Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak sobie pomóc w chorobie wrzodowej?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak poradzić sobie z zaparciami?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak poradzić sobie ze wzdęciami i gazami?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak się odżywiać przy nieswoistych zapalnych chorobach jelit?
Dodany: 2011-11-15 10:24:27

 Jak się odżywiać przy nieswoistych zapalnych chorobach jelit? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak się odżywiać przy nieswoistych zapalnych chorobach jelit? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Osoby dotknięte np. chorobą Leśniowskiego - Crohna lub wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego (colitis ulcerosa) nie mają łatwego życia. Zwłaszcza, gdy schorzenie wchodzi w stan zaostrzenia. Mamy wtedy wszystkiego dosyć, jesteśmy apatyczni i staramy się unikać niepotrzebnych wypadów poza dom. Jedyne co nam naprawdę może pomóc to konsultacja u lekarza i podanie odpowiednich leków lub ewentualny zabieg. Natomiast sami możemy zadbać o to, by fazę nawrotu choroby przejść trochę łagodniej. Pomoże nam w tym specjalna dieta, o której teraz chciałem napisać.

Czego unikać
Najważniejsze jest, aby pokarm nie podrażniał jelit. W związku z tym zaleca się wykluczenie z diety produktów o dużej ilości błonnika. takich jak:
- pieczywo razowe i pełnoziarniste,
- kasze (możemy spróbować kaszy manny, która zawiera stosunkowo mało błonnika),
- warzywa korzeniowe (możemy spróbować długo gotowanej marchewki np. z rosołu),
- owoce ze skórką (jabłka, śliwki...) i z pestkami (truskawki, maliny...), *dopisek na samym dole
- rośliny strączkowe,
- otręby,
- musli,
- nasiona (słonecznika, dyni...), orzechy,

Unikamy także pokarmów wzdymających takich jak:
- ciężkostrawne warzywa (kapusta, kalafior, cebula...),
- produkty na bazie soi,
- wspomniane już wyżej rośliny strączkowe,
- grzyby,
- słodkie bułki, drożdżówki i wszelkie wyroby cukiernicze,
- napoje gazowane,

Ponadto jeśli nasz organizm nie toleruje laktozy, czyli cukru zawartego w mleku, będziemy musieli bardzo poważnie ograniczyć spożywanie wszelkiego nabiału. Z naszej karty dań wypadają więc mleko, sery, jogurty, kefiry i wszystkie pochodne.

Musimy także zmienić sposób przyrządzania potraw. Należy wystrzegać się dań smażonych, tłustych (np. kiełbasa), surowych, ostrych, mocno przyprawionych.

Jak widać lista jest całkiem spora. Tego nie można, tamtego nie można, a skądś przecież trzeba brać energię do życia. Dlatego teraz przechodzimy do tej lepszej części diety, a mianowicie...

Co można jeść
Przede wszystkim potrawy delikatne i lekkostrawne takie jak:
- chude mięso (kura, królik, cielęcina, indyk, chuda szynka, polędwica...),
- ryby (ale tylko duszone lub parzone),
- pieczywo białe pszenne, suchary,
- ziemniaki, ryż i cienki makaron (ugotowany, a nie al dente),
- masło,
- (jeśli tolerujemy laktozę) chude sery i mleko np. w postaci nutridrinka,
- jajka na miękko
- warzywa (sałata, buraki, szpinak, pomidor bez pestek i skórki),
- niezabielane zupy,
- możemy pić słabe herbaty i kawy, wodę, soki, kisiel, ale raczej unikamy kompotów,

Ważne jest aby potrawy były gotowane, duszone lub pieczone w foli. Warto również pamiętać o tym, by dostarczać organizmowi różnych składników, a nie codziennie np. kromka z szynką i dorsz z buraczkami, bo w ten sposób nie zaspokoimy naszego zapotrzebowania na wszelkiego rodzaju składniki pokarmowe konieczne do normalnego funkcjonowania. Szczególnie polecane są posiłki zawierające dużą ilość żelaza (mięsa, wątróbka), kwasu foliowego (sałata, szpinak) i cynku (ryby, mięso)


* Jeśli chodzi o owoce i warzywa to tutaj mały dopisek.
Każdy organizm reaguje inaczej na dane produkty i najlepiej samemu, metodą prób i błędów, dojść do tego co będzie dla nas zjadliwe a co należy sobie odpuścić. Ja osobiście z owoców toleruję jedynie banany, choć słyszałem o ludziach jedzących również melony, jabłka pieczone w mikrofalówce, przetarte truskawki czy nawet morele bez skórek. Pamiętajmy, aby nie rzucać się od razu na kilogram winogronu, bo nam to na pewno nie pomoże, ale delikatnie, po odrobinie możemy próbować wdrażać do menu nowe owoce i warzywa (czy też np. kawałek czekolady). Proponuję zaczynać od gotowanych porcji, a dopiero potem spróbować surowych.

Najważniejsze to unikać błonnika, potraw wzdymających i podrażniających jelita. Nie smażyć i raczej zrezygnować z surowych warzyw i owoców.

Autor: Gość    
Temat obejrzany 5149 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl