Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- Ciasta i torty
\- Desery
\- Inne
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić mini rogaliki z nadzieniem?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowe jagodzianki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowe pszenne bułeczki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić calzone?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić gołąbki z papryki?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić drożdżowe bułeczki z nadzieniem?
Dodany: 2012-04-11 07:59:04

 Jak zrobić drożdżowe bułeczki z nadzieniem? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić drożdżowe bułeczki z nadzieniem? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Przepis na pyszne bułeczki z nadzieniem. Z podanych składników powstaną około 23 sztuki.

Składniki na ciasto
- 1kg mąki.
- 10dag świeżych drożdży
- szklanka cukru.
- 4 jajka.
- szklanka mleka.
- 125g margaryny (pół kostki).
- ulubiona marmolada na nadzienie.

Składniki na kruszonkę
- szklanka mąki.
- pół szklanki cukru.
- 100g masła (pół kostki).

Kruszonka
Składniki mieszamy ze sobą. Powstałe ciasto powinno mieć dość zbitą konsystencję i kruszyć się w palcach. Przed wyrobieniem ciasta na bułki kruszonkę wkładamy do lodówki żeby lepiej się kruszyła.
Jeśli nie zużyjemy całej do bułeczek to nadmiar możemy zawinąć w woreczek i włożyć do zamrażarki - będzie na następny raz.

Ciasto
Drożdże rozpuszczamy w szklance mleka z dodatkiem dwóch łyżek cukru i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie w rondelku roztapiamy margarynę. Następnie do miski przesypujemy przez sitko mąkę i dodajemy do niej margarynę, drożdżowy zacier, jajka i resztę cukru. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli będzie zbyt zbite to dodajemy do niego trochę mleka, natomiast jeśli nie będzie chciało odchodzić od ręki to dodajemy do niego mąki. Gotowy wyrób przykrywamy ściereczką, aby tak nie schło i odstawiamy w cieple miejsce na około godzinę. Jeżeli ciasto nie chce rosnąć, bo w domu jest za chłodno to możemy je włożyć do piekarnika nastawionego na 20-25 stopni. Nie przechodzimy do dalszego etapu jeśli ciasto nie wyrosło, bo popękają nam bułeczki i nadzienie z nich wypłynie.
Kiedy już nasza masa powiększy się niemal dwukrotnie to możemy zabrać się za robienie bułek. Bierzemy w rękę odrobinę ciasta i zgniatamy je, tak aby powstał nam placek. Na jego środek nakładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy brzegi łącząc je ze sobą nad marmoladą. Powstałą "bliznę" maczamy w mące i gotową bułkę stawiamy (tą "blizną" do dołu) na blaszce, na której wcześniej rozłożyliśmy papier do pieczenia. Robimy kolejne bułeczki i stawiamy je w odległości około 5cm od siebie, gdyż jeszcze nam wyrosną w piekarniku. Bułeczki możemy z wierzchu pomalować jajkiem skłóconym z łyżką mleka i posypać kruszonką lub makiem.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy bułki aż uzyskają złoty kolor z wierzchu.

Jeżeli jakimś cudem nie zjemy wszystkich bułek w ciągu 2 dni to zaczną one robić się suche. Jest jeden sposób, aby je odświeżyć. Zapewniam, że dzięki niemu nawet po 5-6 dniach leżakowania bułeczki będą jak nowe. Wystarczy tuż przed jedzeniem włożyć je na 20-30 sekund do mikrofalówki. Tylko uwaga przy spożywaniu, bo nadzienie się bardzo nagrzewa i możemy się nawet poparzyć.

Temat obejrzany 8785 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl