Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- Ciasta i torty
\- Desery
\- Inne
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić buche de Noel?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto Rafaello?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak pozbyć się muszek owocówek?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak pić alkohol w miejscu publicznym i nie dostać mandatu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowe jagodzianki?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto ze śliwkami i budyniem?
Dodany: 2012-09-16 08:20:17

 Jak zrobić ciasto ze śliwkami i budyniem? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić ciasto ze śliwkami i budyniem? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 50g masła
- ½ szklanki cukru
- 50g świeżych drożdży
- Szklanka mleka 2% (ciasto może zabrać trochę więcej)
- 0,5kg śliwek (mogą być również inne owoce albo mieszanki)
- Budyń śmietankowy (na pół litra mleka, ale trzeba go rozrobić w 350ml żeby był gęstszy)

Na kruszonkę
- 100g masła
- 0,5 szklanki cukru
- Szklanka mąki

Przepis
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i gotowe ciasto wkładamy do lodówki, aby stężało.

Teraz bierzemy się za podstawę ciasta. Roztapiamy w rondelku masło (50g) i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, cukier, mleko i drożdże. Kiedy już masło ostygnie również przelewamy je do miski i wyrabiamy całość na jednolitą masę. Następnie ciasto obsypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto będzie rosło myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki śliwki. Na 10 minut przed wyrośnięciem ciasta przygotowujemy budyń według opisu na opakowaniu. Dzięki temu zdąży trochę ostygnąć, ale nie zrobi się jeszcze całkiem zimny i łatwo da się go rozsmarować.

Gdy ciasto już wyrośnie to przekładamy je do blachy (najlepiej 30x40cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i oprószonej bułką tartą. Na ciasto nakładamy budyń, na nim kładziemy owoce (skórką do dołu) i całość posypujemy kruszonką. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Zamiast kruszonki można ciasto posypać cukrem pudrem, ale należy to zrobić już po pieczeniu.

Temat obejrzany 1962 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl