Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić solankę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę cebulową?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić papieską kremówkę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę pieczarkową?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak przygotować trawnik do nowego sezonu?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę z brokuła?
Dodany: 2014-03-03 07:24:38

 Jak zrobić zupę z brokuła? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić zupę z brokuła? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Dzisiaj smaczna i zdrowa zupa brokułowa (wcale nie chodzi tutaj o rosyjskiego kucharza zwącego się Brokułow). Szybko się ją robi, jeszcze szybciej zjada, a przy tym na długo zaspokaja głód. Podany przepis da nam cztery porcje pożywnego, zielonego kremu.

Składniki:
- kilogram brokuła
- litr bulionu (może być rosół, wywar lub kostka mięsno-warzywna rozpuszczona w wodzie)
- migdały w płatkach lub połówki całych
- śmietana 12 %
- czosnek
- bagietka lub grzanki
- sól, pieprz, cukier

Przepis:
Brokuły dobrze płuczemy i kroimy na małe różyczki oraz plasterki wraz z łodygami (warto usunąć z nich łykowatą skórkę). Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy połową szklanki bulionu, dodajemy szczyptę cukru i gotujemy, a właściwie zaparzamy, na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie do zupy wlewamy resztę bulionu i ponownie gotujemy przez około kwadrans, aż brokuły zmiękną.

W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i prażymy na niej migdały oraz przypiekamy kromeczki bagietki. Po upieczeniu smarujemy kromki przeciętym czosnkiem.

Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a potem zamieniamy w papkę przy użyciu miksera. Jeżeli ktoś lubi bardziej gęste potrawy, to może dłużej potrzymać odkryty garnek na ogniu, aby więcej wody odparowało, a jeśli ktoś lubi rzadsze, to niech doleje jeszcze trochę bulionu.

Rozlewamy zupę na talerze, dekorujemy migdałami oraz keksem śmietany. Jemy, zagryzając czosnkową bagietką.

Temat obejrzany 1363 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl