Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić solankę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić lampion z dyni na Halloween?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak nauczyć się szybko pisać bez patrzenia na klawiaturę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę cebulową?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić papieską kremówkę?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę z dyni?
Dodany: 2012-09-30 08:17:21

 Jak zrobić zupę z dyni? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić zupę z dyni? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Dziś przepis na zupę-krem z dyni, czyli potrawę tanią, szybką i bardzo zdrową. Warto ją sobie zrobić, aby przełamać ciągłą monotonię jedzenia tych samych dań.

Składniki
- dynia 800g
- 2-3 średnie ziemniaki
- średnia cebula
- bulion (może być z kostki rosołowej)
- pół cytryny
- po łyżeczce śmietany na każdy talerz
- sól i pieprz
- pestki dyni lub słonecznika

Przepis
Z dyni wygrzebujemy łyżeczką środek z pestkami, obieramy ją i kroimy na kawałki wielkości nakrętki od butelki. Kawałki nie muszą być równe, bo i tak później będziemy je przecierać, ale im będą większe tym dłużej powinny się gotować. Pokrojony miękisz wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem, tak aby tylko go zakryć. Zanim zaczniemy gotować, dodajemy do garnka poszatkowaną cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki, wyciskamy sok z połówki cytryny i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Całość gotujemy na małym ogniu i pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie wyłączamy zupę i po lekkim ostudzeniu miksujemy ją blenderem lub przecieramy na małym sitku. Zupa jest gotowa do spożycia.

Nalewamy ją na talerze, na środek dajemy keks śmietany i posypujemy prażonymi na suchej patelni pestkami. Z podanych składników powinno wyjść około 4-5 porcji.

Temat obejrzany 1819 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl