Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- Wina, nalewki i drinki
\- Wysokoprocentowe
\- Inne
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić poidło dla ptaków?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kiszoną kapustę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak pić alkohol w miejscu publicznym i nie dostać mandatu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak hodować algi morskie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak pozyskać sok brzozowy?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kwas chlebowy?
Dodany: 2014-03-13 07:02:09

 Jak zrobić kwas chlebowy? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić kwas chlebowy? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Zrobienie domowego kwasu chlebowego, to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba razowego. Napój jest niezwykle prosty do przygotowania, a przy tym wybornie smakuje i szybko gasi pragnienie. Ale uwaga, mimo iż jest on uznawany jako bezalkoholowy, to jednak może mieć do 2 % alkoholu w swojej objętości, dlatego nie należy spożywać go przed prowadzeniem samochodu.

Potrzebne składniki:
- 500 g chleba razowego (najlepszy jest czerstwy, ale można też użyć świeżego)
- 4 l wody
- drożdże piekarskie suszone 4 g (lub świeże 15 g)
- 250 g cukru

Przepis
Jak widać przepis wymaga minimum składników, ale w rezultacie otrzymamy maksimum smaku. Jest to wersja podstawowa, do której można także dodać rodzynki, cytrynę, zioła, aby dopasować go pod własne gusta.

Zaczynamy od przygotowania chleba. Kromki umieszczamy na suchej blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180o. Przypiekamy przez 10 minut do uzyskania ładnego złotego koloru. Jeżeli trochę się przypalą, to trzeba zeskrobać spaleniznę, żeby kwas nie był gorzki. Równie dobrze kromki można przypiec na suchej patelni.

W międzyczasie w garnku zagotowujemy wodę i, nie czekając aż przestygnie, dodajemy do niego upieczone kromki chleba. Czekamy, aż woda skończy parować i wtedy zakrywamy naczynie gazą lub ręcznikiem, a później odstawiamy na noc – może to być 8 godzin, może to być 12 godzin, byle nie dłużej niż cały dzień.

Po tym czasie przesączamy napój przez gazę, odciskając również wodę z chleba. Wlewamy płyn ponownie do garnka, rozpuszczamy w nim cukier, a potem dodajemy drożdże. Całość chwilę mieszamy, zakrywamy gazę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Na drugi dzień zbieramy szumowiny i zlewamy kwas znad osadu. Sam osad, który prawdopodobnie wytrąci się także w butelkach, nie jest szkodliwy. Rozlewamy napój do butelek, zamykamy i trzymamy w lodówce lub w piwnicy. Im dłużej będzie stał, tym bardziej się nagazuje, dlatego też nie należy go przechowywać zbyt długo, gdyż od nadmiaru gazu nakrętki mogą same wystrzelić.

Można pić od razu po rozlaniu, jednak najlepszy będzie na drugi dzień.

Temat obejrzany 1461 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl