Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak jeść owoc granatu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak odróżnić polski czosnek od chińskiego?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić placek po węgiersku?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak mrozić produkty żywnościowe?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowy makaron?
[ Dodaj nowy temat do tego działu ]     
| od 1 do 30 | następne | wszystkie ( 33 ) |
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak jeść owoc granatu?
Dodany: 2014-12-12 08:03:35  w temacie - 1 komentarzy
 Jak jeść owoc granatu? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak jeść owoc granatu? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Granaty to owoce bardzo smaczne i zdrowe. Dzięki zawartym w nich polifenolom mają właściwości przeciwnowotworowe, wzmacniające układ krążeniowy, a także opóźniają proces starzenia się komórek naszego ciała, obniżają ciśnienie krwi oraz działają antybakteryjnie i antywirusowo. Poza tym świetnie gaszą pragnienie! Naprawdę warto po nie sięgać.

Jak wybierać granaty

Owoce powinny być świeże.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak odróżnić polski czosnek od chińskiego?
Dodany: 2014-10-23 07:39:16
 Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Wiele jest kontrowersji na temat chińskiego czosnku. Co prawda jest on dopuszczony do handlu, jednak wciąż nie do końca wiadomo w jaki sposób się go uprawia, konserwuje i przechowuje. Nie brakuje głosów, że jest on pędzony chemikaliami, napromieniowywany, a nawet modyfikowany genetycznie. I trudno nie zgodzić się z tymi opiniami, kiedy sami widzimy, że każda główka jest identyczna z pozostałymi, ząbki są równo ułożone, czosnek po pewnym czasie gnije, a włożony do gleby bardzo opornie kiełkuje.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić placek po węgiersku?
Dodany: 2014-09-21 07:00:45
 Jak zrobić placek po węgiersku? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić placek po węgiersku? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Placek ziemniaczany serwowany z pysznym gulaszem, to nic innego jak placek po węgiersku. Danie nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale za to jakże smaczne i sycące. Zachęcamy do spróbowania. Naprawdę warto!

Gulasz

Składniki - 0,5 kg mięsa wieprzowego w kawałkach (np.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak mrozić produkty żywnościowe?
Dodany: 2014-09-07 08:43:40
 Jak mrozić produkty żywnościowe? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak mrozić produkty żywnościowe? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Lato chyli się ku końcowi, a więc pora szykować zapasy na zimę. Dzięki temu, nawet w najmroźniejsze dni będziemy mogli cieszyć swe podniebienia pysznymi grzybami lub owocami, które wcześniej sami zebraliśmy albo wyhodowaliśmy we własnym ogródku. Domowe przedłużanie zdatności do spożycia różnych produktów najczęściej polega na ich konserwowaniu w słoikach, suszeniu lub mrożeniu. Wszystkie te metody świetnie się sprawdzają, ale wydaje się, że najlepsze efekty uzyskamy dzięki mrożeniu.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowy makaron?
Dodany: 2014-04-10 07:29:44
 Jak zrobić domowy makaron? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić domowy makaron? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Nie ma nic lepszego niż swojski rosołek. Ale żeby był on w pełni szlachetny trzeba jeszcze do niego dodać odpowiedni makaron. Najlepszy będzie oczywiście ten, który sami przygotujemy – z prawdziwych jajek. I właśnie tutaj znajdziesz na niego przepis.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak parzyć herbatę?
Dodany: 2014-01-28 07:34:10
 Jak parzyć herbatę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak parzyć herbatę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Prawidłowe przygotowanie herbaty ma ogromny wpływ na jej smak i działanie. Parzona zbyt krótko nie uwolni całego swojego aromatu, zbyt długo stanie się gorzka, a nieodpowiednia temperatura pozbawi ją najważniejszych właściwości. Istotny jest również rodzaj użytej wody oraz jakość herbaty. Co prawda wielu doświadczonych smakoszy odprawia prawdziwe rytuały, aby przygotować najlepszy aromat parzonego napoju, ale wystarczy zastosować jedynie kilka standardowych reguł, by cieszyć się naprawdę dobrą herbatą.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać herbatę?
Dodany: 2014-01-26 07:54:57
 Jak wybrać herbatę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak wybrać herbatę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów do codziennego picia. Dobrze smakuje, gasi pragnienie, szybko rozgrzewa i jest zdecydowanie zdrowsza niż kawa, woda oraz wszelkiej maści napoje gazowane. No tak, ale przecież rodzajów herbat jest wiele, a każda z nich ma inny aromat oraz właściwości, więc po jaką powinniśmy sięgać najczęściej? Odpowiedź jest prosta – po taką, jaka nam najbardziej smakuje. A jeżeli wszystkie traktujemy na równi, to warto skoncentrować się na tej, która będzie pozytywniej wpływać na ważne dla nas aspekty zdrowia.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić własną mieszankę ziół prowansalskich?
Dodany: 2014-01-18 08:07:28
 Jak zrobić własną mieszankę ziół prowansalskich? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić własną mieszankę ziół prowansalskich? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Zioła prowansalskie to kombinacja kilku przypraw, która doskonale sprawdza się jako aromatyczny dodatek do wielu zup, potraw z drobiu, ryb, pieczeni, zapiekanek, jajek, ziemniaków, sałatek, a nawet do zwykłych kanapek. Wspomagają trawienie więc warto ich używać podczas przyrządzania potraw tłustych i ciężkostrawnych, jak również z powodzeniem można je stosować jako zdrowszy zamiennik soli kuchennej, co ma duże znaczenie szczególnie w przypadku osób o podwyższonym ciśnieniu krwi. Mieszanka ziół pochodzi z południa Francji, z regionu o nazwie Prowansja, ale wszystkie jej składniki łatwo da się wyhodować nawet na parapecie we własnym domu. Do jej przygotowania potrzebować będziemy: Składniki: bazylia, cząber, majeranek, mięta pieprzowa, oregano, rozmaryn, szałwia, tymianek Jak zrobić Wymienione zioła powinny być wysuszone i rozdrobnione do takiej formy, jaką znamy z gotowych, kupnych przypraw.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zamarynować paprykę w słoikach?
Dodany: 2013-11-11 04:13:20
 Jak zamarynować paprykę w słoikach? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zamarynować paprykę w słoikach? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Papryka w zalewie octowej to bardzo dobra przegryzka na domowe imprezy okolicznościowe, a także smaczny składnik wielu różnych sałatek. Oczywiście możemy ją kupić w sklepach, jednak ta kupna ma to do siebie, że dość często jest przekwaszona octem lub zbytnio rozgotowana, przez co traci wiele na smaku. Dlatego też dziś proponujemy zrobić ją według poniższego przepisu. Wyjdzie odpowiednio doprawiona i chrupiąca.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać odpowiednią kaszę?
Dodany: 2013-08-12 08:11:54
 Jak wybrać odpowiednią kaszę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak wybrać odpowiednią kaszę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Gryczana, jaglana, jęczmienna, kukurydziana, manna, kuskus – to rodzaje kasz, różniące się od siebie nie tylko smakiem, ale również wartościami odżywczymi. Wszystkie stanowią bogate źródło błonnika, białka, węglowodanów i witamin, a ich poszczególne odmiany, ze względu na różne zdrowotne właściwości, są polecane przy wielu schorzeniach. Oczywiście nie oznacza to, że należy je jeść jedynie wtedy, gdy mamy kłopoty ze zdrowiem, bo warto po nie sięgać przynajmniej 3-4 w tygodniu. Kasza gryczana Może być prażona lub nieprażona (biała).
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak przechowywać żywność w lodówce?
Dodany: 2013-08-04 08:17:52
 Jak przechowywać żywność w lodówce? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak przechowywać żywność w lodówce? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Już od zarania dziejów człowiek starał się wydłużyć zdatności do spożycia znalezionych przez siebie owoców, warzyw i upolowanej zwierzyny, aby jak najmniej żywności szło na straty. Dobre rezultaty uzyskiwał poprzez suszenie, wędzenie, czy też konserwowanie np. w soli, jednak najlepiej sprawdzało się chłodzenie oraz mrożenie – procesy, dzięki którym żywność zachowywała swój wygląd, smak, konsystencję i wartości odżywcze. Problem był tylko jeden – nie wszędzie można było zastosować tę metodę.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić korniszony?
Dodany: 2013-07-21 07:47:42
 Jak zrobić korniszony? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić korniszony? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Korniszony świetnie nadają się jako dodatek do obiadu, składnik surówek i innych dań, a także jako zagryzka podczas imieninowych imprez. Przez cały rok dostaniemy je w każdym supermarkecie, ale chyba lepiej zrobić je samodzielnie, zwłaszcza teraz, gdy ogórki są bardzo tanie. Na pewno wydamy mniej niż w przypadku gotowych korniszonów, a przy tym dopasujemy smak do indywidualnych preferencji. Składniki: - ogórki gruntowe (najlepsze są te najmniejsze) - marchew - koper w baldachach (czyli te części z nasionami) lub jako łodygi - czosnek - ziele angielskie - gorczyca - pieprz w ziarenkach lub zasuszone ostre papryczki - ocet 10% - cukier - sól Przepis Ogórki płuczemy i uciskamy w wyparzonych słoikach.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domową musztardę?
Dodany: 2013-05-04 08:15:00  w temacie - 2 komentarzy
 Jak zrobić domową musztardę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić domową musztardę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
W obecnych czas, kiedy nie wiadomo co zostało dodane do kupnego jedzenia, najlepiej samemu przygotowywać swoje ulubione dania i przekąski. Dlatego dzisiaj zajmiemy się musztardą – przyprawą, która gości na każdym grillu, bankiecie i towarzyszy wielu kanapkom robionym na śniadanie oraz kolację. Zrobiona samodzielnie będzie zdrowsza i bardziej dopasowana pod indywidualne gusta, a więc zachęcamy do masowej produkcji. Składniki 10 łyżek gorczycy białej (można zmieszać pół na pół z gorczycą czarną; jedna łyżka to 5 g) 10 łyżek octu jabłkowego lub winnego 5 łyżek wody ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki cukru ¼ łyżeczki kurkumy Przepis Gorczycę zalewamy wodą z octem i odkładamy do napęcznienia oraz wchłonięcia płynu (co trwa 12-24 godziny).
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak gotować oszczędnie?
Dodany: 2013-03-21 07:20:35
 Jak gotować oszczędnie? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak gotować oszczędnie? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Dzisiaj kilka wskazówek dla osób lubiących gotować w domu. I chcących przy tym ograniczyć zużycie gazu oraz wody. Po wcieleniu ich w życie zauważysz, że Twoje rachunki będą niższe, a jedzenie szybciej będzie się gotowało. 1.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak pasteryzować?
Dodany: 2012-10-08 07:59:30
 Jak pasteryzować? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak pasteryzować? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Pasteryzacja to przedłużenie za pomocą wysokiej temperatury trwałości i zdatności do spożycia różnych przetworów. Dzięki zagotowaniu lub zaprażeniu słoików wybijamy wszystkie drobnoustroje, które mogłyby się zainteresować ich zawartością i doprowadzić do skiśnięcia i zepsucia potraw. Pasteryzować można prawie wszystko – od różnych warzyw, poprzez konfitury, aż po gotowe obiady – zresztą wystarczy przejść się po pierwszym lepszym markecie, aby zobaczyć na własne oczy jakie produkty można zakonserwować w słoikach. Jak się przygotować 1.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zamarynować grzyby w słoikach?
Dodany: 2012-07-10 08:04:31
 Jak zamarynować grzyby w słoikach? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zamarynować grzyby w słoikach? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Co można zrobić, aby przechować grzyby dłuższy czas? Odpowiedź jest prosta – zamrozić, ususzyć i zamarynować. O ile z tymi pierwszymi dwoma sposobami nie ma problemu, o tle nie każdy wie jak zrobić zalewę do słoików i jak w ogóle zabrać się do marynowania. Właśnie dla takich osób powstała ta porada. Składniki - grzyby - woda - zwykły ocet 10% - cebula - sól - cukier - ziele angielskie - pieprz - liść laurowy Świeże grzyby Do marynaty nadają się jakiekolwiek świeże grzyby.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kompot z owoców morwy?
Dodany: 2012-06-30 08:29:27
 Jak zrobić kompot z owoców morwy? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić kompot z owoców morwy? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Dojrzałe owoce morwy z wyglądu przypominają trochę jeżyny i, w zależności od gatunku, mogą mieć barwę białą, czerwoną lub czarną. Choć najsmaczniejsze są te dwa ostatnie, to jednak wszystkie mają dobry wpływ na nasze zdrowie, ponieważ zmniejszają wchłanianie cukrów. Owoce możemy wykorzystać na wiele sposobów (do ciast, na surowo, do wina, do dżemu itp. ), a my dziś proponujemy zrobienie z nich kompotu.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak przechowywać owoce żeby mogły dłużej poleżeć?
Dodany: 2012-03-04 08:49:35
 Jak przechowywać owoce żeby mogły dłużej poleżeć? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak przechowywać owoce żeby mogły dłużej poleżeć? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Wiemy już, że owoce to źródło wielu witamin i powinniśmy je spożywać jak najczęściej, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. A teraz dowiemy się jeszcze jak je przechowywać, żeby jak najdłużej nadawały się do jedzenia. Dzięki temu nie będziemy musieli niepotrzebnie wyrzucać kilograma jabłek żeby za chwilę kupować nowe co będzie odczuwalne dla naszego portfela, zwłaszcza w zimie, kiedy owoce są droższe. Na początek Będąc w sklepie przyglądamy się owocom i wybieramy te o najlepszej kondycji.
Autor: Gość    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak skutecznie złagodzić aromat czosnku?
Dodany: 2012-01-22 11:12:57
Czosnek to bez wątpienia jedna z najczęściej stosowanych w kuchni przypraw. Od lat jest on podstawowym składnikiem naturalnych terapii zwalczających przeziębienie i grypę. Czosnek zawiera ponadto german, pierwiastek wspomagający prawidłową pracę systemu immunologicznego i selen, ceniony jako skuteczny antyoksydant. Warto więc sięgnąć po ten zdrowy i niezwykle aromatyczny składnik naszej diety.
Temat założony przez: natoobe.pl    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak rozróżnić dobre i złe dodatki do żywności? cz.3 E500-E1600
Dodany: 2012-01-20 09:00:24
Pozostałe dodatki E500 - Węglan sodu, soda. Brak wytycznych co do dziennego spożycia. Nie są znane skutki uboczne. E501 - Węglan potasu.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak rozróżnić dobre i złe dodatki do żywności? cz.2 E300-E499
Dodany: 2012-01-18 08:59:13
Druga część opisu dodatków do żywności. Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości E300 - Kwas askorbinowy, witamina C. Brak ograniczeń co do spożycia. Nie powoduje skutków ubocznych, a wręcz jest wskazana dla utrzymania organizmu w dobrym zdrowiu.
Autor: Gość    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak rozróżnić dobre i złe dodatki do żywności? cz.1 E100-E299
Dodany: 2012-01-16 08:52:32
Powszechnie panujące przeświadczenie, że każdy dodatek do żywności, który składa się z cyfr poprzedzonych literą E jest szkodliwy. Jest to jednak błędne myślenie. Weźmy dla przykładu E106 - choć wygląda groźnie to tak naprawdę jest to zwykła witamina B2. W tej poradzie dowiesz się jakich dodatków się wystrzegać, a jakie tylko pozornie mogą być niebezpieczne.
Autor: Gość    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowy ketchup?
Dodany: 2011-11-29 11:13:54
 Jak zrobić domowy ketchup? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić domowy ketchup? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Każdy kto był kiedyś studentem wie, że ketchup znajduje się na samym szczycie żywieniowej piramidy. Niby taki zwykły przecier pomidorowy, a jednak ma w sobie to coś co pozwala nam zjeść nawet największe ohydztwo i stanąć w konkury z samym Bearem Gryllsem. Pasuje do wszystkiego: kanapek, dań na ciepło i na zimno, potraw smażonych, gotowanych, duszonych, a nawet do robienia sosów. Najważniejsze jest jednak to, że dziś dowiecie się jak go zrobić samemu! Taki ketchup na pewno będzie zdrowszy niż kupny, a poza tym będzie dopasowany do naszych kubków smakowych.
Autor: Gość    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak odkręcić słoik?
Dodany: 2009-05-06 11:18:17  w temacie - 1 komentarzy
 Jak odkręcić słoik? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak odkręcić słoik? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Zdarza się, że niektóre pokrywki „złapią” wek tak mocno, iż mimo naszych usilnych starań nijak nie idzie go otworzyć. Na dodatek w pobliżu nie ma nikogo kto ma w bicepsie więcej niż 25cm, a sytuacja nagli, bo jesteśmy w ciąży i ogórki kiszone są nam teraz niezbędne czy też może skończyła się „zagrycha” i towarzystwo nie jest już nawet w stanie wypowiedzieć słowa „słoik”, a co dopiero go otworzyć… Jak wtedy sobie poradzić? Znam kilka prostych sposobów na ułatwienie odkręcenia opornych słoików. Przedstawię je w kolejności stosowania. Przez ścierkę Na początku spróbujmy złapać jedną ręką wek, a drugą przykryć go z wierzchu ręcznikiem/szmatką/itp.
Temat założony przez: link    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak poradzić sobie z czerstwiejącym chlebem?
Dodany: 2009-03-18 09:57:16
 Jak poradzić sobie z czerstwiejącym chlebem? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak poradzić sobie z czerstwiejącym chlebem? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
„Chleb trzeba szanować, bo może Ci go kiedyś zabraknąć!” – Takie słowa często słyszymy od naszych rodziców, kiedy jesteśmy dziećmi. Uczą nas oni, że nadmiar chleba należy oddać potrzebującym lub zwierzętom, a w ostateczności, pieczywo zepsute i nie nadające się do spożycia, palimy w piecu zamiast wyrzucać do śmieci. Lekarze natomiast, twierdzą, że nie należy jeść świeżutkiego chleba, bo działa źle na nasz układ trawienny, a najzdrowsze jest pieczywo dwudniowe. Ale co zrobić, kiedy chleb jest już zbyt czerstwy? Zamrażarka Zdarza się, że przed świętami kupujemy trochę więcej chleba, aby wystarczyło do końca świąt.
Temat założony przez: link    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak ochłonąć po zjedzeniu zbyt pikantnych potraw?
Dodany: 2009-03-14 09:58:27
 Jak ochłonąć po zjedzeniu zbyt pikantnych potraw? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak ochłonąć po zjedzeniu zbyt pikantnych potraw? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Nie jesteśmy przyzwyczajeni do ostrej kuchni? W domu raczej stosujemy odrobinę pieprzu zamiast ostrej papryki? No dobrze, ale co zrobić, gdy dostaniemy zaproszenie do znajomych na kolację w stylu meksykańskim i okaże się, że potrawy są tak piekące, że mogłyby wypalić dziurę w metrowej grubości ołowiu? Chcemy się dowiedzieć jak ugasić pożar? A więc czytamy dalej. Kilka informacji Odpowiedzialna za uczucie pieczenia jest kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach. Kapsaicyna działa na receptory bólu i jest na tyle silna, że stosuje się ją jako dodatek do maści przeciwbólowych (pobudza receptory tak bardzo, że po chwili się wyłączają i nie potrafią przez jakiś czas przekazać informacji o bólu). W dużych dawkach jest ona szkodliwa.
Temat założony przez: link    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać dobrego ananasa?
Dodany: 2008-05-03 17:00:07  w temacie - 1 komentarzy
 Jak wybrać dobrego ananasa? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak wybrać dobrego ananasa? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Ananasa najczęściej spożywa się na surowo lub wyciska z niego sok, jest też świetnym dodatkiem do deserów, sałatek oraz mięs. Zalety spożywania ananasa: • jest niskokaloryczny; • wywołuje uczucie sytości; • wspomaga wydzielanie soków trawiennych; • reguluje pracę układu pokarmowego; • działanie przeciwzapalne; • zawiera dużo witaminy C oraz błonnika; • pozytywnie wpływa na serce, naczynia wieńcowe, nerki i wątrobę; Jak wybrać ananasa Abyśmy mogli cieszyć się wyśmienitym smakiem ananasa musimy wybrać owoc dojrzały, ale nie gnijący. Podczas wybierania owoców należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów: 1. Gdy owoc jest miękki w dotyku (dodatkowo jego skóra może być wtedy wilgotna) - świadczy to o tym, że zaczyna gnić.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wypatroszyć karpia?
Dodany: 2008-03-14 00:57:14
 Jak wypatroszyć karpia? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak wypatroszyć karpia? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Karp to jedna z najpopularniejszych ryb pojawiających się na naszych stołach. Ilość spożywanych karpi przez Polaków znacznie przebija ilość leszczy, płoci czy innych szczupaków. Oczywiście najwięcej tych ryb zjada się w okresie Bożego Narodzenia, jednak i poza nim nie brak amatorów mięsa z karpia, które jest słodkawe i stosunkowo tłuste. Ale zanim przyjdzie nam delektować się smakiem karpia czeka nas przykry obowiązek z oporządzeniem go.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak poradzić sobie z wylewaniem łez podczas krojenia cebuli?
Dodany: 2008-02-11 18:42:23
 Jak poradzić sobie z wylewaniem łez podczas krojenia cebuli? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak poradzić sobie z wylewaniem łez podczas krojenia cebuli? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Jak ustrzec się przed wylewaniem łez podczas krojenia cebuli? Jak to w jednym dowcipie było: - Ja nigdy nie płaczę przy krojeniu cebuli. . . – Jak to robisz? – Daję ją mężowi do krojenia:).
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić smażone migdały?
Dodany: 2008-02-02 01:19:52
 Jak zrobić smażone migdały? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić smażone migdały? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Wyśmienite do chrupania. Alternatywa dla popcornu, paluszków i chipsów. Składniki: migdały olej do smażenia przyprawy wg uznania: sól, pieprz, papryka, itp. Jak to zrobić: Migdały trzeba obrać ze skórki.
| poprzednie | od 3 do 32 | następne | wszystkie ( 33 ) |
[ Dodaj nowy temat do tego działu ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl