Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- Ciasta i torty
\- Desery
\- Inne
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić buche de Noel?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto Rafaello?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto z owocami, kruszonką i pianą z ubitych jajek?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić papieską kremówkę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić naleśniki z czekoladą, bananami i bitą śmietaną?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kopiec kreta?
Dodany: 2012-04-21 05:25:52

 Jak zrobić kopiec kreta? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić kopiec kreta? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak zrobić kopiec kreta? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić kopiec kreta? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Składniki: (na okrągłą blachę o średnicy 26cm)
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 0.5 litra śmietany (30%)
- 120 gram masła
- banany (w zależności od wielkości – 3 lub 4 sztuki)
- opakowanie czekoladowych płatków 100g
- małe opakowanie proszku do pieczenia 15g
- 2 łyżki kakao
- śmietan fix na pół litra śmietany
- 3 łyżki cukru pudru

Zanim zaczniemy parę słów odnośnie składników.
Zamiast opakowania płatków czekoladowych możemy użyć zwykłej gorzkiej czekolady, jednak należy ją dokładnie posiekać, aby na większych kawałkach nie złamać sobie zęba. Cukier puder możemy zastąpić zwykłym cukrem, ale wtedy nierozpuszczone kryształki będą mogły strzelać pod zębami. Z kolei śmietan fix można zastąpić zwykłą żelatyną (2-3 łyżki rozpuszczamy w gorącej wodzie). Oczywiście możemy także użyć mniejszej blachy niż 26cm, co da nam wyższy kopiec, ale wtedy weźmy pod uwagę rozstaw półek w lodówce, bo może się okazać, że na żadną z nich nie zmieści się tak wysoki placek.

Przepis:
Rozpoczynamy od zrobienia ciasta. W rondelku roztapiamy tłuszcz i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie skłócamy jajka z cukrem i dodajemy do nich kakao, proszek do pieczenia, cukier, wodę i ostudzony tłuszcz. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Kiedy już wyciągniemy nasz wypiek to odkładamy go na 15 minut, aby delikatnie przestygł. Po tym czasie łyżeczką drążymy w środku dziurę zostawiając na brzegach i spodzie około centymetr ciasta. Części placka, które będziemy wyciągać możemy poszatkować nożem, aby je jeszcze bardziej rozdrobnić. Przydadzą się na posypanie kopca. Na koniec odkładamy zarówno ciasto jak i wydrążone kawałki do całkowitego ostygnięcia.

Teraz bierzemy się za krem. Śmietanę, cukier puder, śmietan fix i wiórki czekoladowe ubijamy na sztywno. Następnie kroimy obrane banany w poprzek i układamy je gęsto na spodzie ciasta (w miejscu wydrążenia). Na nie nakładamy ubitą śmietanę formując kopiec. A na koniec posypujemy całość wydrążonym ciastem. Możemy je przyklepać, aby się lepiej trzymało. Gotowe ciasto należy trzymać w lodówce, a spożywanie można zacząć dopiero po około dwóch godzinach chłodzenia.

Temat obejrzany 2975 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl