Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- Wina, nalewki i drinki
\- Wysokoprocentowe
\- Inne
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić poidło dla ptaków?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak nauczyć się szybko pisać bez patrzenia na klawiaturę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pinacoladę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak hodować algi morskie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kwas chlebowy?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić prosty cydr?
Dodany: 2012-10-20 07:39:45

 Jak zrobić prosty cydr? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić prosty cydr? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Cydr to delikatnie alkoholowy napój powstały na skutek fermentacji jabłek. Ten, który zrobimy dzisiaj cechuje się bardzo orzeźwiającym smakiem i świetnie gasi pragnienie (zwłaszcza schłodzony), dzięki czemu idealnie sprawdza się po męczącym dniu. Z racji swojej niewielkiej, ale jednak, mocy nie należy spożywać go przed zajęciami wymagającymi trzeźwości umysłu.

Składniki
- 5kg jabłek
- 800g cukru
- Woda
- 4 cytryny
- Łyżeczka imbiru

Przepis
Do zrobienia cydru możesz użyć jakichkolwiek jabłek zarówno jednego gatunku jak i mieszanek. Ja używam papierówek i odmiany Cortland pół na pół i w ten sposób uzyskuję bardziej kwaskowy smak niż z innych słodszych owoców. Najlepiej samemu sprawdzić kilka kombinacji i dobrać odpowiednią do swojego gustu. Można również użyć większej ilości cukru, jeśli ktoś woli słodszy napój.

Jabłka musimy przetrzeć w całości, czyli razem z gniazdami nasiennymi i skórką. Można to zrobić na tarce, w mikserze lub przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa z najmniejszymi oczkami, z czego osobiście korzystam i sprawdza się bardzo dobrze. Oczywiście należy je wcześniej wymyć i pokroić, aby sprawdzić czy w środku nie zadomowił się jakiś robak, bo przecież nie robimy koktajlu proteinowego. Następnie papkę zalewamy trzema litrami wody (zwykłej niegotowanej kranówy), przekładamy do słoja/kamionki/dużego garnka emaliowanego, przykrywamy szmatką i odstawiamy w jakieś miejsce z temperaturą pokojową, gdzie nikomu nie będzie przeszkadzało. Jeżeli korzystasz z przeźroczystego pojemnika, to trzymaj cydr w ciemnym miejscu. Ponadto należy pamiętać, aby nie nakładać papki pod sam brzeg naczynia, bo podczas fermentacji może zostać wypchnięta przez gazy i zabrudzić pół mieszkania. Pozostawiamy jej około 5cm luzu na wszelki wypadek.

Nasz przecier powinien fermentować przez równy tydzień, przy czym codziennie należy go dwa/trzy razy wymieszać jakąś dużą chochlą. Dzięki temu unikniemy powstania pleśni i wycieku brei na zewnątrz. Po tygodniu wyciskamy sok z papki, a ją samą wyrzucamy. Robimy to nakładając przecier na tetrową pieluchę lub szmatkę niezostawiającą paprochów i mocno go wyżymamy. Do uzyskanego w ten sposób soku dodajemy wodę (ponownie kranówę) z rozpuszczonym w niej sokiem z cytryn, imbirem i cukrem. Wody powinno być tyle, aby razem z sokiem dała mniej więcej 10 litrów napoju (lepiej mniej niż więcej, bo będzie zbyt wodniste). Możemy spróbować czy smak nam odpowiada i ewentualnie dosładzamy lub dajemy więcej cytryny. Na koniec cydr odstawiamy na 2 dni do jakiegoś naczynia, aby osad zdążył opaść, ale tym razem nie przykrywamy go ściereczką tylko jakimś cięższym przedmiotem np. pokrywką, deseczką albo nawet dużą książką. Ja wlewam go po prostu do gąsiora z rurką fermentacyjną i pozostawiam na dłużej (kolejny tydzień), ale w zwykłym garnku – 2 dni wystarczą.

Po tym czasie zlewamy cydr znad osadu i pijemy. Możemy go także przelać do butelek (ale nie korkowych, bo mogą wystrzelić) i trzymać w chłodnej piwnicy. Cydr jest trunkiem lekko gazowanym, dlatego nie należy potrząsać zamkniętymi butelkami.

Temat obejrzany 9296 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


KOMENTARZE tego tematu:      [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyBzdura    
Edytowany: 2013-10-13 08:47:17
Do cydru nie daje się niczego! Żadnych cytryn, imbiru i niczego innego!
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyNajlepszy cydr wychodzi po destylacji w temperaturze 78-85 stopni C :)    
Edytowany: 2014-04-18 20:54:29
Najlepszy cydr wychodzi po destylacji w temperaturze 78-85 stopni C :)
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyowszem    
Edytowany: 2014-11-08 09:39:58
Do cydru można nie dodawać imbiru i cytryny, ale z tymi dodatkami jest smaczniejszy :) sam go wlasnie pije, według tego przepisu. Użyłem tylko mniej cukru bo miałem bardzo słodkie jabłka i wyszedł bardzo smaczny. Aha no i jeszcze imbir i cytryna są zdrowe i pomagają uniknąć przeziębienia, więc powinno się je używać właśnie teraz, jesienią. Następnym razem dodam jeszcze trochę cynamonu, żeby trochę zaostrzyć smak :) Polecam każdemu! :)
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl