Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić musujące kule do kąpieli?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowy generator mgły?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak uprawiać czosnek?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak odróżnić polski czosnek od chińskiego?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zabawkę typu kong dla psa?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domową musztardę?
Dodany: 2013-05-04 08:15:00

 Jak zrobić domową musztardę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić domową musztardę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
W obecnych czas, kiedy nie wiadomo co zostało dodane do kupnego jedzenia, najlepiej samemu przygotowywać swoje ulubione dania i przekąski. Dlatego dzisiaj zajmiemy się musztardą – przyprawą, która gości na każdym grillu, bankiecie i towarzyszy wielu kanapkom robionym na śniadanie oraz kolację. Zrobiona samodzielnie będzie zdrowsza i bardziej dopasowana pod indywidualne gusta, a więc zachęcamy do masowej produkcji.

Składniki
10 łyżek gorczycy białej (można zmieszać pół na pół z gorczycą czarną; jedna łyżka to 5 g)
10 łyżek octu jabłkowego lub winnego
5 łyżek wody
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki cukru
¼ łyżeczki kurkumy

Przepis
Gorczycę zalewamy wodą z octem i odkładamy do napęcznienia oraz wchłonięcia płynu (co trwa 12-24 godziny). Następnie przekładamy ją do miksera, dodajemy resztę składników i miksujemy do uzyskania ulubionej konsystencji (jedni preferują jednolitą masę, a inni wolą czuć pod zębem ziarenka gorczycy). W razie potrzeby możemy dodać do musztardy odrobinę wody (około 3-4 łyżki), jednak jeśli z nią przesadzisz i masa wyjdzie płynna, to nie panikuj – w ciągu kilku godzin powinna zgęstnieć. Po skończonym miksowaniu przekładamy całość do słoiczka i spożywamy w ciągu 20 dni. Przechowujemy w lodówce.

Gotową masę można podzielić na kilka części i trochę poeksperymentować, np. dodając do nich ulubione przyprawy, całe ziarenka gorczycy itp. Natomiast jeśli musztarda wyszła zbyt ostra, to następnym razem zmniejsz ilość octu na rzecz zwykłej wody. Ponadto czarna gorczyca jest ostrzejsza niż biała, więc nią również możesz wpływać na pikantność przyprawy.

Temat obejrzany 3274 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


KOMENTARZE tego tematu:      [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyInna musztarda    
Edytowany: 2014-09-29 15:56:55
Ja spróbowałem dodać do musztardy sosu słodkiego Chili.
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyMaria    
Edytowany: 2014-09-29 15:52:01
Do moich ulubionych należy musztarda Develey słodka i dijon, polecam !! Pozdrawiam :)
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl