Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- Ciasta i torty
\- Desery
\- Inne
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić karmnik dla ptaków z kokosa?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić buche de Noel?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić placek po węgiersku?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pinacoladę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto z owocami, kruszonką i pianą z ubitych jajek?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto Rafaello?
Dodany: 2014-10-11 07:07:06

 Jak zrobić ciasto Rafaello? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić ciasto Rafaello? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Kojarzysz Rafaello? Głupie pytanie, prawda? Każdy zna te małe, białe kulki, które dają podniebieniu ogrom przepysznych doznań. Kto choć raz je jadł będzie pamiętał ich smak do końca życia lub początków sklerozy. Wystarczy zamknąć oczy, pomyśleć „Rafaello” i od razu poczujemy smakowity aromat kokosa zmieszany z zawadiacko chrupiącym migdałem. A czy wiesz, że takie delicje możesz przygotować samodzielnie w domu? Co prawda zamiast kulek zrobimy ciasto, ale smak pozostanie niemal ten sam.

Składniki


Biszkopt
- 7 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
Jak ktoś się nie czuje na siłach lub chce zaoszczędzić trochę czasu, to zawsze może użyć gotowego spodu do tortu (dostaniemy go prawie w każdym markecie).

Krem
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mąki pszennej
- 170 g masła
- 170 g wiórków kokosowych
- opakowanie cukru waniliowego (32 g)

+ migdały całe lub w płatkach
+ biała czekolada (jeśli jej używasz, to zmniejsz ilość cukru do połowy szklanki, chyba że lubisz bardzo słodkie wypieki)

Przepis


Biszkopt
Białka ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość przekładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem (masło/margaryna) i obsypanej bułką tartą. Forma powinna mieć wymiary mniej więcej 30x25 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut (co jakiś czas nakłuwamy ciasto wykałaczką, by sprawdzić czy już się ścięło w środku – gdy patyk będzie czysty, biszkopt będzie gotowy).

Masa
Mleko rozdzielamy na dwie równe porcje. Jedną z nich przelewamy do rondelka i mieszamy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Drugą część łączymy z mąką. Najlepiej użyć do tego miksera lub blendera, aby dokładnie rozbić wszystkie grudy. Mleko z cukrem zagotowujemy. Kiedy będzie już kipieć zmniejszamy gaz na minimalny, a następnie do rondelka wlewamy mleko rozrobione z mąką i energicznie mieszamy, żeby dobrze połączyć wszystkie składniki. Zrobi nam się budyń, więc mieszanie będzie wymagało użycia większej siły, jednak wystarczy to robić dosłownie jedną-dwie minuty, aby masa była gotowa. Ściągamy rondelek z ognia. Do gorącego budyniu dodajemy masło posiekane na mniejsze kawałki oraz wiórki kokosowe. Mieszamy, aż masło się rozpuści i całkowicie wchłonie do masy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Rafaello
Ciasto można wykonać na dwa sposoby.
Pierwszy: Na biszkopt wykładamy całą masę i równomiernie rozsmarowujemy ją po cieście. Kiedy masa zupełnie wystygnie, posypujemy wierzch płatkami migdałowymi i ewentualnie startą, białą czekoladą (należy ją wcześniej włożyć do zamrażarki, by łatwiej dała się trzeć).
Drugi: Biszkopt dzielimy (poziomo) na dwie części. Na dolnej rozsmarowujemy połowę masy, przekładamy drugim biszkoptem i smarujemy go resztą masy. Całość dzielimy na kwadraty wielkości około 5x5 cm i pośrodku każdego umieszczamy trzy całe migdały. Można posypać startą, białą czekoladą.

Temat obejrzany 1365 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl