Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak domowymi sposobami usunąć kamień z pralki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak palić w piecu oszczędnie i ekologicznie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić surówkę z modrej kapusty?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić koszyk z papierowej wikliny?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić podgrzewacz solarny z pudełka po pizzy?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak gotować oszczędnie?
Dodany: 2013-03-21 07:20:35

 Jak gotować oszczędnie? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak gotować oszczędnie? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Dzisiaj kilka wskazówek dla osób lubiących gotować w domu. I chcących przy tym ograniczyć zużycie gazu oraz wody. Po wcieleniu ich w życie zauważysz, że Twoje rachunki będą niższe, a jedzenie szybciej będzie się gotowało.

1. - Gotujemy w małej ilości wody. Lejemy jej tylko tyle, ile potrzeba do zakrycia warzyw, mięsa, czy jajek. Dzięki temu woda szybciej się zagotuje, a potrawy prędko „dojdą”. Nawet jeśli w trakcie podgrzewania trochę wody wyparuje i warzywa będą wystawały ponad jej powierzchnie, to i tak się ugotują.

2. - Gotujemy po przykryciem. To znacznie przyspiesza proces gotowania, gdyż ciepło nie ucieka z garnka, co pozwala na zmniejszenie gazu pod naczyniem. W ten sposób możemy zaoszczędzić nawet do 30% energii!

3. - Dobieramy odpowiednie garnki i patelnie. Te z grubszym dnem dłużej trzymają ciepło, ale też dłużej trzeba je trzymać na gazie zanim się podgrzeją, dlatego korzystamy z nich, gdy ważne dla nas jest, aby danie było ciepłe nawet ponad godzinę po przyrządzeniu. W innym wypadku używamy tych o cienkich spodach. Istotny jest też rozmiar naczynia. Staramy się dobrać odpowiedni do rozmiaru palnika, czyli duży gar stawiamy na dużym palniku, a mały na małym, ponieważ w ten sposób unikniemy straty energii, która będzie uciekała obok małego garnka lub będzie za mała do podgrzania dużego naczynia i będziemy jej potrzebowali o wiele więcej. Oczywiście garnek powinien też być odpowiedni do rodzaju potrawy. Nie ma sensu gotować jednego jajka lub trzech ziemniaków w dużym baniaku, bo to niepotrzebnie pochłonie sporą ilość energii. Warto korzystać z szybkowarów.

4. - Gotujemy symultanicznie. Jeżeli robisz obiad w kilku garnkach, to w miarę możliwości staraj się, aby wszystkie podgrzewać jednocześnie na kilku palnikach. Dzięki temu pomiędzy palnikami temperatura wzrośnie i potrawy szybciej się ugotują mniejszym nakładem energii.

5 - Uważamy na przeciągi. Gotowanie na kuchence stojącej przy otwartym oknie może wydłużyć proces gotowania i zwiększyć zużycie gazu, gdyż płomień będzie zdmuchiwany przez wiatr, a garnek chłodzony pędzącym powietrzem.

6. - Gotuj krócej. Na przykład makaron, ryż. Do ich przyrządzenia wystarczy zagotować wodę i wyłączyć gaz pod garnkiem. Następnie wrzucamy je do wrzątku i trzymamy pod przykryciem sprawdzając co jakiś czas czy już doszły.

7. - Zmniejsz wielkość płomienia. Aby doprowadzić wodę lub potrawę do wrzenia ustawiamy mocny płomień, a później możemy go już zmniejszyć na tyle, aby potrawa tylko lekko bulgotała. Używanie cały czas silnego ognia wcale nie przyspieszy gotowania, a jedynie pobierze więcej energii.

8. - Gotuj więcej. Większość potraw, które przyrządzamy w domu (nawet zupy i ciasta) można zamrozić lub zawekować. Dlatego warto przygotować więcej składników, a nadwyżki jedzenia włożyć do zamrażarki lub słoików. Co prawda w ten sposób zużyjemy więcej energii za jednym razem, ale później wystarczy nam już tylko lekko podgrzać zamrożoną potrawę zamiast gotować ją od nowa.

9. - Rozmrażamy zamrożone. W miarę możliwości jedzenie wyciągnięte z zamrażarki należy rozmrozić przed podgrzaniem. Gotowanie, na przykład, mięsa zamkniętego w bryle lodu trwa dłużej niż takiego, które przez dwie godziny mogło poleżeć w misce z wodą i miało czas odtajać.

10. - Dozujemy potrawy. Zamiast podgrzewać duży gar pełen zupy lub bigosu, lepiej przełożyć tyle, ile zjemy do mniejszego rondelka i dopiero taką małą porcję postawić na gazie. Zużyjemy mniej gazu, szybciej będziemy mogli przejść do konsumpcji, a dodatkowo zupa tak prędko nie skiśnie, ponieważ dłużej będzie chłodna.

Temat obejrzany 5146 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl