Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić solankę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić surówkę z modrej kapusty?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę cebulową?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak przygotować pojemniki na różne produkty?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić prostą wędzarnię?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić wodzionkę?
Dodany: 2014-02-21 07:30:47

 Jak zrobić wodzionkę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić wodzionkę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Wodzionka to tradycyjna zupa śląska. Dzięki niej możemy wykorzystać czerstwy chleb, którego już nikt nie chce jeść, co więcej, za sprawą świeżego czosnku, świetnie sprawdza się jako panaceum na wiele chorób. Jej przygotowanie nie trwa dłużej niż zrobienie sobie herbaty, a ponieważ składa się tylko z pięciu składników pozwoli nam zachować siły, gdy w portfelu „koniec miesiąca”.

Składniki (na jedną porcję)
- szklanka wody
- kromka czerstwego chleba
- pół ząbka czosnku
- łyżeczka smalcu
- szczypta soli

Dodatkowo można zupę doprawić pieprzem, maggi lub kostką rosołową.

Przepis
Chleb smarujemy smalcem, a potem kroimy go w kostkę – taką na jeden kęs – i przekładamy na głęboki talerz. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli do smaku. Wszystkie składniki zalewamy wrzątkiem i prosta zupa gotowa!

Jeżeli chcesz użyć kostki rosołowej, to dodaj jej do gotującej się wody. Niektórzy gotują także czosnek przed podaniem zupy, ale wtedy traci on swoje zdrowotne właściwości.

Spożywamy gorącą.

Temat obejrzany 4968 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl