Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- Wina, nalewki i drinki
\- Wysokoprocentowe
\- Inne
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak przygotować trawnik do nowego sezonu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ocet jabłkowy?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę z pokrzywy?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić prosty gwizdek?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić prosty cydr?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić żubrówkę?
Dodany: 2008-01-20 20:11:08

Żubrówka to wódka żytnia wymieszana z wywarem ze specjalnego gatunku trawy, zwanej żubrówką.
Trawa ta rośnie w lasach Puszczy Białowieskiej, a zasady jej zbierania są ściśle określone (źdźbła o odpowiedniej długości, kolorze i w odpowiednim wieku zbiera się latem).


Jeśli akurat nie jesteś mieszkańcem okolic województwa podlaskiego lub nie bardzo znasz się na zbieractwie – nie martw się. Trawę taką bez problemu możesz kupić. Na dodatek nie jest ona sprzedawana w snopkach, tylko na źdźbła (cena jednej sztuki to około 4 zł).


Jak to zrobić:
Składniki:
• Wódka czysta 0,5l
• Trawa żubrówka – 1-3 źdźbła (im więcej tym smak i aromat będzie mocniejszy)

Wykonanie jest dziecinnie proste. Wystarczy do butelki z wódką wrzucić trawę, zakręcić dobrze i uzbroić się w cierpliwość. Wódka gotowa do spożycia jest już po około dobie, jednak radzimy poczekać nawet 2 tygodnie, aby kolor i smak były pełniejsze.


Jak podawać:

Własnoręcznie wykonaną wódkę żubrówkę najlepiej podawać z sokiem jabłkowym i kilkoma kostkami lodu (50ml żubrówki, 100 ml soku). Można również dodać odrobinę cynamonu, który świetnie komponuje się z żubrówką (i trawa i cynamon zawierają kumarynę, składnik nadający im specyficzny zapach świeżego siana).

Temat obejrzany 13104 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl