Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- Ciasta i torty
\- Desery
\- Inne
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić buche de Noel?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto Rafaello?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić placek po węgiersku?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto z owocami, kruszonką i pianą z ubitych jajek?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić papieską kremówkę?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić murzynka?
Dodany: 2014-02-01 07:21:36

 Jak zrobić murzynka? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić murzynka? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Dzisiaj dowiemy się jak zrobić ciasto zwane murzynkiem. Nie będzie to tradycyjny wypiek, gdyż zamiast mleka/wody/innych płynów użyjemy wina. Dzięki temu nabierze on ciekawego i wyrazistego smaku.

Składniki
- 2 szklanki mąki
- szklanka wina czerwonego (półsłodkiego lub słodkiego)
- 250 g margaryny
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis
Wino, cukier, margarynę oraz kakao przekładamy do garnka i gotujemy często mieszając. Kiedy wszystkie składniki stworzą jednolitą masę, odstawiamy ją do wystygnięcia. W międzyczasie oddzielamy białka jajek od żółtek. Z białek ubijamy pianę i stopniowo dodajemy do niej żółtka, a potem mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając całość łyżką. Na koniec wlewamy kakaową masę, którą zrobiliśmy wcześniej. Pewną część masy można zostawić do późniejszego polania placka po wierzchu.

Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułka tartą formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Po upieczeniu placek możemy ozdobić polewą czekoladową lub odrobiną masy kakaowej.

Temat obejrzany 1613 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


KOMENTARZE tego tematu:      [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyFajne    
Edytowany: 2014-03-27 17:22:34
Przydatny przepis.
Komentarz założony przez: Masertiger    
      
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl