Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- Ciasta i torty
\- Desery
\- Inne
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowe pszenne bułeczki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić calzone?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto ze śliwkami i budyniem?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kompot z czarnych jagód?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto drożdżowe z owocami?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowe jagodzianki?
Dodany: 2014-06-27 07:01:52

 Jak zrobić domowe jagodzianki? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić domowe jagodzianki? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak zrobić domowe jagodzianki? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić domowe jagodzianki? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Sezon na jagody właśnie się rozpoczął. Trzeba z niego korzystać póki tylko można, gdyż owoce te są bardzo zdrowe – regulują pracę jelit, poprawiają wzrok oraz zawierają wiele witamin i minerałów. Dlatego w wolnej chwili warto wybrać się na zdrowotny spacer do lasu, zabrać ze sobą litrowy słoik i nazbierać trochę tych czarnych borówek. W domu zrobimy z nich masę pysznych dań i deserów, a jednym z nich na pewno będą jagodzianki! I właśnie na te bułeczki znajdziesz tutaj przepis.

Składniki


- około pół litra jagód (lepiej nazbierać trochę więcej)
- 500 g mąki
- 80 g masła lub margaryny
- ¾ szklanki mleka
- 2 małe jajka lub 1 duże
- 0,5 szklanki + 3 łyżki cukru
- 50 g świeżych drożdży (w kostce)

Jagodzianki


W mleku o temperaturze pokojowej rozpuszczamy drożdże. Dodajemy do nich szczyptę cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans. W międzyczasie do miski przesypujemy mąkę, wbijamy do niej jaja, wlewamy mleko i wsypujemy pół szklanki cukru. Kiedy masło przestygnie, to również dodajemy je do mąki, potem wlewamy drożdżowy zaczyn i mieszamy ręką lub robotem. Ciasto jest gotowe, kiedy lekko odchodzi od dłoni i od miski. W razie potrzeby dolewamy sobie odrobinę mleka lub dosypujemy mąki.

Po wyrobieniu zakrywamy miskę z ciastem materiałem i odstawiamy do wyrośnięcia. Zwykle trwa to 30-60 minut. Im cieplejsze będzie miejsce rośnięcia tym szybciej ciasto podwoi swoją objętość, a gdy już to nastąpi to przechodzimy do kolejnego etapu, czyli robienia bułek.

Wcześniej opłukane i odsączone jagody obsypujemy trzema łyżkami cukru. Oczywiście ilość cukru można zmniejszać lub zwiększać – w zależności od naturalnej słodkości owoców i własnych upodobań. Mieszamy oba składniki ze sobą.

Z ciasta odrywamy kawałki wielkości dużego jajka (można większe),toczymy z nich kulkę, a potem spłaszczamy. Na środek placka dajemy 2-3 łyżeczki jagód i zawijamy brzegi zamykając owoce we wnętrzu. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można je jeszcze posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem, aby ładnie się zarumieniły lub obsypać kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około kwadrans – dopóki się nie zarumienią. Trzymane w piekarniku zbyt długo mogą się spalić, popękać lub wypłynie z nich nadzienie.

Z podanych proporcji wychodzi około 10-13 jagodzianek.

Temat obejrzany 1780 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl