ciągu kilku godzin powinna zgęstnieć. Po skończonym miksowaniu przekładamy całość do słoiczka i spożywamy w ciągu 20 dni. Przechowujemy w lodówce.
Gotową masę można podzielić na kilka części i trochę poeksperymentować, np. dodając do nich ulubione przyprawy, całe ziarenka gorczycy itp. Natomiast jeśli musztarda wyszła zbyt ostra, to następnym razem zmniejsz ilość octu na rzecz zwykłej wody. Ponadto czarna gorczyca jest ostrzejsza niż biała, więc nią również możesz wpływać na pikantność przyprawy.
| | Temat obejrzany 3546 razy | | [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ] [ drukuj temat ] |
+ dodaj do ulubionych/PUBLIKUJ |
| |
| | | | | | | KOMENTARZE tego tematu: [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ] | | |  | Inna musztarda | Edytowany: 2014-09-29 15:56:55 |
| Ja spróbowałem dodać do musztardy sosu słodkiego Chili. | Autor: Gość | | | |
|  | Maria | Edytowany: 2014-09-29 15:52:01 |
| Do moich ulubionych należy musztarda Develey słodka i dijon, polecam !! Pozdrawiam :) | Autor: Gość | | | |
|
|