Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- Ciasta i torty
\- Desery
\- Inne
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić buche de Noel?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto Rafaello?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić placek po węgiersku?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak pozbyć się muszek owocówek?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak założyć ogród... na balkonie?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto z owocami, kruszonką i pianą z ubitych jajek?
Dodany: 2014-05-18 07:19:27

 Jak zrobić ciasto z owocami, kruszonką i pianą z ubitych jajek? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić ciasto z owocami, kruszonką i pianą z ubitych jajek? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Tym razem podajemy przepis na pyszne ciasto z różnymi owocami. Składniki będą dopasowane do wersji rabarbarowej, ale w ten sam sposób można wykorzystać śliwki, jabłka, gruszki i co tylko będziemy chcieli. Ponieważ rabarbar jest kwaśny, do przepisu użyjemy 250 g cukru (pełna szklanka i jeszcze ćwierć), natomiast do słodszych owoców spokojnie można zmniejszyć tę ilość do jednej szklanki lub nawet 3/4 jej objętości.

Składniki (na blachę 25x30 cm)
- kg rabarbaru (lub innych owoców)
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 1/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 250 g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić
Owoce płuczemy, a w razie potrzeby również obieramy ze skórki i drylujemy. Aby się nie zrobiły czarne (jabłka, gruszki) kropimy je sokiem z cytryny. Kroimy je na mniejsze kawałki, aby później łatwiej dawały się pogryźć.

Białka jajek oddzielamy od żółtek. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do niej margarynę i zarabiamy nożem. Po chwili do ciasta dosypujemy szklankę cukru, proszek do pieczenia oraz żółtka jajek. Wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, Jedna może być nieco większa i tą większą rozwałkowujemy na wielkość blachy. Mniejszą porcję zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.

Blachę smarujemy tłuszczem (masło lub margaryna), obsypujemy bułką tartą i wykładamy na niej przygotowaną część ciasta. Na wierzch układamy owoce. Jeżeli korzystasz z rabarbaru, to teraz posyp go równomiernie resztą cukru. Białka jajek ubijamy na sztywno. Pianę wykładamy na owoce. Na nią kruszymy zmrożone ciasto i całość wkładamy do piekarnika. Powinno tam siedzieć przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Temat obejrzany 1536 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl