| | |  | Jak zrobić bitą śmietanę? | Dodany: 2008-04-24 20:10:03 | | Bita śmietana może posłużyć do dekoracji wypieków lub jako masa np. w torcie, a w połączeniu z owocami i lodami to świetny deser. Jak zrobić bitą śmietanę?
Potrzebne składniki:
- 400ml śmietany 30% lub 36%,
- 2-3 płaskie łyżki cukru zwykłego lub cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego,
- ½ łyżeczki soku z cytryny.
Śmietanę trzeba mocno schłodzić w lodówce, dobrze byłoby chłodzić też miskę (najlepiej metalową), w której będziemy śmietanę ubijać. Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i zaczynamy ubijać rózgą lub miksować mikserem. Kiedy śmietana trochę zgęstnieje, dodajemy pozostałe składniki czyli cukier lub cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Ubijamy śmietanę na sztywno, czyli tak, aby nie wypadła z miski kiedy przekręcimy ją do góry nogami.
Śmietana jest gotowa, podajemy od razu po przygotowaniu lub wstawiamy do lodówki jeśli ma być podana później. Bita śmietana wychodzi puszysta i pyszna. Jeśli uważasz, że jest za mało lub zbyt słodka to po prostu zmień ilość cukru.
| | Temat obejrzany 264620 razy | | [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ] [ drukuj temat ] |
+ dodaj do ulubionych/PUBLIKUJ |
| |
| | | | | | | KOMENTARZE tego tematu: [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ] | | |  | smietana | Edytowany: 2012-08-18 07:54:33 |
| chyba nigdy nie wyjdzie mi ta śmietana | Autor: Gość | | | |
|  | Przepis śmietany | Edytowany: 2016-01-17 18:40:39 |
| Bardzo fajnie pokazane jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku - w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Sama ją też robię tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bita-smietane/ w zasadzie nie ma chyba istotnych różnic. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy. | Autor: Gość | | | |
|
|