Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- Wina, nalewki i drinki
\- Wysokoprocentowe
\- Inne
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowy plastik?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak się bawić w Halloween?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić tyczkę do zrywania owoców?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić placek jabłkowo-cynamonowy?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić wigilijny kompot z suszonych owoców?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ocet jabłkowy?
Dodany: 2013-07-31 07:56:49

 Jak zrobić ocet jabłkowy? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić ocet jabłkowy? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Domowy ocet jabłkowy, to nie tylko świetny dodatek do różnych potraw i konserwant. Stosuje się go również w kosmetyce, a także jako leczniczy środek medycyny niekonwencjonalnej, gdyż zawiera spore ilości magnezu, wapnia, potasu, sodu, fosforu, żelaza i wiele witamin. Podobno działa także odchudzająco, jeśli przez około 6 miesięcy, codziennie będzie się wypijało łyżeczkę na czczo. Jego przygotowanie jest bardzo proste, choć czasochłonne, niemniej jednak na pewno nie będzie to czas stracony.

Składniki
1 kg jabłek
1 l wody
3-5 łyżki cukru lub miodu (ilość zależy od słodkości jabłek i indywidualnych preferencji)

Przepis
Jabłka dokładnie myjemy i usuwamy z nich nadpsute części, jeśli takie są. Mielimy, miksujemy, trzemy na tarce lub drobno kroimy całe owoce (wraz ze skórkami oraz gniazdami nasiennymi) i przekładamy je do słoja. Zagotowujemy wodę z cukrem, studzimy i zalewamy nią jabłka. Przykrywamy słój przepuszczalnym materiałem (chusteczka, ścierka, gaza) i odstawiamy go na miesiąc w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Codziennie lub raz na dwa dni należy przemieszać całość łyżką. Na wierzchu może się gromadzić piana. Jest to całkiem naturalne i nie szkodzi, dopóki nie pojawia się pleśń. Gdyby takowa wystąpiła, to należy wylać nieudany ocet.

Po miesiącu (czasem nieco dłużej, jeśli słój stał w chłodzie) tworzenie się piany przystopuje i ocet będzie gotowy do rozlania do butelek. Należy przesączyć go przez gazę, aby odfiltrować męty. Przechowujemy w ciemnym miejscu w szczelnie zakręconych butelkach. Nie trzeba go trzymać w chłodzie, gdyż, jak zostało już wspomniane, jest konserwantem.

Temat obejrzany 2571 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


KOMENTARZE tego tematu:      [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyOcet jabłko    
Edytowany: 2015-10-28 08:30:39
Ocet ten ma całą masę zastosowań przez co sama go dość często robię na różne sposoby. Można używać go do przepisów kulinarnych, do cery jak i pomaga pozbyć się wyprysków. Podobno można się odchudzać go pijąc - ale nie próbowałam. Także jest super na łupież na włosach czy czyszczenia czegoś z kamienia po wodzie. Jak najbardziej polecam wszystkim zrobienie go samemu. Mój sposób wygląda tak jeśli ktoś chce zobaczyć http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-ocet-jablkowy/ jest bardzo podobny. Dziękuję za napisanie i polecam wszystkim do częstego stosowania, to samo zdrowie.
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl