Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- Ciasta i torty
\- Desery
\- Inne
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić buche de Noel?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zabezpieczyć rośliny doniczkowe na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto Rafaello?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać lodówkę turystyczną?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto z owocami, kruszonką i pianą z ubitych jajek?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić karpatkę?
Dodany: 2012-07-20 08:22:13

 Jak zrobić karpatkę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić karpatkę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Składniki:
Na ciasto
- 150g margaryny
- 1,5 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1,5 szklanki wody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:
- 250g masła
- 2 szklanki mleka
- szklanka cukru (może być cukier puder)
- po 5 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej albo opakowanie śmietankowego budyniu
- 16g cukru waniliowego
(- 2 żółtka, jeśli chcesz delikatnie zabarwić masę)

Jak zrobić
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Roztapiamy w rondelku margarynę z wodą. Po roztopieniu tłuszczu, zmniejszamy gaz na minimalny płomień, dodajemy do rondelka mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy aż do uzyskania kleistej masy. Odkładamy ciasto, aby ostygło. Kiedy będzie już na tyle chłodne, że nie zetną się w nim jajka, to mikserem łączymy je z masą. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich pieczemy na wytłuszczonej blaszce o wymiarach 25x30cm (może być większa) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po około 40 minutach (na każdą część) ciasto powinno być dobre. Pofałduje się ono i mocno zarumieni. Obie części wyciągamy z blach i odstawiamy do wystygnięcia.

Teraz bierzemy się za masę. Masło rozcieramy z cukrem. Jeżeli korzystamy z budyniu to rozpuszczamy go w gotującym się mleku bez dodatku cukru waniliowego i następnie studzimy. Jeżeli nie, to mleko dzielimy na dwie równe części i w jednej rozpuszczamy po 5 łyżek mąk ziemniaczanej i pszennej i cukier waniliowy. Drugą część stawiamy na gazie i gdy zacznie się gotować to dodajemy do niego pierwszą część mleka i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Po połączeniu składników odstawiamy do wystygnięcia. Teraz, bez znaczenia z czego korzystaliśmy, dodajemy chłodną masę do masła cały czas mieszając. Po wymieszaniu nakładamy masę na jedną część ciasta, a drugą przykładamy na wierzchu. Gotowe ciasto wkładamy na co najmniej dwie godziny do lodówki. Możemy je także posypać cukrem pudrem.

Temat obejrzany 2554 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl